lauantai 18. joulukuuta 2010

Jouluko pahentaa


Ihmisten ajatuksenjuoksu on minusta joskus aivan käsittämätöntä. Että ei saisi enää pystyttää joulukuusta, ei laulaa tuttuja joululauluja, ei viettää muutenkaan perinteistä suomalaista joulua. Ja kaikki vain sen tähden, että ei suututettaisi eri kulttuureista tulevia maahanmuuttajia.

Itse asiassa eri kulttuureista tulevat kyllä ymmärtävät tapojemme erilaisuuden heidän omiin tapoihinsa verrattuna, eivätkä takuulla odota, että alkaisimme pomppia maahanmuuttajien tahdon mukaan. He eivät siis ole se ongelma, vaan ne suomalaiset, jotka itse eivät välitä omista perinteistämme. He kun eivät halua viettää joulua tai muita juhlia, tai eivät halua tunnustaa minkäänlaista uskontoa, vaativat samaa muilta. Miksi on tarve kieltää kaikki ilot muiltakin, jos itse ei halua osallistua?

Aina on näköjään tarve ihmisillä yrittää laittaa muut ajattelemaan samalla tavalla kuin itsekin. Ellei pakottajana ole jokin aatesuunta, on se sitten aatesuunnattomuus. Huomaavatko nämä viimemainitut ollenkaan, miten yrittävät manipuloida muita? Olen sitä mieltä, että puhujat loppujen lopuksi piut paut välittävät mistään syvemmästä ajattelusta. Monille on tärkeää vain se, että saa tavallaan "laillisen" syyn pinnata tietyistä velvollisuuksista. Ei tarvitse opiskella uskontoa, saa senkin ajan lorvailla baareissa, ei tarvitse mennä lukukauden päätteeksi kirkkoon, saa makoilla kotona "luvallisesti". Tai jos on opettaja, ei tarvitse vahtia oppilaita kirkossa, tehköön senkin homman joku muu!

Maahanmuuttajille ja täällä tilapäisesti oleskeleville ei ole todellakaan mikään ongelma osallistua paikallisiin menoihin. Meidänkin thaimaalainen vaihto-oppilaamme osallistui Lucia-kulkueeseen, laulaa mukana joululauluja kuorossa ja osallistuu jumalanpalvelukseen. Tuskin hän silti on vaihtamassa omaa uskontoaan meidän uskontoomme. Ja tuskin hän näistä aktiviteeteista pahentuukaan. En ole omien oppilaidenkaan huomannut miksikään tulleen, vaikka pienestä pitäen ovat viettäneet joulua.

14 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Taidatkos tuon osuvammin sanoa!

Villasukka kirjoitti...

Perinteet muuttuvat. Omasta tuttavapiiristäni noin puolet ei kuulu kirkkoon. Itse kyllä olen koko urani ajan istunut kiltisti siellä kirkossa vahtimassa omaa ryhmääni, vaikka en todellakaan ole innostunut koko kirkossakäynnin perinteestä. En siis kuulu itsekään kirkkoon. Tuo on vaan kerran vuodessa, sen kyllä sietää. Sen sijaan joka perjantaiset seurakuntien päivänavaukset kyllä poistaisin välittömästi.

Sirokko kirjoitti...

Seurasin keskustelua asiasta yleisellä palstalla ja suurin osa kirjoittajista on välittömästi kääntämässä keskustelua islamilaisia vastaan. En tosiaan ymmärrä, miten joku voi edes kuvitella, että pieni vähemmistö voisi tai edes haluaisi muuttaa kenenkään tapoja,kunhan saavat vain noudattaa omiaan. Sitä paitsi Jeesus on islamissakin tunnustettu suuri profeetta ja siinä mielessä juhlinnan arvoinen. Mutta kaikkihan pitää nykyään vetää mamu-vastaiseksi. Liekö vaalihömppää tämäkin.
Joulujuhlaa, niitäkin on monenlaisia, ei kai monikaan halua kouluista pois, mutta sen uskonnollisuuden kyllä.
Asian tiimoilta huvittavaa huomata, miten yhtäkkiä suomalaiset ovatkin sankoin joukoin niin kristittyjä vaikka homokeskustelujen aikaan oltiin niin kirkon vastaisia että.

Mansikki kirjoitti...

Amen! Onneksi ministeritasollakin on annettu lupa (niin kuin se tarvittaisiin) jatkaa samoja joulu- ja kevätjuhlaperinteitä kuin ennenkin. Jos ei tunne omia kultturiperinteitä, ei osaa arvostaa muidenkaan.

isopeikko kirjoitti...

Peikkokin ihan ihmetteli.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

mikä on liiottelun vastakohta?

Joulupäivänä puhun radiossa joulusta.

Marja-Leena kirjoitti...

Niinpä, mutta en kyllä ihmettele yhtään. Kun olen koulumaailmassa törmännyt asiaan monen monta kertaa, ihailen kouluja, joissa on joulujuhlan vietto ratkaistu niin, että kristillistä joulujuhlaa vietetään vapaasti ja oppilaat, joilla on uskontona islam tai ovat ET-läisiä ja tulevat koululle eri aikaan.

