sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Daunshiftaaminenko muka uutta


Ei ole enää sellaista tuuttia, josta ei hehkutettaisi down shiftaamista, slow foodia tai slow lifea. Jo useaan otteeseen on eräs kaverinikin kiukutellut, että hän on osannut kaikkea tuota ilman, että kenenkään on tarvinnut sitä tulla neuvomaan ja ihmetteli, mikseivät muutkin ymmärrä elää samanlaista normaalia, eli ihmiselle sopivaa ja luonnollista elämää. Mutta kaveripa ei olekaan ymmärtänyt, että mikään ei kenellekään ole mitään, jos sitä ei markkinoida englanniksi tai jos sitä ei joku julkkis ja idoli tai guru tule televisiossa esittelemään.

Jos sanon, että laitan kotona itse kunnon suomalaista ruokaa, vaikkapa hernerokkaa,  vispipuuroa, lihapullia ja vaikka mitä, koska olen aina tehnyt niin, katsovat ihmiset vinoon ja naureskelevat, että tuo on vähän pimeä. Minäkin olen vasta alkanut ymmärtää, että minun kuuluukin sanoa: "Luin Glamorous Luxus Life -lehdestä, että valmisruoat sisältävät tosi paljon lisäaineita ja ulkomailta tuotetuissa vihanneksissa on runsaasti myrkkyjäämiä, joten olen alkanut syödä slow food. Ja kun minulla on niiiin kauheasti kokouksia ja harrastuksia, on pakko tehdä valintoja, olen alkanut vähän down shiftaamaan". Silloin nyökyttelevät kuulijat ymmärtäväisesti ja myhäilevät, että onpa tuo aikaansa seuraava ja niin moderni että.

Muistan, kuinka vuosikymmeniä sitten tänne muutettuamme entisiä opiskelukavereita tuli kylään kesällä. Mansikkamaalla kuoputtaessani eräskin seisoskeli tontin reunalla ja totesi: "Tehän fakkiudutte tänne vähitellen!"  Minkä tahansa alan fakki-idiootti oli tuohon aikaan paha asia. Mutta näin jälkeen päin sopii vain kysyä, kuka meistä loppujen lopuksi on enemmän fakkiutunut! Olen tavannut monia kaupungissa asuvia ns. meneviä ihmisiä, jotka eivät juuri kotikatuaan pidemmälle ole ehtineet. Minä vieläkin ihmettelen, mikä on sellainen asia, josta olen jäänyt täällä asuessani paitsi. Jos sellaisen joku vielä keksii, lähden heti tältä istumalta kokeilemaan!

Sitä paitsi hitaampaa elämää elävät ihmiset ovat ehkä kekseliäämpiä, kaikki tekeminen on keksittävä itse. Heillä on aikaa  sulatella kokemaansa ja ehkä soveltaa saatua tietoa uudella tavalla. Minuun teki vaikutuksen tämänaamuisessa lehdessä ollut artikkeli tämänvuotisesta Suomen Euroviisuedustajasta Paradise Oskarista. Jutussa poika kertoo asuneensa maalla, kaukana keskustasta ja kun ei ollut muuta tekemistä, opiskeli englantia ja rämpytteli kitaraa. Sillä tavalla! Jos olisi aina hengaillut vain kadulla kavereiden kanssa, olisi euroviisupaikka jäänyt ehkä saamatta, olisiko tullut kisaan menneeksikään.

Martta-liittokin on ottanut tehtäväkseen ihmisten neuvomisen tässä hitaammaassa elämänmenossa. Monellakin sivulla on neuvoja, mutta myös keskustelupalstoja. Hidastaminen ja hitaampi elämä näyttävät tarkoittavan eri ihmisille eri asioita, mutta haitanneeko mitään. Ei kaikkien tarvitse muuttaa maalle ja alkaa pitää lehmiä ja loukuttaa pellavia, ei se sovi jokaiselle. Pääasiahan on, että kukin löytäisi sen oman tapansa elää tyytyväistä elämää, ilman stressiä.

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvä postaus Kirlah! Niin totta ja myös hymyilytti:D

Millan kirjoitti...

Nappijuttu taas kerran, Kirlah. Ei auta kuin toivoa, että tämä muotitrendi kestäisi pidempään kuin vaatemuodin sesongit..

isopeikko kirjoitti...

Mainosmiesten ja - naisten leegiot koettavat saada ihmiset haluamaan enempi ja heti paikalla samantien, kerotvat vielä että siten tulee onnelliseksi. Ja jotkut uskovat. Peikko on nähnyt.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: kiitos. :)

Millan: senhän pitäisi todella olla elämäntapa eikä mikään hetken trendi. Mutta saas nähdä, miten käy.

Isopeikko: Ihmisethän uskovat mitä vain, kun joku vakavalla naamalla väittää vaikka mitä älytöntä. Miksi sitten minua ei koskaan uskota :(

Paivi kirjoitti...

Täyttä asiaa!!!

Rouva Nordman kirjoitti...

Ihan mahtava kirjoitus! Hauska ja silti täyttä asiaa!

Kirlah kirjoitti...

Kato nyt tätäkin: mutta onpa niitä sellaisia ihmisiä vieläkin, jotka vain naureskelevat minullekin!

Katilein: tackar, tackar. Tarjoillaanhan mediassakin kaikki asia nykyään viihteellisessä muodossa :)

Vallaton kirjoitti...

Viime aikoina tosiaan milloin missäkin on korviini kantautunut downshiftaamiset sun muut ja ajattelin, että ihan vitsiä vääntävät vanhasta asiasta ja ovat keksineet lystikkään nimenkin vanhalle kohtuullistamiselle. Sitten alkoi jo ärsyttää, kun huomasin, että ei se ollutkaan vitsi vaan ihan tosissaan uutena asiana esittivät. Nimikin kammotti, down shiftaaminen! Voi pyhä yksinkertaisuus! Olin niin tuohtunut, että ajattelin kirjoittaa mokomasta. Kypsyttelin asiaa muutaman päivän, kyllästyin ja sitten päätin unohtaa koko asian. Onpa hyvä vähän hidastella, koska sinä sen tässä kirjoitat paljon paremmin, mihin minä olisin pystynyt.

Kirlah kirjoitti...

Minä hämmästelen ihan oikeasti, eivätkö ihmiset todella osaa hidastaa sen mukaan, miltä oma olotila tuntuu!
-Jos väsyttää, miksi ei ymmärretä mennä nukkumaan
-jos on nälkä, ei ymmärretä syödä
-jos on stressiä, ei ymmärretä jotenkin sitä poistaa. Tässä ei kyllä aina ole mahdollista töiden takia vähentää, mutta minusta pitäisi yrittää jotenkin löytää siedettävämpi olotila.
-Sellainen tavallinen joutilas olotila rentouttaa ihmist. Jos herää aamulla vaikka ajoissa, että ehtii rauhassa syödä aamupalan ja vaikka katsoa televisiota jne ennen töihinmenoa, helpottaa kummasti.
-eikä sovi väheksyä luonnon tarjoamaa rauhaa ja rentoutusta.