Espanjan-matka jatkuu nyt Zaragosa-osuudella. Nopealla mutta tuhottoman kalliilla AVE-junalla ollaan perillä tuossa tuokiossa, ja meitä on vastassa heti monipäiväinen juhla Feria del Ebro tapahtumineen, myyntikojuineen ja valtavine ihmislaumoineen, jotka mekkaloivat yötä myöden. Kaupunki oli muuten viehättävä, ja meillä kiva hotelli ihan keskustassa, mutta kaupungilla eteen päin päästäkseen oli käytettävä kyynärpäitä. Molemmin puolin jokea myydään erilaista tavaraa kuten missä tahansa suomalaisessa kaupungissa markkinoiden aikana. Ylin kuva: Basilica del Pilar, taas hieno ja komea kirkko, jossa Goyan maalauksia. Kirkossa on kyltti, jossa kielletään kulkeminen ja mekkaloiminen messun aikana, mutta sillä ei näytä olevan mitään merkitystä. Jopa paikalliset pikkupojat irvailevat ja ilveilevät niiaileville ja ristinmerkkiä tekeville uskovaisille matkien näitä. Uskomatonta turistien röyhkeys täällä.
Yhden linnankin sisällytämme matkamme käyntikohteeksi, Palacio de Aljafería Cortes de Aragón. Eikä mitenkään ruma sekään. Siitä pahoja tällaiset rakennukset, että niihin eksyy takuuvarmasti.
Härkätaisteluareenakin on komea. Olisimme menneet katsoman taisteluakin, mutta niitä oli vain sunnuntaisin. Meiltä jäi näkemättä kokonaan tämä espanjalainen perinne, sillä sunnuntaina olimme Barcelonassa, jossa härkätaisteluita ei eläinsuojelun nimissä enää järjestetä.
Ebron yli kulkeva silta Puente de Piedra. Ebron rannalla toisella puolen jokea oli suuri puisto, jossa saimme kävellä luonnonpolkuja. Olisin kuvannut lintujakin, jos vain olisivat tulleet pensaikosta esiin. Valtava sirkutus vain kuului joka puolelta. Tuossa puistossa oli myös mm. kasvitieteellinen puutarha ja vesipuisto.
Ebro näyttää samealta ja likaiselta Saimaan kirkkauteen tottuneelta. Joitain lintuja siellä uiskenteli. Eräs eläkeläinen oli kuvaamassa lintuja ja alkoi innoissaan selittää valokuvauksesta ja linnuista. Hyvää kieliharjoittelua minulle, mutta akveri pääsi pitkästymään, kun ei ole opiskellut espanjaa.
Tässä kuva yhdestä kaupungilla järjestettävistä tapahtumista. Juhlan teemana oli eri aikakaudet.
Eräässä kojussa muuten oli haukkoja ainakin kymmenen. Keneltäkään ei peritty rahaa niiden kuvaamisesta tai katsomisesta. Kuulin, että eri yhteisöt kustantavat erilaisia tapahtumia juhlaan.
Eräänä päivänä kävimme katsomassa suomalaisten taiteilijoiden keramiikkatöitä jossain monen mutkan takana jonkin sisäpihan talossa kellarissa. No, minähän en tunnetusti taiteesta mitään ymmärrä, mutta tulipa kirjoitetuksi nimi vieraskirjaan.
Kun luonnon lisäksi Zaragosan kaikki meistä mielenkiintoinen oli jo nähty, toisena iltana olimme kirkossa (ei tuossa kuvassa olevassa) kuuntelemassa konserttia. Kaksi kuoroa lauloi ja kirkon akustiikka hyvä, kauniisti lauloivat. Espanjalainen organisointi oli minusta aika outoa. Konsertin piti alkaa klo 18.30. Vartin yli kuusi aioimme mennä sisään, mutta siellä oli vielä messu käynnissä. Emme uskaltaneet sen aikana mennä sisään, vaan odottelimme ulkona. Kuitenkin ihmisiä lappoi sisään koko ajan.
Vihdoin mekin työnnyimme sisään puoli seitsemältä ja kas, kaikki penkit olivat täynnä. Takaosasta piti alkaa ottaa lisätuoleja valtavasti kolistellen. Siis kymmenet muutkin ihmiset kolistelivat siellä kesken messun. Vasta varttia vaille seitsemän messu loppui, ja osa ihmisistä lähti pois. Nyt penkkeihin mahtuikin, ja taas alkoi kova kolistelu ja häslinki tuolien takaisin viemisessä. Ehkä klo 7 vihdoin pääsi konsertti alkamaan. Kellonajat näyttivätkin olevan vain viitteellisiä.
sunnuntai 29. kesäkuuta 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti