keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Taidetta tämäkin Liikenneympyrät eli kuten nykyään pitää sanoa: kiertoliittymät, näyttävät olevan nykyään tilataidetta parhaimmillaan (tai pahimmillaan). Olen joskus aikonut oikein järjestelmällisesti kuvata niitä, mutta  se vaatisi autosta poistumista ja oikein kunnolla kuvaamista, mihin ei ole koskaan mahdollisuutta. Niinpä täytyy tyytyä vain auton ikkunasta vauhdissa räpsimään sen mitä ehtii. Useimmiten ei ole edes mahdollisuutta hiljentää takana tulevien autojen takia.

Tällä kertaa näytänkin teille matkakertomuksen kiertoliittymien avulla. Kolme ylintä kuvaa Etelä-Pohjanmaalta Tuurista, aivan ylin maapalloa kuvaava massiivinen järkäle on juuri kauppakylän kohdalta. (Onneksi ei tarvinnut poiketa sinne, tavaraa on muutenkin paikat väärällään). Toinen kuva tuo mieleen lehmiaidat menneiltä vuosikymmeniltä. Kolmannessa on mielikuvitus (vai raha?) jo loppunut ja tyydytty pelkkiin pensaisiin.

Seinäjoella äidin luota sisaren luo lähdettäessä osuu  matkan varrelle peräti viisi kiertoliittymää. Tässä ensimmäinen, joka on uudehko, eikä ainakaan vielä ole kukaan laittanut mitään näkemäesteitä ympyrän keskelle.

Tässä heti toinen, ilman hökötyksiä sekin (vielä).

Ja kolmas. Alasin viittaa Nurmon entisen vaakunan kuvaan, alasimeen, joka symboloi talonpoikaiskäsityötaitoja.
 Neljäs: kivenmöhkäleitä ja istutuksia.
Viides. Vähän samanlainen kuin edellinenkin.


Raippaluodon siltaa kävimme myös katsomassa. Jossain Vaasan tietämissä tällainen, puita ja pensaita täynnä oleva kiertoliittymä.
Ihan kiertoliittymien takia tulimme pois nimenomaan Keuruun kautta :) Petäjävedellä liittymässä alasimen päällä aurinkokello. Petäjävesi on kuuluisa sepistään ja siellä järjestetään vuosittain Takomarkkinat.


Keuruulla kaksi himmelein koristeltua liittymää. Pimeällä syttyy pieniin lamppuihin valot valaisten himmelit. Näitä olen ihaillut jo vuosien ajan. 
Jyväskylästä poistuttaessa on tällainen kivetys.

Ja kaikkein massiivisin ja järkälemäisin liittymä on Vaajakosken ABC:n kohdalla. kiertoliittymä on niin suuri ja laaja, ettei kuvaankaan tullut kuin pieni yksityiskohta valtavista kivijärkäleistä.

En mene takuuseen, tulivatko kaikki kiertoliittymät Pohjanmaan-matkalla kuvatuiksi, mutta tällaisia "nähtävyyksiä" näimme. Aika kiva idea laittaa liittymään jotain paikkakuntaan liittyvää. Toisaalta olen joskus kiukutellut liian massiivisia rakennelmia. Ne estävät näkemästä, mitä hökötysten takaa on tulossa ja näin ennakointi liikenteessä vaikeutuu.

Ruotsissa muuten on käsite rondellhund, jolla tarkoitetaan liikenneympyrään sijoitettuja koiria. Ihmiset voivat viedä liikenneympyrään käsintehtyjä koiria, mikä sai alkunsa siitä, että erään taiteilijan ympyrään laittamaa koira-taideteosta oli pahoinpidelty. Tästä suuttuneina ihmiset alkoivat viedä omia koiraluomuksiaan kiertoliittymiin. Saattoihan tuo koirien vienti olla protestiakin ympyröiden taideteoksia vastaan.

8 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

hauskoja nämä ympyrät - niistä ja tien varsien kasveista ja muusta voisi kirjoittaa tutkielmia pilvin pimein - jos olis aikaa ja rahaa (ajeluun) - varsinkin sitä aikaa puuttuu, hehhehhaa

Kirlah kirjoitti...

Annikki: sanopa muuta. Poikki Suomen kesäisin ajaessani olen usein huomioinut nuo tienvarsikasvitkin: eri paikkakunnilla on eri kasvit valtalajeina. Ja tietysti eri kuukausinakin.
Mutta kun olisi sitä rahaa, että saisi koko kesän vain reissata ja tutkia niitä ja kuvailla rauhassa :)
Mutta kun on aina muka kiire päämäärään, ei jouda tienvarsia tiirailla.

Anonyymi kirjoitti...

Viime kesänä olin Ruotsissa ja siellä väitettiin, että Landskronassa on Ruotsin kauneimmat kiertoliittymät. Ja oli niissä tosi hienoja istutuksia!

Vallaton mummeli kirjoitti...

Kiva postaus. On siulla kamera ollut tehokäytössä kiertoliittymissä.

Kirlah kirjoitti...

anonyymi: tulipa mieleen, että pitäisi taas päästä Ruotsiin - ja nähdä hienot kiertoliittymät ;)

Vallaton: totta totisesti, ja kiirettä piti, että ehti kuvata edes jotenkin!

Sari kirjoitti...

Kyllä noissa ympyröissä tosiaan on välillä hienojakin juttuja, mutta se on vain niin hauskaa, että parikymmentä vuotta sitten ne poistettiin liikenteestä vaarallisina ja nyt on taas jokainen risteys muutettu kiertoliittymälle. Hyviä ne olisivat, jos kaikki osaisivat niissä sääntöjen mukaan ajaa.

Unknown kirjoitti...

Olipa kiinnostava postaus. Täällä Raumalla on parin viime vuoden aikana tehty uusia kiertoliittymiä ja muutamiin on laitettu kaupunkiin sopiva somistus. Kun vain toimeentuisin, voisin tehdä niistä oman postauksen.

Yhteisöllisesti koristeltu kiertoliittymäkin kiinnostaisi. Sellainen sopisi Raumalle.

Hyvää lomaa!

Kirlah kirjoitti...

Sari: Minä olen huomannut vain hyviä puolia noissa kiertoliittymnissä. Ennen sai odottaa puoli päivää päästäkseen liikenteen sekaan joltain sivummalta, nyt pääsee mukavasti tielle, vaikka olisi vain hyvin pieni katkos liikenteessä. Eikä tarvitse odotella oikealta puolelta tulevia.

Kati Nordman: jään odottelemaan postaustasi niistä.
olin muuten ajatellut tulla Raumalle tänä kesänä, minä olen aina halunnut käydä pitsiviikoilla. Mutta en tiedä, saattaa jäädä tältä kesältä, kun on tullut yllättäviä mutkia matkaan.
Hyvää lomaa sinnekin päin!