tiistai 3. elokuuta 2010

Tämäkinkö sukupuolineutraaliaVasta tänään huomasin lukea Olvin lonkeropurkin kyljestä tekstinkin. Ja siinähän luki: "ja rouvansa Onni perustivat..." Kappas vain, en ole ennen törmännyt Onni-nimisiin naisiin. Vanhastaan tiedän ja tunnen Vieno-, Kaino-, Tuovi- ja Rauni-nimisiä ihmisiä kummastakin sukupuolesta. Mutta Onniin naisennimenä en ollut ennen törmännyt.

Kun tästä aloin jollekin puhua, ilmeni että Aino-nimisiäkin on sekä miehiä että naisia. Vaasassa on ollut tukkukauppa, jonka perustajana oli mies nimeltä Aino Lindeman.  Hassua minusta sikäli, että kummisetäni ja tätini olivat pariskunta ja he olivat nimeltään Aino ja Onni, siis Onni oli mies ja Aino nainen.

Minusta on outoa, että sama nimi voi olla sekä miehellä että naisella, sillä laissahan on määritelty, millaisen nimen lapselle voi antaa. Sen mukaan pojalle ei saa antaa tytön nimeä tai tytölle pojan nimeä. Asia kiinnosti sen verran, että katsoin Väestörekisterikeskuksen sivulta ihan summissa eri nimiä. Hämmästyksekseni melkein mitä tahansa nimeä on joku keksinyt antaa lapselleen "väärälle" sukupuolelle. Yleisimmin sekalaisuutta oli noin sata vuotta sitten annetuissa nimissä, mutta yllättäen tänä vuonna (2010) on yhtäkkiä sellaisia nimiä kuin Kati, Kirsti, Raili annettu yksittäistapauksissa myös pojalle. Esim. Veikko, Tauno, Kari, Eija, Sirpa tai Tellervo olivat myös yksittäin vastakkaiselle sukupuolelle annettuja. Vai onko sukunimilakia hiljattain muutettu niin, että kaikkia nimiä voi antaa kaikille?

Lopuksi vielä yleinen tietokilpailukysymys: Kuka tunnettu henkilö on Kaino-Vieno?
Vastaus: Mummo Ankka.

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hih,enpäs tiennytkään että Mummo Ankan nimi oli Kaino-Vieno,kaikkea sitä oppiikin täällä blogeissa;D Ehkä vaan en huomannut sitä silloin lapsena kun luki Aku Ankkaa.
Kati ,Kirsti ja Raili kuulostavan kyllä jotenkuten niin vääriltä naistenimiltä;poika parka,joka sellaisen nimen on saanut....
Täällä on paljon nimiä ,joita käytetään sekä miehillä että naisilla,niin että välillä ei tiedä kummasta on kyse. Yleensä ne ovat kuitenkin sellaisia uniseksinimiä,kuten Roni, Gili jne.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: tarkoitat kai, että Kati, Kirsti ja Raili kuulostavat vääriltä miestennimiltä? :)

Mutta kaikkihan on vain opittua. Tuo Gili ja Roni voisivat minustakin olla yhtä hyvin miehiä kuin naisiakin. Paitsi että laittaisin ne kuitenkin miehille, olen kai kuullut ne miehenniminä.

Allu kirjoitti...

Muistan lapsuudestani, että sukulaisten sukulaisten isoäiti oli Onni ja siinä riitti meille aina ihmettelemistä.
Enpä minäkään tuntenut Mummo Ankan oikeaa nimeä ja rupesin etsimään, mikä se on saksaksi: Dorette Anette Liesette.

isopeikko kirjoitti...

Peikkopa tiäsi Kaino-Vienon. Mutta sanopas mikä on Sepe Suden toinen nimi?

Kirlah kirjoitti...

Allu: Onni voisi ihan hyvin olla miehen nimi siis sen mukaan miltä se kuulostaa. Mutta aina näköjään tässä viisastuu.

isopeikko: öööh, tuota ???? En ole tainnut kuullakaan.

isopeikko kirjoitti...

Sepe on Sepe Midas Susi. Ja se on siitä vähän häpeissään :)

Velma kirjoitti...

Nimijuttu on aika jännä. Ainakin Sirius ja Miska on sellasia mitä on molemmilla sukupuolilla. Miska on kyllä Venäjällä pojannimi, mutta niissä vanhoissa Muumi-sarjakuvissa Miska on kyllä ihan tyttö.

Malli45 kirjoitti...

Mun Anoppi oli Jorma Johanna s-1910; äitinsä oli kuulema niin kovasti odottanut poikaa. Mulla oli hänen sormustimensa, jossa luki Jorma ja koulunsakin kävi Jormana. (Sormustin nyt tyttärelläni)Jormuus loppui siihen, kun poliisit aamukuudelta eräänä päivänä tulivat hakemaan häntä armeijaan!
Tiesin Kaino-Vienon, tosin en muistanut. Roope Ankka sitä käyttää. Sepe Midaksenkin olen joskus lukenut...

Anonyymi kirjoitti...

Joskus aikanaan, kun aioin opiskella khmeriä (aikomiseksi on tähänkin saakka jäänyt), törmäsin siihen, että sekä pojilla että tytöillä oli mahdollista olla nimenä [srõi]. Se tarkoittaa 'tyttö'...

Ehkä ei ihan kuulu asiaan, mutta voihan tuonkin vilkaista, jos luppoaikaa on:

http://www.kalzumeus.com/2010/06/17/falsehoods-programmers-believe-about-names/

Kirlah kirjoitti...

anonyymi: onpa erikoista. Mutta onhan toisaalta katolisissa maissa kuten Espanjassa mahdollista miehillä olla toisena nimenä Maria ja naisilla nimi Jose.
Pitänee vilkaista tuota linkkiä, kunhan aikaa tulee.