maanantai 27. joulukuuta 2010

Kyllä se joulu tulee hössöttämättäkin


Minkähän takia ennen joulua alkaa aina valtaisa valitus joulusta? Moni lähtee mukamas joulua pakoon ulkomaille ja ottaa kuitenkin lanttulaatikot, läskisoosit ja mämmit mukaansa. Ja minkä takia joku väittää, että joulu stressaa, vaikka on ihan itsestä kiinni kuinka paljon se stressaa.

Minusta joululoma on paras loma, koska se on ainut loma, kun ei tarvitse oikeasti tehdä lomalla mitään juuri lomiksi rästiin jätettyjä töitä. Talohan on juuri siivottu jouluksi, pyykit pesty, ruokia on valmiina moneksi päiväksi pakkasessa, mihinkään ei voi eikä tarvitse mennä, koska mikään paikka ei ole moneen päivään aukikaan. Kylään ei voi eikä tarvitse mennä, koska ihmiset viettävät joulua kuitenkin omissa oloissaan. Ei tarvitse kuin pötköttää selällään sohvalla ja kääntää toisella kädellä lahjaksi saadun kirjan sivuja ja toisella kädellä hamuilla pöydältä lahjaksi saadun suklaarasian sisältöä. Ja jos suklaa loppuu, vääntäytyy sen verran ylös, että noutaa kaapista sen suklaarasian, jonka oli ostanut varuilta, jos ei pukki vaikka muistakaan tuoda suklaata tänä jouluna. Tai jos kirja loppuu, hakee hyllystä sen kirjastosta varuilta tuodun kirjan, jos vaikka pukki ei tänä vuonna muistakaan tuoda kirjaa.

Joku väittää, että tuo kaikki vaatii valtaisat järjestelyt ja hössötykset ennen joulua, että voisi sitten lomalla ottaa rennosti. Tuskin!
Itse olin melkein kaksi viikkoa ihan reporankana sairaana juuri ennen joulua, ei todellakaan tarvinnut eikä voinut tehdä mitään. Pari päivää ennen joulua virkistyin sen verran, että teimme tavallisen viikkosiivouksen, ei todellakaan enempää kuin normaaliksi viikonlopuksikaan. Lahjat olin jostain syystä ostanut jo marraskuun lopussa, kun kävimme kaverin kanssa hurvittelemassa kaupungissa, ei siis niistäkään huolta. Ainut, mistä oli vähän joustettava, oli sauna. Aattona ei mitenkään olisi ehtinyt enää sinne, joten oli luovuttava monen vuosikymmenen perinteestä.

Aiemmin oli sovittu menevämme toisen tyttären luo jouluksi, joten ei tarvinnut varata juuri ruokiakaan muuta kuin mitä nyt normaalistikin söisimme. Tyttäret eivät liioin joutaneet mitään erityisiä ruokia laitella, sillä kumpikin oli töissä vielä aattonakin pitkälle iltapäivään. Silti meillä oli syömistä niin paljon, että vaikka kokonaisen armeijan olisi syöttänyt. Ja leipomuksia oli vähennetty huomattavasti, vain yksi kakku, ja sitäkään ei jaksanut monikaan edes maistaa. Joulukuusi oli jokaisella lyöty olohuoneen nurkkaan ja pallukat ja kiiltonauhat roikkuivat oksilla kuten pitääkin. Ja posti oli tuonut jääkaapin ovet täyteen joulukortteja, joista äänestettiin joulun kaunein kortti kuten aina ennenkin.

Ja vaikka ei mitään hössötettykään, tuli pukki niin kuin ennenkin ja toi tavaraa enemmän kuin laki sallii. Ja aamulla herätessä oli juuri se joulun tunnelma kuin aina ennenkin: monta muovipussillista lahjapapereita ja lahjat kasoissa ympäri huushollia, kuusessa loistivat kynttilät ja lapset leikkivät uusilla leluillaan.
Kyllä olisi kurjaa, jos olisi koko pitkä talvi vain samanlaista harmaata ja ankeata kuin marraskuussakin.

11 kommenttia:

Neili kirjoitti...

Noinhan se menee!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

niin, joulun nauttijoita on liian vähän.. Tuosta puhuin radiossakin edellispäivänä.

Hannelen jouluparatiisi kirjoitti...

P.S.
minä aloitan joulun jo marraskuussa :)
Enkä lopeta vielä pieeen aikaan..

Hannele kirjoitti...

P.P.S.
Tarkoitushan on, että ei pariin päivään tarttis laittaa ruokaa, vaikka eihän ole pakko syödä kaikkea YHTENÄ päivänä.. Tuokin väärinkäsitys.

kauppiaan tytär kirjoitti...

P.P.P.S.
Jouluaattona on kaupassa käyminen ihan kielletty..

Tuula kirjoitti...

Voi nain tuli meillekin joulu ja 9v synttaritkin vietettiin aatonaattona ilman mitaan hässäköintiä. Minakin mahatautisena olin aattoon asti, joten ei ollut voimiakaan touhuilla. Vaan ruokaa on ollut riittavasti. Ostetut pikkuleivat ovat edelleen syomatta. On saanut laiskotella ja oleskella. Ihan melkeen taydellista ilman liikoja valmisteluja.

Olen tyytyvainen jouluuni!

Jael kirjoitti...

Täällähän joulua ei ole ,paitsi tietyissä piireissä,mutta olin kuitenkin ihanalla jouluaaton illallisella suomalaisten ystävieh luona. Mukavia välipäiviä Kirlah!

Kirlah kirjoitti...

Neili: niinpä, asiat ovat yleensä yksinkertaisia :)

Hannele: onkohan niin, että jos ei osaa nauttia joulusta, ei osaa nauttia juuri mistään muustakaan. Sehän on usein vain asennekysymys. Minkä takia jokin asia pitää tehdä itselleen ongelmaksi.

Tuula: on kiva, että joulu tulee vääjäämättä meistä riippumatta. ;)

Yaelian: vaihteeksi olisi tietysti varmaan mukava viettää toisenlaistakin joulua, mutta sellaista odotellessa tässä nyt nautitaan vain tästä perinteisestä.
Kivoja välipäiviä sinnekin!

isopeikko kirjoitti...

Tulisikohan joulu, jollei tekisi mitään?

SaaraBee kirjoitti...

Noin se paras joulu tulee. Ilman mitään hössöttämistä.

Kirlah kirjoitti...

isopeikko: sitä pitäisikin joskus ihan kokeilla. Tulevathan kaikki muutkin juhlapäivät, vaikkei mitään tekisikään.

Vihreätniityt: just niin. Ja parasta on se, että saa hössöttääkin, jos siltä tuntuu.