Itse olen törmännyt siihen, että monet lapset ovat oppineet käyttämään hyväkseen erilaisuuttaan. Rotu-sana on jo tabu ja samoin maahanmuuttaja-sanaa ei saa käyttää. Lapset hyppivät suurinpiirtein silmille, mutta heidän rankaisemisensa on rasismia. Opettaja saa rehtorilta haukkumiset, mutta huonosti käyttäytyviä lapsia ei rangaista, koska lapset väittävät että heitä sorretaan! Pian moniin kouluihin tuskin kohta saadaan enää opettajia, jos tilanne jatkuu näin. Minulle on eräs sijainen sanonut, ettei hän mene kouluun, jossa on paljon mamulapsia näiden huonon käytöksen takia. Välituntivalvojiakin tarvitaan niillä alueilla melkein kaksinkertainen määrä. Työrauhasta ei ole tietoakaan noissa kouluissa, ennen kuin tunnilla on mukana useita aikuisia!!! Ja asiasta ei saisi puhua oikeilla sanoilla, koska jo vanha sananlasku: "Maassa maan tavalla, tai mene maasta pois." on muka rasistinen.

Sauerkraut kirjoitti...

Yläasteella ET-läiset eivät tuleet kirkkoon, vaan joku jäi vahtimaan heitä, mutta lukiossa kaikkien piti tulla kirkkoon. Opettajat sanoivat, että kuuluu yleissivistykseen tietää, millainen on luterilainen jouluhartaus. Ehkä se kuuluukin.

Kirlah kirjoitti...

Koska täällä ei ole ns. MAMU-oppilaita, voidaan se ongelma sulkea tässä yhteydessä pois. Jäljelle jäävät paikalliset ei-kirkkoon kuuluvat.
Ymmärrän kyllä heidänkin kantansa toisaalta.
Mutta sitten toisaalta taas en. Kyllä minusta suurin osa suomalaisista joulujuhlista on maallisia vai missä vaiheessa tontut ja pukit ovat kuuluneet kristillisyyteen?
Eniten ihmetyttää, että juuri ne, jotka eivät kirkkoon kuulu, ovat vaatimassa joulujuhlaan myös kirkossakäynnin, vaikka joku muu porukka siitä vaihteeksi luopuisikin ja pitäisi esim. välivuoden.
Onko kuitenkin niin, että on sittenkin jonkinlainen pelko jäädä paitsi jostain olennaisesta? On joskus oikein saatu aikaan riitaakin asiasta, kun nimenomaan kirkkoon kuulumattomat ovat vaatineet päästä kirkkoon! - Eikö ole ihmisen ajatuksenjuoksu joskus surkuhupaisaa :)

Kirlah kirjoitti...

Sen verran olen antanut kertoa itselleni erikulttuurisista maahanmuuttajista, että monissa kulttuureissa katsotaan ns. uskonnottomuutta hyvinkin karsaasti. Uskonnotonta ihmistä pidetään luopiona ja jonkinlaisena heittiönä. Jos esim. suomea ulkomaalaiselle opettava hänen uskontoaan kysyttäessä ilmoittaa, ettei usko mihinkään, häntä ei arvosteta eikä totella. Häntä katsotaan jotenkin yhteisön ulkopuolelle kuuluvaksi. Antaa kuulemma paremman kuvan, jos ope ilmoittaa olevansa kristitty kuin ei olisi mikään.

Monien ulkomaalaisten on myös kuulemma vaikea hyväksyä sitä, että opettajana tai käskijänä on nainen. Vanhemmat eivät myöskään oikein ymmärrä sitä, että ei saa lyödä lasta.
Nämä kaikki muiden muassa ovat varmaan syynä Marja-Leenankin mainitsemaan ongelmiin kouluissa, joissa on paljon mamulapsia. Äkkiähän ihminen oppii käyttämään tilannettaan hyväkseen.

Toisaalta Suomessa on menty liian pitkälle omien kansalaistenkin lasten paapomisessa. Ei saa tehdä sitä eikä tätä, ettei vain lapsi saa traumoja. Kun taas otettaisiin maalaisjärki käteen, selvittäisiin monestakin paikasta. Mutta mistä sitä tietysti ottaa, jos ei sellaista ole. :)
Nämä tietysti kärjistettyjä mielipiteitä taas, mutta niistä kaivettakoon asian ydin!

Annikki kirjoitti...

tämän päivän hesarissa oli pakinassa hyvä juttu: vaaditaan, että on poistettava kaikki toisia loukkaavat laulut joulusta - esim. On hanget korkeat nietokset -laulu loukkaa Helsingin katujen kunnosta vastaavien tunteita, siis pois

Kirlah kirjoitti...

Annikki: hyvä juttu ;)

Kukahan se muuten on ekaksi keksinyt, että just joulu on kaiken pahan alku ja juuri. Miksi juuri joululaulut loukkaa ihmisten tunteita.
Miksei kukaan puhu kaikenlaisten muiden räävittömien laulujen ja herjojen poistosta mitään? Tv:ssäkin saa suoltaa ihan mitä vain, eikä tunnu haittaavan ketään.

Sirkka kirjoitti...

Täyttä asiaa kaikki!

Villasukka kirjoitti...

Paapomisessa on tosiaankin menty liian pitkälle, siinä olen tasan tarkkaan samaa mieltä! Tuntuu, että jokaiselle pitää antaa aina vaan uusi mahdollisuus, nelosia ei saisi antaa kenellekään, eikä myöskään antaa negatiivista palautetta. Joskus vaan on pakko.