perjantai 26. marraskuuta 2010

Hoitoainetta päälle


Kaupungissa käydessä osui silmiin jossain marketissa pakkaus, jossa oli kaksi pulloa ja vieressä teksti: "Osta tästä pesuainetta, saat hoitoaineen päälle". Jestas sentään, minä en uskaltanut ostaa, kun tuli sen verran hyvät vaatteet, ettei niitä olisi viitsinyt hoitoaineeseen tuhria. En tiedä olisiko se hoitoaine heitetty kassalla päälle vai missä vaiheessa, mutta kun en ostanut, jäi kokematta. Mies kyllä ihmetteli, onko se sen kummempaa kuin jos ostan leivoksen ja laitan kermavaahtoa niskaan. No joo, saattaa hoitoaine sentään ainakin tuoksua paremmalta.

Joskus on silmälasiliike mainostanut: "Kun ostat silmälasit, saat toisen linssin kaupan päälle". Onko nyt niin, että jos ei otakaan tuota kaupan päälle tulevaa linssiä, on toisen linssin paikalla vain tyhjä reikä? Ettei vain sittenkin olisi tarkoitettu, että ostaessaan silmälasit maksaa vain toisesta linssistä. Eli kun ostaa silmälasit, saa ne puoleen hintaan.

Eikä päästä päästä nyt millään eroon. Tämänaamuisessa Länsi-Savossa oli käytetty eräässä otsikossa kivasti hyväksi sanojen monimerkityksisyyttä: Myssy tai hattu on pääasia pakkasella.
*********
Eikä sellaista lehteä,  josta ei löytyisi oikein kunnon rehellistä kielivirhettäkin. Niin ikään aamuisessa lehdessä kerrottiin teinipojista, jotka olivat seilanneet 50 päivää merellä tuuliajolla ja ainoana ruokana yksi kiinnisaamansa lokki, jonka olivat syöneet raakana. Mutta sitten "kalastusalus poimi teinipojat pienestä veneestään keskiviikkona Fidzhin koillispuolella". Eiköhän se alus poiminut pojat kuitenkin näiden poikien veneestä eikä omasta veneestään. Vaan mikäpä sen koskaan tietää...

8 kommenttia:

Sauerkraut kirjoitti...

Kykloopille riittäisi yksi linssi.

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut: no löytyihän se käyttö sellaisillekin laseille :)

Anonyymi kirjoitti...

Luin tuon uutisen teinipojista enkä huomannut tuota kielivirhettä. Taitaa olla onni etten ole kielipoliisi. Olisi raskasta huomata kaikki virheet. Niitähän varmasti vilisee.

Kirlah kirjoitti...

Anonyymi: no, en minä niitä virheitä mitenkään metsästä, ne vain jostain aina putkahtavat. Ja kun kieli ja kielet on annettu minulle elämäntehtäväksi, niin niitä tulee aina väänneltyä ja käänneltyä. Sitä paitsi minullekin tulee kaikenlaisia virheitä. Siinähän riittää sitten työsarkaa puolestaan jollekin toiselle.

isopeikko kirjoitti...

Jospa ne tekevät virheitä tahallaan tullakseen mainituksi blogeissa ja saadakseen siten lukijoita...

Kirlah kirjoitti...

Isopeikko: :)
Pakko mainita tässä uusi virhetyyppi. Uutistenlukija TV:ssä sanoi kerran: "Ihmiset haluavat päästä teeveeseen", tarkoitti tietysti TV:hen.
Minusta tuntui perin kummalliselta, että joku voi sanoa noin, eihän kukaan sano liioin että WC:seen vaan WC:hen.
Ja sitten kuin taikaiskusta sain lukea oppilaiden tekstitiivistelmistä: "Kuka haluaa tosi-TV:seen?" Ja tällaista oli useammassakin paperissa.

Sauerkraut kirjoitti...

Vähän niin kuin Thaimaaseen?

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut: just, sama homma!