perjantai 20. elokuuta 2010

Osaksi hyvin osaksi huonosti


Paremmin kuin hyvin on koulu lähtenyt käyntiin, vaikka epäilin aluksi, miten etälaitteet toimisivat. Mutta ihme ja kumma, ne ovat ainakin siinä luokassa, jossa minä olen, toimineet mallikelpoisesti. Ne vain ovat niin kummallisia, että jos vahingossakaan painaa kaukosäätimien näppäimiä eri järjestyksessä kuin mihin kone on tottunut, jumettuu kuva paikalleen tai joka näytöllä on sama kuva, vaikka pitäisi olla seinällä dokumenttikamerasta kuvaa, tv:ssä etäoppilaiden kuvaa meille päin, ja pikkukuvassa meiltä lähtevä kuva minusta ja oppilaista. Tai sitten eivät näytä mitään kuvaa. Vain virran katkaisu välillä auttaa siihen vaivaan.

Ainahan on jotain kummallista ja merkillistä kuitenkin. Pari päivää ihmettelin, kun kiltissä saksanryhmässä kuului etäpaikkakunnalta vähän väliä aina jotain möykettä. Aina kun käänsin selkäni, tuntui, että oppilaat mölähtivät, mutta silti näyttivät tekevän töitään tunnollisesti. Viimein huomasin, että se olikin minun oma ääneni, joka tuli lankoja pitkin takaisin molahduksena. Jostain syystä ääni kiertää ympäri maakuntaa minulle takaisin.

Abiruotsin etäkurssikin on lähtenyt vauhtiin kohtalaisesti. Ongelmana ovat kuuntelut. Tämä on viimeinen kurssi ennen kirjoituksia nyt syksyllä, ja kuuntelua on paljon. Kuuntelut kun eivät muutenkaan ole helppoja, on tässä ongelmana vielä moninkertaiset laitteet. Minä vain toivon, että oppilaat pyytävät oman paikkakuntansa koulusta lisäkuunteluita kotiin.

Minun ongelmani ovat pieniä verrattuna kemian opettajan murheisiin. Saimme lainaksi kolmannet etälaitteet ja vaikka koulua on käyty yli viikon, eivät jotkut ryhmät ole saaneet vielä minkäänlaista opetusta. Laitteet eivät yksinkertaisesti toimineet! Eräänäkin päivänä siellä oli kaksikin ns. asiantuntijaa kaupungista askaroimassa yhdeksän tuntia, ja saivat sen verran aikaan, että ääni täältä kuuluu, mutta näkynyt ei ketään eikä tänne näkynyt mitään. Saa nähdä miten asia etenee, tuleeko niillä laitteilla opettamisesta mitään. Ne koneet kyllä tarvitaan, sillä kahdet toimivat laitteet ovat jo aamusta iltaan käytössä. Saa nähdä, milloin nekin pimahtavat liiasta käytöstä.

4 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

No voi hyssykät! On tietysti hyvä, että etäopetus antaa mahdollisuuden opiskella kursseja, joita muuten ei voisi opiskella. Mutta on se vaan kurjaa, kun se kontakti opettajaan tapahtuu ainoastaan jonkin teknisen laitteen välityksellä - tai sitten ei tapahdu, jos laitteet eivät toimi.

Kirlah kirjoitti...

Ofelia: jo vuosia etäopetusta antaneena olen oppinut, että ei se ole niinkään suuri ongelma, että kontakti tapahtuu vain koneiden välityksellä. Jos oppilaat ja opettaja ovat motivoituneita, kaikki onnistuu.

Suurin ongelma on, että laitteet eivät aina toimi, aina ei saa yhteyttä tai muuta häikkää. Ja sitten kaikkein pahinta minusta se, että kukaan ei osaa asialle tehdä mitään. Jos alkaa valittaa jollekin, ihmiset vain kohauttelevat olkapäitään ja alkavat heittää vitsiä, ikään kuin se jotain auttaisi. Siis tarkoitan sellaisetkin, joiden pitäisi asialle tehdä jotain.

Ja sitten vielä se, että ei koko maakunnasta tahdo löytyä ihmisiä, jotka tällaisten laitteiden päälle jotain ymmärtävät.

Nytkin nuo mainitsemani toimimattomat koneet tuotiin kesällä, tuoja aloitti koneiden asentamisen, mutta sitten yhtäkkiä huomasi, että oho, kesäloma alkaa, jätti koneet silleen, kuitenkin johdot järjestykseen, että siitä on jonkun hyvä jatkaa.
No tuli sitten siivooja, joka oli nostellut johdot miten sattuu moppinsa tieltä ja siinä olikin sormi suussa monikin monta päivää. Ja siis yhä edelleen.
Minkähän takia tätäkään asiaa ei voinut yrittää saada kuntoon jo kesäkuussa!

vilukissi kirjoitti...

Olipas mielenkiintoista! Vai tuollaista opetusta. Mielenkiintoista. Uskon, että se on yhtä motivoivaa ja ansiokasta kuin samassa huoneessakin tapahtuva. Toivottavasti saadaan laitteet toimimaan. Joskus tapaan sanoa, että on se kumma; kuuhunkin mennään mutta jotakin tavallista juttua ei saada toimimaan.

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: minusta etäopetus on tosi mielenkiintoista. Ei pääse leipiintymään kun on tällasita kivaa vaihtelua normaalin luokkaopetuksen vastapainoksi.

Nyt sanoit kyllä naulankantaan: juuri tällaiset tavalliset asiat ovat rempallaan, mutta avaruusasiat ja muut ei niin tärkeät kyllä saadaan toimimaan!