keskiviikko 1. joulukuuta 2010
Olipahan pakkoruotsikeskustelu
Olipahan eilen illalla taas vaihteeksi pakkoruotsikeskustelu televisiossa. Nyt on minunkin pakko vähän kommentoida sitä, ennen kuin ehdin kuulla muiden ihmisten mielipiteitä keskustelusta.
Minusta puolustajaryhmän jäsenet oli valittu alun perinkin vähän oudosti. Suurin osa oli suomenruotsalaisia taustaltaan, ja kuten he mainitsivatkin, he eivät millään näe syytä, miksi ruotsin pakollisuus pitäisi poistaa. Minusta ryhmässä olisi pitänyt olla enemmän henkilöitä, jotka edustavat paremmin kansan suurta enemmistöä: äidinkieleltään suomenkielisiä. Nythän vastakkain oli asetettu suomenkieliset vastaan ruotsinkieliset, mikä minulle ei koskaan ole ollut kielen opetuksen ja sen pakollisuuden kannalta asian ydin. Ja kuten etukäteen arvasin, ei ainakaan ensimmäisen tunnin aikana tullut keskusteluun mitään uutta ja ihmeellistä. Eikä puolustajien puolelta ilmennyt pienintäkään ymmärtämystä siitä, että asiat voisivat olla toisinkin. En katsonut keskustelun toista osiota, koska kuulin, että se jatkuisi pelkästään tyyliin suomenkieliset contra ruotsinkieliset.
Allekirjoitan täysin kaikki perustelut, mitä taustaltaan kaksikieliset perustelivat: jos osaa ruotsia, on helppo oppia muitakin kieliä, ruotsi on yleissivistävää, ruotsin pakollisuus perustuu historiaamme, ruotsinkielisten on saatava palvelua omalla kielellään. Pitää paikkansa. Mutta nämä vain eivät ole mielestäni riittäviä ja kestäviä perusteluita kielen pakollisuudelle.
Tässä vain unohdetaan se, että suurelle osalle kansaa on ihan sama, mitkä ovat ne viisi erilaista kieltä, joita osaa. Kaikki kielet tukevat toisiaan, ja kaikki muukin mitä ihminen osaa, on yleissivistävää. Välttämättä ei tarvita siinä ruotsia. Olisin kaivannut keskusteluun myös opettajia, jotka näkevät päivittäin, miten vaikea on joidenkin todella omaksua vieraita kieliä. Jos opetettaisiin vain yhtä vierasta kieltä, oppisi edes sen ehkä paremmin ja sitten voisi lisätä kieliä kykyjensä mukaan ja tarpeiden mukaan. Ilmeisesti keskustelupaneeliin oli valittu vain henkilöitä, jotka ovat saaneet kielitaidon automaattisesti tai sitten henkilöitä, joille kieltenopiskelu on ollut helppoa ja todistuksen keskiarvo kiitettävä. Silloinhan ruotsi ei todellakaan haittaa mitään, päin vastoin.
En huomannut keskusteluun valitun myöskään ketään yritysmaailman edustajaa (tai sitten he eivät saaneet ääntään vain tarpeeksi kuuluviin). Kun ruotsi tuli pakolliseksi peruskouluihin, oli tilanne työelämässä ja poliittisessa mielessä toinen. Ruotsi oli tärkein vieras kieli työelämässä. Silloin sitä todella tarvittiin. Ruotsi ja muut pohjoismaat olivat tärkeimmät vientikumppanit, ja kommunikointikieli oli ruotsi. Nyt tilastot näyttävät englannin kiilanneen ruotsin ohi. Kaikissa maissa panostetaan paljon englannin opettamiseen, mikä ei ollut tilanne vielä 40 vuotta sitten.
60- ja 70-luvuilla poliittinenkin tilanne oli toinen. Jos halusimme edistää hyvinvointia, ei haluttu eikä voitukaan suunnata katsetta itään päin. Siis toinen suunta oli länsi. Pohjoismainen yhteistyö toi meille passivapauden, vapaan liikkumisen Pohjolassa ja monta muuta asiaa, jotka eivät todellakaan olleet sen ajan maailmassa itsestäänselvyyksiä. Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Pohjoismaiden neuvosto ovat tehneet todella hyvää työtä ja Suomi hyväksyttiin (vaikkakin välillä pitkin hampain) mukaan yhteistyöhön, ja pääsimme länsimaistumaan, ja hyvinvointia alkoi virrata meillekin. Yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa tarvittiin ruotsia, ruotsi oli kieli, jolla neuvottelut käytiin. Luulen ja epäilen muuten, että se on sitä vieläkin, sillä ainakin Pohjola-Nordenin kokouksissa kaikki pohjoismaalaiset puhuvat (ja tämä on tietoa, olen itse ollut mukana) omaa kieltään, jota muut ymmärtävät vaivatta. Ketkähän näissä kokouksissa istuvat tuppisuina? Suomalaiset tietysti, mikäli eivät ole opiskelleet ruotsia.
Paneelikeskustelun aikana ilmestyi ruutuun yksi yleisön lähettämä kommentti: "Ei ruotsi ole se ongelma vaan Ruotsalainen kansanpuolue". Ja nyt minäkin heräsin huomaamaan, että todella näyttää olevan niin. Olen aina yrittänyt valmentaa oppilaitani pääasiassa suuren maailman työelämää varten, ja kun ajattelen niitä entisiä oppilaitani, jotka ovat löytäneet elämässään sen vihreän oksan, ovat he löytäneet sen nimenomaan Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kautta. Minusta suomenruotsalaisuus on ruotsin opiskelussa vain pieni pikantti lisä eikä pääasia.
En ymmärrä, miksi poliittisten rattaiden on liikuttava niin hitaasti, että ei voida millään antaa itäsuomalaisten kuntien ottaa kieliohjelmaan venäjää ruotsin kanssa vaihtoehtoiseksi. Itä-Suomessa on jo niin valtavasti venäläisiä, sekä vakituisina asukkaina että kesämökkiläisinä, että voidaan puhua jo venäläisistä siirtokunnista. Meidänkin paikkakunnallamme on laajoja järvenranta-alueita, joista venäläiset välittäjät ostavat yhtäkkiä kynmenenkin tonttia kerralla. Ja jottei suomalaisia nyt kertakaikkiaan päästäisi höynäyttämään, olisi hyvä osata vastapuolen kieltä. Siis ihan samasta syystä kuin Länsi-Suomessa tarvittiin aikoinaan ruotsin osaamista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Silloi kun itse kävin koulua ja jouduin opiskelemaan ruotsia, en sen kummemmin sitä harmitellut, vaikka ei se lempiaineeni ollutkaan. Silti otan tässä kantaa asiaan.
On hauska lukea seikkaperäinen perustelusi pakkoruotsia vastaan - ruotsin opettajalta!
Itse osaan sanoa vain, että EI pakkoa.Jos sanottaisiin, että ruotsi kielletään, sanoisin siihenkin EI. Valinnanvapaus kunniaan.
On onnen kauppaa, mitä asioita elämässä tarvii. Jos olet opetellut vaikka nypläystä, voit päästä opettajaksi kansalaisopistoon...
Itselläni oli lyhyt saksa, pitkä englanti.Myöhemmin olisi ollut hyödyksi olla toisinpäin, mutta onpahan selvitty näinkin.
pianistms
Olipa keskustelu niin. Puhuttiin toistensa suuhun. Tällä kertaa eivät pakkoruotsin poistajat kiihtyneet niinkuin puolustajat. Selväksi kävi, että pakkoruotsin puolustajat pelkäävät nykyisen järjestelmän muutosta ja näin ollen omien (etu-?)oikeuksiensa menettämistä. Selväksi kyllä kävi, että järjestelmä on epäoikeudenmukainen koko maata ajatellen. Poliitikoilla vain ei tunnu olevan rohkeutta tehdä
päätöksiä. Pelkäävätköhän, että suomalaiset lopettavat kokonaan ruotsin opiskelun. Mikä sekin olisi jossain määrin ymmärrettävää, juuri historiallisista syístä (ruotsalaisethan ovat olleet Suomelle ns. "herrakansa" ja kaltoin kohdelleet suomalaisia, kuitenkaan väheksymättä heidän jälkeensä jättämää kulttuúri- ja yhteiskunnallista perintöään). Mikä kieli tahansa voi käydä "portista sivistykseen", ei sen välttämättä ole oltava ruotsi. Kannatan valinnaisuutta. Kyllä ruotsi koulussa oli hauskempaa lukea kuin saksa (pitkä) ja hyötyä siitä tietysti on ollut. Liekö sitten se, että osasin ruotsia, johti siihen että päädyin ruotsinkielisille alueille asumaan.
Kyllä minä mieluummin ruotsia opiskelisin kuin venäjää, koska se on helpompaakin... mutta omat ruotsini olen nyt (ainakin toistaiseksi) opiskellut, joten asialla ei ole minulle juurikaan merkitystä. Tuota pakkoruotsi-iltaa jaksoin katsoa sellaiset 10 minuuttia ja sitten vaihdoin kanavaa.
Anonyymi: minusta suurin osa oppilaistakin opiskelee sitä kuten mitä tahansa ainetta. En ole niin kovin suurta eroa nähnyt esim. ruotsin ja saksan opiskelun välillä. Onneksi oppilaat eivät niin kauheasti välitä median höpinöistä.
Meillä valitaan valinnaisiakin ruotsin kursseja enemmän kuin valtakunnallisesti, nytkin esim. 70% oppilaista kirjoitti ruotsin. Miksi monet pelkäävät ruotsin vähenemistä. Jos kahdesta pahasta pitää valita, saattaa se ruotsi olla jollekin se pienempi paha :)
Sirkka: helpompi kielihän ruotsi on kuin saksa.
Ja politiikan ja byrokratian rattaiden pitäisi olla joustavampia.
Sauerkraut: juu, en sitä jauhantaa olisi minäkään jakasanut edes yhtä tuntia, ellen virkani puolesta olisi vähän katsonut.
Ja luulen, että jos ruotsi olisi venäjän kanssa vaihtoehtoinen, kääntyisi vaaka kovastikin ruotsin puoleen. :)
Lähetä kommentti