tiistai 24. tammikuuta 2012

Prilleehin menöö

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros on käyty, ja jäljellä on kaksi ehdokasta, joista pitäisi valita toinen seuraavaksi presidentiksi. Sain puhelun äidiltä (81 v.), joka hämmästyksekseni alkoi puhua politiikkaa ihan ensi sanoikseen. Kun päivittäin seurustelen nuorten ihmisten kanssa, en muistanutkaan, miten suuri kuilu on  esim. oppilaiden ja äitini ajatusmaailmojen välillä. Oikein minua taas tuppasi naurattamaan äidin puheet - ja sitten vielä se murrekin! Tässä pieni näyte puhetulvasta:

-Kai sä muistat, että huomenna voi jo mennä äänestämähän ennakkoon, sä ku oot sielä ulukomailla justihin äänestyspäivänä. Muistakki äänestää oikiaa ihimistä, min´en ainakaa mitää homua ja vihiriää äänestä. Ja sitte son viälä sivariki. Miten se voi mitää armeijaa komentaa ylipäällikkönä. Kylläpä nyt on leheret ollehet hilijaa asiasta. Ja mitä sille sen akallekin pannahan päälle.
-Miten niin akalle, sehän on mies ja eikö se nyt jotain vaatetta kuitenkin löydä?
-No minkä näköönen sekin on tanttu päällä?
- Mitä varten sille pitäisi mekko päälle laittaa?
-No jos presitentti on ulukomailla erustamas puolisonsa kans, niin pitäähän sitä pukiakin sitä myören. Voi voi, kyllä menöö prilleehin kaikki jos siitä presitentti tuloo. Ja jos multa jokku toimittajat jossaki ovisuupiäles kyselöö mielipirettä, niin minä sanon, että te että ilikiä kuullakkaa mitä mä sanon... -Ja sano Erkillekin että muistaa varmasti mennä äänestämähän. Pitääskähän soittaa teirän flikoollekin, etteivät unohra.

Hih, äiti vain ei muistanut kysyä, ketä kukin aikoo äänestää. Jukra, jos hän tuli vaikka rekrytoineeksi ihmisiä äänestämään väärää miestä.

6 kommenttia:

Aila kirjoitti...

Tuo oli mulle aivan uusi ilmaisu, jos joku menöö prilleehin. Se ei vissihin oo ihan sama, jos menöö pillanpärääten... Paremmin niinku etenpeten...?

kaisa jouppi kirjoitti...

Niinhän se menöö, että äireetä ku kuunteloo ja uskoo,nii ei mee asiat prilleehin ;)

kaisu marjatta kirjoitti...

Jep , tulee varmaan jännät vaalit;)) Kyllä kansa tietää;) ei voi muuta sanoa. Otan sua sormesta kun ymmärrän oikeen hyvin. Piristeeksi on sivullani pieniä sanoja sinulle haaste. Olisi kiva jos saisin lukea aiheesta murteellasi;)) Käyhän vilaisemassa

pau kirjoitti...

Hyvin osas äitis sanua asiat niin ku ne on. Niin munki äiti päivittellee sammaa asiaa.
Menen lipasvahiksi huomenna pariksi tunniksi, ja rukkoilen jokkaisen äänestäjän puolesta.
Hyvvää yötä!

Kirlah kirjoitti...

Aila: prilleehinmeno on aika yleinen ilmaus äidin kielessä, jos jokin menee ihan pieleen tai sekaisin.

Kaisa Jouppi: niinhän se usein on.

aikatherine: käväisin katsomassa sivullasi, ja voi kauhia, miten vaikealta tuntuu. Ainakin sen jälkeen kun luki sinun hienon kirjoituksesi. Katsotaan, meneekö minulla ehkä sormi suuhun. Mietin vain, miten murre sopii aiheeseen.

pau: niin, äitihän sanoi sen, mitä moni muukin ajattelee. Se vain tuntui niin hupaisalta tuon murteen myötä, jota en enää kuule päivittäin.

Car Insurance kirjoitti...

ja rukkoilen jokkaisen äänestäjän puolesta.
Hyvvää yötä!