perjantai 20. toukokuuta 2011

Tavattiin taas

Tänään oli taas se päivä, jolloin etäoppilaat saivat tavata opettajansa ja etäiset luokkakaverinsa. Kolmen lukion tapaaminen oli tällä kertaa meidän koulullamme. Oppilaamme ottivat muualta tulleet heti tottuneesti huostaansa ja järjestivät näille erilaista ohjelmaa. Olin huomaavinani, että on syntynyt oikein ystävyyssuhteitakin oppilaiden välillä, vaikka näkevät toisiaan vuoden mittaan vain televisiosta.

Opettajat pohtivat sillaikaa taas käytänteitä. Mutta niin vain näyttää olevan, että etäopetus on niin arkipäiväistynyt, että samanlaisia ongelmia kuin vielä vaikkapa vuosi sitten, ei nyt tuntunut enää olevan. Laitteetkin ovat toimineet kohtalaisesti, yksi syy voi olla, että opettajat ovat jo rutinoituneita käyttäjiä. Ongelmaksi taitaa nousta seuraavaksi se, että jotkin näistä laitteista alkavat olla jo niin vanhoja ja kovan käytön takia kuluneita, että alkavat temppuilla sen takia.

Oppilaatkin saivat pohtia pienryhmissä ongelmia ja tuoda esiin parannusehdotuksia. Olin aina kuvitellut, että juuri kielissä olisi ongelmallista, kun pitää yrittää kuulla vieraskielistä puhetta koneiden välityksellä. Tuohan se tietysti omanlaiset haasteensa, ja kuunteluharjoitusten hankaluus tuotiinkin esiin, mutta oppilaat ovat voimakkaasti sitä mieltä, että nimenomaan matemaattisiin aineisiin etäopetus ei sovi missään nimessä. Ja oppilaathan tässä asiassa ovat parhaita asiantuntijoita.

Mukava, kun nähdään puolin ja toisin pari kertaa vuodessa, alkavat opettajatkin olla tuttuja keskenään, ja aina on helpompi ottaa yhteyttä toisiinsa ongelmatilanteissa, jos tietää ja tuntee asianosaisen. Ihan alkaa jo tuntua siltä, että nämä opet ovat yhtä tuttuja kuin työskentelisivät vain viereisessä luokassa eikä 1½ tunnin automatkan päässä. Ja oppilaatkin ovat niin tuttuja ja mukavia, että nekin jotka eivät olleet päässeet mukaan reissuun, olivat laittaneet terveisiä muiden mukana.

Vieraiden lähdettyä minulle oli taas yllätys. En muistanutkaan, että kuuluin kevätjuhlajärjestelytoimikuntaan. Ja kokous oli heti vierailun päätyttyä. Mutta nyt on ohjelmarunko meillä kasassa ja juhlaa edeltävän päivän koristelusuunnitelma tehty, joten eikös sitä sanota että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Nyt ei muuta kuin pannaan suunnitelma täytäntöön kahden viikon kuluttua.

2 kommenttia:

Hanneles bokparadis kirjoitti...

joskus ollut etäkurssilla, kivaa

Kirlah kirjoitti...

Hannele: niin minäkin, kauan sitten opiskelin kortistointia yms. etäopettajan opastuksella. Ihan mukavaa.