Eivät suomalaiset ole niin työteliäitä ja työtärakastavia kuin mielellämme annamme itsellemme kertoa. Tämän sain karvaasti kokea minäkin eilen, kun piti saada virastosta ihmisiä kiinni. Kaupunki on luvannut minun ostaa itselleni merkkipäivän johdosta jotain konkreettista tietyn rahasumman edestä. Koska olen aikonut ostaa kameraani kauko-objektiivin, huomasin, että nyt on tilaisuuteni tullut. Objektiivi kuulemma maksaa huomattavasti enemmän kuin mitä kyseinen rahasumma olisi, joten minun oli saatava yhteys johonkin henkilöön, joka osaisi kertoa, miten minun on käytännössä meneteltävä.
Internetistä löytyy heti tietoa silloin kun se ei ole välttämätöntä, mutta jos nopeasti tarvitset jotain, on tieto kiven takana. Kaupungin työntekijöiden numeroita ei meinannut osua silmään mitenkään. Kun yhden löysin, ei sieltä pitkän ajankaan kuluttua vastattu. Seuraavasta numerosta vastasi keskus. Pyysin tietylle henkilölle, mutta tämä on kuulemma lomalla, seuraavakin tulee vasta 2.5, samoin kolmas. Neljäs oli sairaslomalla, viides oli jättänyt viestin, että tulee vasta 2.5.
Vasta kuudes henkilö vastasi, mutta ensi töikseen ehätti ilmoittamaan, ettei asia kuulu hänelle. Kun hieman kiivaaseen sävyyn aloin vaatia edes jollekin toiselle henkilölle yhdistämistä, tapahtui se. Seitsemäs henkilö oli ihme kyllä työpaikallaan, mutta ei osannut vastata kysymykseen. Mutta oli hämmästyttävän yhteistyökykyinen ja lupasi ottaa selvää heti ja soittaa minulle hetken kuluttua. Niin tapahtuikin, mutta hänen oli käsketty vastata, että jokaisella osastolla on oma toimintatapansa. Minulle annettiin uusi numero, josta hämmästyksekseni vastattiinkin heti. Sieltä sain jopa vastauksenkin.
Mitä tästä pitäisi päätellä? Onko meillä vieläkin liikaa työpaikoilla ihmisiä, kun kenenkään ei tarvitse olla töissä ja kukaan ei tiedä mitään? Selvennettäköön, että en syyllistä tuon kaupungin virastohenkilöstöä, vaan puhun yleisellä tasolla. Joka paikassa alkaa olla ongelmaa, että ihmisiä saa metsästää toden teolla. Jos ei olla koulutuksessa, niin sitten omalla lomalla muuten vain. Sairaslomapoissaolot tuntuvat vähäisiltä muuhun katoon verrattuna.
Mistä suomalaisille on päässyt syntymään käsitys, että meillä muka luterilainen työmoraali. Ei pidä paikkaansa enää meidän päivinämme. Toisaalta olen sitä mieltä, että eivät ihmiset ole koskaan ennenkään niin työtä rakastaneet, mutta työnteko on ollut välttämätön pakko. Enää parin päivän poissaolo ei taloutta kaada. Ja ammattiyhdistysket pitävät huolen, ettei töihin tulemattomia ainakaan pois voi potkia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
11 kommenttia:
Suomalainen työmoraali on suurelta osin ollutta ja mennyttä. Missä muussa maissa maa lepää 2 kk vuodesta? Ja ihmiset ovat aina jollain lomalla tai sitten työhönsä uupuneita. Tuttu ilmiö on myös tuo "ei kuulu toimenkuvaan, kun ei työsopimuksessa niin sanottu". Tehdään justiin se, mitä pitää mutta ei yhtään ylimääräistä. Työuupumusta esiintyy siellä Suomessa myös uskomattoman paljon. Suuressa osassa maailmaa, ei sellaisesta käsiteestä edes tiedetä.
