sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Kuuluisa ei ole aina suosittu


On olemassa kaksi sanaa, joita oppilaat pitävät aina toistensa synonyymeina: kuuluisa ja suosittu. Tuli taas ruotsin tekstissä esiin känd, ja joku käänsi sen suosituksi. "Eikö se sitten muka ole suosittu, jos on kuuluisa?" kysyivät oppilaat.

Eihän se mitenkään ole sama asia. Kehotin mainitsemaan jonkun tuntemansa julkkiksen, josta eivät tykkää. "Janina Frostell" tuli yllättäen ensimmäisenä. Hän on siis kuuluisa (känd), muttei välttämättä näköjään aina suosittu (populär). Oppilaat katsoivat minua mietteliäinä pää kallellaan oivaltaessaan sanojen eron.

Nämä kaksi sanaa ovat kautta aikojen olleet oppilaille yksi ja sama asia. Ymmärrän kyllä, miksi sanat tuntuvat toistensa synonyymeilta. Päästäkseen kuuluisaksi täytyy monen olla samalla myös suosittu. Mutta se vain ei päde kaikissa tapauksissa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan kuten oppinutkaan ei välttämättä ole hyväkäytöksinen (=sivistynyt).
pianist

Villasukka kirjoitti...

Samaa on pohdittu miunkin tunneilla monesti.

Annikki kirjoitti...

mutta sama ihminenhän hyvin usein voi olla esim. ensin sekä suosittu että kuuluisa ja sitten enää esimerkiksi vain kuuluisa - Hitler lienee hyvä esimerkki tästä - ehkä hän tällä hetkellä lienee kuuluisimpia ihmisiä, muttei suosio ehkä vastaa sitä tällä hetkellä

isopeikko kirjoitti...

Entäs näköisä tai makuisa :) Tai tunnettu. Hassuja aistisanoja :)

Hanneles bokparadis kirjoitti...

känd = tunnettu (adj)
kändis = kuuluisuus (subst)

populär = suosittu (adj)

Hannele kirjoitti...

så man kan vara populär kändis

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Yksi nyt kiinalaisen automerkin Volvon mallinimi oli favorit. Mitähän tuo lisänimi betyder på svenska.

Marjattah kirjoitti...

Terveellistä pohdintaa nuorille, joille unelma-ammatti taitaa olla 'julkkis' :)

Annikki kirjoitti...

Marjattah, olet hyvin oikeassa - sitähän just tuokin osoittaa, että nuori ilman muuta pitää synonyymeina sanoja kuuluisa ja suosittu sekä myös sanoja ihailtu ja suosittu (nekään ei merkitse samaa)

Liisa kirjoitti...

Kommenttini saattaa mennä hiukan pois asiasta, mutta sanonpa silti. Katsellessani eilen kummi-ohjelmaa telkkarista kiinnitin huomioni siihen, miten erilaiset ovat Ugandan lasten ja Suomen lasten tulevaisuuden haaveet. Edelliset pyrkivät sellaisiin ammatteihin, joissa voivat auttaa toisia, jälkimmäiset sellaisiin, joissa saa paljon rahaa ja kuuluisuutta.

Kirlah kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Palailen, kunhan kynnelle kykenen, on ollut jo viikonlopusta lähtien flunssa päällä.

Anonyymi kirjoitti...

Pikaista paranemista!
...mahdoitkohan saada flunssan kaupan päälle päällesi...
pianistms