sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Salakielinen pöytäkirja


On mennyt mahdottomuuksiin kaiken olevaisen muuttuminen yhteiskunnassamme. Vaikka olisi poissa opettajainkokouksesta vain yhden kerran, se riittää pudottamaan tunnollisenkin kärryiltä ja sähköpostissa tulee pöytäkirja, jota lukiessa saa raapia päätään ja hamuilla avuksi sanakirjaa ja nettiä. Onko kaiken tarkoitus salakieli vai mikä kaiken takana on:

Opettajainkokouksessa A. kertoi Okey-kurssistaan ja Kiva-koulutuksessa ollut B. toi kuulumisia muista alueen kouluista. Mophusta lähetetään kaikille sähköinen versio tutustumista varten ja Oke-hanketta jatketaan. Seopin tiedotustilaisuus pidetään auditoriossa keskiviikkona koulun jälkeen. Veso-päivistä C:llä puuttuu vielä yksi, joten hänelle suositellaan Kelpo-koulutusta ensi lauantaina. Kieltenopettajat voivat katsoa, olisiko Sukolilla tarjolla sopivaa koulutusta.

Suurin osa kuulostaa tutulta, mutta on pari vierastakin salakoodia. Onko netistäkään aina apua, sillä lyhennehirviö Mophu toi osumiksi jonkun tummaihoisen ja korkea-arvoisen hallintomiehen nimeltään Mophu, toinen oli samanniminen tumma Facebookissa esiintyvä omaa bodiaan esittelevä atleetti. Selviäisikö merkitys lauseyhteydestä sittenkin paremmin.

Entäs sitten SEOP. Siitäkään ei ole kukaan koskaan kuullut, arvanneeko tuollaiseen tiedotustilaisuuteen mennä, tiedä häntä mitä siellä esitellään. Internetiä selaamalla ilmenee, että se on jotain nopeimmin kasvavaa hakukonejuttuun liittyvää. Mitähän meille sellaista esitellään, eikö hitaammallakin selviäisi? Vanhoja sähköposteja selaamalla käy selväksi, että Seop meidän tapauksessamme on sittenkin vain seudullisen opetuspalveluhankkeen esittelyä, jota sivumennen sanoen on suunniteltu alueelle jo monta vuotta, laitettu välillä jäihin ja taas herätetty henkiin. 

Tässä salakielen avainkoodit: Okey = Avain yrittäjyyteen –hanke, KiVa = kiusaamisen vastainen hanke, Mophu = yhtenäiskoulun alueellinen ohjaussuunnitelma, oppilashuollon kehittämisen hanke, OKE = oppilaanohjauksen kehittämishanke, SEOP = seudullinen opetuspalvelukeskushanke, VESO = virkaehtosopimuksen mukainen opettajien koulutus- ja työpäivä, Kelpo =  KEhitetään Laadukasta PerusOpetusta, SUKOL = Suomen kieltenopettajien liitto.

12 kommenttia:

kaisa jouppi kirjoitti...

HH (huhhuh)!
MEPT (minä en pysyisi träillä).
Muistan joitakin työympäristössäni käytössä olleita lyhenteitä esim. TYKY, MYPA, MYPÄ, SIPA jne. mutta enää EVVK ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tiesittekin varmaan, että Seinäjoella monet käyvät SEKSissä töissä. Siis Seinäjoen keskussairaalassa. Tämä lyhenne on yleisesti käytössä näillä main.

Kirlah kirjoitti...

Kaisa Jouppi: muistelen ihmetelleeni nuorena, miten saksalaiset rakastivat kirjainlyhenteitä sanoista ja käyttivät niitä jatkuvasti, esim. PkW= henkilöauto, mutta näyttää Suomessakin menevän aivan mahdottomuuksiin. Ja kun näitä tapaa ei pelkästään sisäpiirin kielenkäytössä, vaan lehdissäkin jatkuvasti saa yrittää etsiä jostain yhdistelmästä, mitä se tuokin lyhenne tarkoittaa.

Anneli: enpä tuota tiennytkään. Lyhenteistä tulee hauskojakin näköjään. Mutta täällä on esim. paikallinen kansalaisopisto nykyään nimeltään Rajupusu-opisto? Lyhenne tulee neljän eri kunnan alkukirjaimista ja on kyseisten kuntien yhteinen kansalaisopisto.
Lyhennetään tosin: RaJuPuSu-opisto

Anonyymi kirjoitti...

Vammalassa asuessani kävin aluesairaalassa synnyttämässä. Ensin ihmettelin, kun siellä oli vain vasemman jalan sukkia - kaikissa luki VAS. Ymmärsihän hämäläinenkin sitten pian, mistä oli kysymys.
Koulussa yhteiskuntaopin tunnilla opittiin, että Korkein oikeus on KKO ja Kihlakunnan oikeus on KO. Eihän siinä ole järkeä. Tivasin selitystä opettajalta, joka alkoi myös ihmetellä asiaa. Lupasi soittaa jompaankumpaan näistä puljuista, mutta en muista, pitikö lupauksensa.
pianistms

Kirlah kirjoitti...

Pianistms: oho, hetki löi tyhjää ennen kuin käsitin tuon VAS. :(

Ja sinäpä osaat laittaa aina mielenkiintoisia (ja jopa kinkkisiä) kysymyksiä. En ole ennen ymmärtänytkään ihmetellä noita lyhenteitä, en ollut kauhean hereillä historian tunneilla. Tai sitten onlen ehkä luullut niitä loogisesti vain toisin päin.
Mutta nyt sain selville, että Korkein oikeus tulisi sanoista Kuninkaan korkein oikeus, jonka Kustaa III perusti 1789.

Sauerkraut kirjoitti...

Minäkin olen ihmetellyt KKO-lyhennettä, mutta täältä se nyt selvisi! Kiva! :)

Anonyymi kirjoitti...

hyvä, että Kirlah aina selvittää!
pianistms

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut ja pianistms: :)
hauskahan näitä on selvitellä, on sellainen intohimo nääs.

Villasukka kirjoitti...

Ah niin tuttua. Kun sähköpostissa tulee pyyntö arvoida hanketta X, jos osallistui siihen, en yleensä tiedä osallistuinko vai en - niitä hankkeita (ja lyhenteitä) kun vaan on liikaa!

Kirlah kirjoitti...

Villasukka: juu, ja kun palkkalistassa lukee RO, TVA ja niin edelleen, en puolinakaan aikoina tiedä, pitäisikö minun saada kyseisestä asiasta palkkaa vai ei, kun en tiedä, mitä milläkin tarkoitetaan.
Ja suuri osa lyhenteistä jäi vieläkin mainitsematta. :((

Vallaton mummeli kirjoitti...

TOHKompa (Tämä on hauska kommentteineen päivineen) :D Ja tuosta lyhenteestäni taas näkee, että kovin mielivaltaisesti olen valinnut kirjainlyhenteet. Tuo viimeinen pa (päivineen) taas sellaisia varten, joiden näppäimistössä ei ole skandi-merkkejä.

Oikeasti, noissa lyhenteissä menee hermot, kun haluaisi ymmärtää vaikkapa kirjoituksen lehdessä tai käyttöohjeet tms, eikä ole aikaa googlailla.

Kirlah kirjoitti...

Vallaton: hermot todella menee. Kirjoittajat luulevat, että kaikki tietävät kaikki lyhenteet, mutta vaikka kuinka tavaat tekstiä, jos asia selviäisi, ei lyhenteitä selitetä missään.