Suomalaiset olettavat (katson tätä tietysti muualla asuvan vinkkelistä), että valtio pitää heistä huolta ja se on valtion tehtävä. Liialliset tuet (meillä täällä irlannissa nämä tuet menevät usein täysin väärille ihmisille ja täällä on myös isoja ongelmia)tappavat halun tehdä töitä. Kun työpaikka on liian varma, eikä siitä voi joutua pois, mennään sieltä mistä aita on matalin. Niin Suomessa kuin muuallakin.
En nyt osaa tuosta tyomoraalista sanoa mitaan muuta kuin, etta kymmenen vuotta sitten tanne muutettua ihmettelin tyon leppoisuutta taalla verrattuna Suomeen. Tosin nyt viime vuosina ovat mielipiteet muuttuneet tai tyoelama taalla on muuttunut. En tieda.
Mutta asiasta ihan toiseen. Kiitos vinkista. Minullakin on kayttamatta kunnan lahjakortti. Ostaisinkohan uuden kameran. Aloin heti googlailemaan :).
Tollasta se, kukaan ei tiedä ja jos vastauksen saa, niin eri joka henkilöltä... (mikä se vappuviuhka on ruattiks?)
Vihreät niityt: sinä puhut asiaa. Toisaalta olen sitä mieltä, että ei työpäivän tarvitsisikaan ihmisellä olla mitään kauheaa kieli vyön alla juoksemista. Mutta jossain on jotain vikaa, en vain osaa välttämättä yksilöidä, missä se ydin epäkohtiin piilee.
Tuula: kuulostaa vähän samanlaiselta kuin 70-luvun alussa kun itse olin Ruotsissa eri paikoissa töissä. Esim. avopalvelukeskusta vastaavassa hoitolassa saattoi olla hyvinkin hiljainen päivä, parin mummon luona siivoamista ja pari kaupassakäyntiä. Ihan piti piilotella,e tteivät anna potkuja, jos luulevat, että laiskottelen.
Hannele
Niin, ja jos nyt jo on tällasita, millasita sitten heinäkuussa!! Mikään ei toimi.
Vappuviuhka suomenruotsissa on majviska.
Se totta kun haluaa palvelua sitä saa enää harvoin sillä tavalla kuin ennen, jos soitat johonkin niin pimpeli pompleli painele sitä ja tätä ja kaikki asiakaspalvelijamme jne. Eikä luukuilla tai pankeissa kaupoista puhumattakaan ole enää ketään, no liikkeissä ovat INFOT ja niissä onkin asiantunteva ja hyvä palvelu. Ehkä mekin olemme oppineet siihen että suitsait löydämme tiedon sekunnissa, mutta vappua sinne ja kuvailemisiin sitten kun uusi hieno objetiivi on reilassa:)
Peikot on ihan työmoraalittomia, mukavaa :)
kiitos tuosta viskasta
Kaksi ihmistä on multa sitä kysynyt....
(vaik Ruattis Första Maj on sellanen työväenpäivä, vappu/Valborg viimenen huhtikuuta)
Mustaleski: totta puhut, suututtavinta on se, että saa painella puhelimen näppäimiä ja kun painat vahingossa väärin, aloita alusta, sitten kun taas pääset johonkin asti, et musita mikä numero se olikaan, aloita taas alusta... Jos kaikkia tämä suututtaa, miten on mahdollista, että olemme luoneet tällaisen järjestelmän?
Hih, älä odottele liikoja kuvaamistuloksilta. Huomasin, että minunhan on päästävä jollekin kurssillekin valokuvauksen alkeita opettelemaan!!
isopeikko: pitäisiköhän minunkin ruveta peikoksi :) ainakin kun peiliin katson, olen jo sellainen.
Hannele: ruotsalaisilla ei sitten liene viuhkoja vappuna.
Viuhkat löytyy vain Suomesta.
Lähetä kommentti