tiistai 8. maaliskuuta 2011

Saksan karnevaaleista


Kun meillä on laskiainen, monissa muissa maissa on karnevaalit. Eli juhlitaan oikein kunnolla ennen 40 päivää kestävää paastonaikaa, joka päättyy pääsiäiseen. Kaikki tuntevat Rion karnevaalit, mutta Saksan karnevaalit ovat monille yllätys. Eikä Saksassakaan joka paikassa vietetä hulvattomia karnevaaleja. Mahtavimmat karnevaalit näkee Kölnissä, Mainzissa ja Düsseldorfissa. Joissakin paikoin ei koko kemuista tiedetä mitään.

Kölnissä mm. saadaan koko kaupunki sekaisin viikoksi. Ihmiset ovat kuin hulluja, riehuvat ja möykkäävät. Käytännöllisesti katsoen koko kaupunki on ylösalaisin. Juuri Rosenmontagina eli ruusumaanantaina näkee parhaimmat kulkueet ja tilaisuudet.  Karnevaaliperinne on järjestäytynyttä. Eri yhdistykset ja firmat järjestävät mitä mahtavimpia kulkueita, Rosenmontagszüge, kulkueissa kulkevat heittelevät yleisölle karkkia ja kaikkea mahdollista pikkutavaraa, Kamelle! Videoita katsomalla voi yleisön kuulla huutavan koko ajan Kamelle, Kamelle!

Kölnin karnevaalien tunnuslause on Kölle Alaaf! Tilaisuudessa kuin tilaisuudessa huudetaan tuota tunnushuutoa ja nostetaan kättä yläviistoon. Ympäri kaupunkia järjestetään hienoja juhlia. Yläkuvassa joitain valokuvista kuvattuja kuvia Kölnin karnevaaleilta vuodelta 2002, jolloin minulla oli tilaisuus nähdä tuota ilakointia kokonainen viikko. (huoh!) Vasemmalla ylhäällä saksalainen tuttavaope lähdössä iltatilaisuuteen karnevaalipuvussaan. Hänellä oli kokonainen arkullinen erilaisia karnevaalivaatteita! Ja päivällä tietysti oli eri puku kuin illalla. Parissa kuvassa olemme perheen pojan kanssa lajittelemassa Bergisch-Gladbachin pikkukulkueista saamiamme Kamelleja. Kaikki olivat nimittäin ihan märkiä ja ravassa, kun satoi koko ajan.

Laitan yhden löytämäni videonpätkän malliksi tältä vuodelta. Kannattaa katsoa useampia ja eri vuosilta, You tubeen hakusanaksi esim. Rosenmontagszug in Köln. Zug ei tässä yhteydessä tarkoita junaa vaan kulkuetta.Kölnin alueella soi karnevaalimusiikki koko viikon ja kaikkialla.  Tässä yksi linkki karnevaalimusiikkiin.

Joissakin pikkukylissä Alpeilla voi nähdä puolestaan omanlaisiaan karnevaaleja. Niitä nimitetäänkin tavallisesti sanalla Fasching tai Fastnacht (fasten=paastota). Alpeilla Mittenwaldin kylässä esimerkiksi on tällaiset juhlat pahojen henkien karkottamiseksi:

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoista nähdä,miten eri maissa tuota paastonaikaa edeltävää ajanjaksoa vietetään.Hyvinkin värikästä! Olen nähnyt tuota Etelä-Amerikassa asuessani ja meno oli kyllä erittäin värikästä (ja meluisaa...)

Sirkka kirjoitti...

Saksalaiset osaavat juhlia.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: Etelä-Amerikassahan se todella on värikästä ja meluisaa. Mutta meluisaa se on saksassakin - ja uskomatonta. Minusta ihmiset tietävät Suomessa turhan vähän noinkin lähellä sijaitsevan maan tavoista.

Sirkka: toden totta. Ei juuri sellaista Saksassa-käyntikertaa, etteikö siellä olisi meneillään jos jonkinlainen Strassenfest. Ihan oppilaitakin varten laitan joskus jonkun linkin muistakin juhlista.

Allu kirjoitti...

täällähän on niin tutun näköistä. olisinpa pysynyt kölnissä, olisi varmaan asiat paremmin kuin nyt on

Maija Mäkelä kirjoitti...

Saksalaiset osaavat todella juhlia. Kesätöissä ollessani kaikki puhuivat etukäteen, että pian oli tulossa Schützenfest. Kun yritimme kysyä, millainen juhla se oli, ei kukaan oikein osannut selittää. Me odotimme siis jotain ampumista. Torvisoittoa, nahkahousuja, olutta ja tivoliahan sieltä taas tuli, nyt siis tuolla nimellä. Osuimme parinkin kaupungin Schützenfesteihin - ja saimme pyöriä hurlumheissä - ja kirkua...

Kirlah kirjoitti...

allu: voi se onnettomuus tulla vaikka kello kaulassakin, jos on tullakseen. ;)

mm: Kovin oli kuvaava tuo lauseesi: torvisoittoa, nahkahousuja, olutta, tivolia... Saksassa ei pääse käymään, ettei ainakin jossain vaiheessa osu tuollaisiin katujuhliin.
Schützenfestistäkin aioin joskus laittaa tänne jonkin videon, saavat oppilaatkin tutkailla.

Kirlah kirjoitti...

Tuo karnevaalitouhu on muuten niin totaalista, että sitä jopa nimitetään viidenneksi vuodenajaksi.
Karnevaalilaulussakin lauletaan, että karnevaali on mielessä koko vuoden ja se on aina sydämessä ja mielessä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Wahrig; Deutsches Wörterbuch sanoo: Rosenmontag - Montag vor Fastnacht/<niederrhein. rasen(d) Montag, "rasender Montag"; zu rasen. köln. rose "tollen".