Viime lauantaina saimme lukea Länsi-Savo-lehdestä, että Etelä-Savon kaupungit aikoisivat hakea lupaa muuttaa koulujen kesälomia. Lupaa haettaisiin viideksi vuodeksi siten, että koulua jatkettaisiin kesän alusta lähelle juhannusta ja syksyllä alettaisiin uusi lukuvuosi syyskuun alussa. Artikkelissa toivottiin vielä maaseutukuntienkin mukaan tuloa.
Jos hanke pitää paikkansa, ei ole ollenkaan yksinkertaista, jos jonkin alueen kouluista vain osa siirtyy uuteen kesälomasysteemiin. Jossain perheessä voivat kaikki perheenjäsenet olla eri koulussa opettajina tai oppilaina. Tuottaahan talvilomakin jo monille ongelmaa eriaikaisuuden takia. Samoin etäopetus on erittäin hankalaa, jos kesäloma on eri aikaan eri kouluissa.
Mutta pitäisikö loma yleensäkin olla nykyisellään vai syksymmällä, onkin hankala juttu. Molemmissa on puolensa. Keväällä on äärettömän hankalaa pitää oppilaat sisällä, kun tulee lämpimät ja kuumat säät. Pitkän talven jälkeen kaikki ovat väsyneitä ja haluavat nähdä yhä harvinaisemmaksi käyvää aurinkoa. Elokuussa ei helteilläkään ole sen puoleen ongelmaa, oppilaat ovat levänneitä ja jaksavat paremmin.
Mutta omalta kannaltani haluaisin syyskesällä enemmän vapaata, sillä juuri kun puutarhassa alkaisi sadonkorjuu, metsässä olisi kerättävää, uintivedet lämpimiä, alkaa koulukin. City-ihmisille tämä ei kai ole olennaista, asfalttikadut ovat samanlaisia niin alku- kuin loppukesälläkin. Toinen syy on kansainvälinen yhteistyö koulujen välillä. Jos jokin projektityö pitäisi olla valmis tiettynä aikana kesäkuun loppuun mennessä, meidän suomalaisten piti tehdä se aina kuukautta aiemmin kuin muut. Tai päin vastoin syksyllä saimme aina odotella pari kuukautta tyhjän panttina, että muiden maidenkin oppilaat alkaisivat vihdoin koulutyön.
Etuja ja haittoja molemmista löytyy vaikka kuinka pitkä lista, joten minusta on sama, kummasta päästä kesää koulua pitää käydä. Itse kannattaisin tietysti vaikka koko kolmen kuukauden kesälomaa. Ei missään muualla ole niin lyhyttä kesää kuin meillä. Miksi meillä kaiken pitäisi olla samalla tavalla kuin muillakin.
tiistai 16. helmikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
13 kommenttia:
Elokuu on aina hienointa. Uimavesikin lämmintä, puutarhat kukkii. Ruotsissa on lasten kesälomaa siiretty niin että pitempään koulussa kesäkuussa ja aletaan myöhemmin elokuussa.
Liike-elämä on jo vuosia joustanut eurooppalaiseen tyyliin, sillä muuten asioiden hoidosta ei tule mitään. Mieheni oli viime vuonna poikkeussyystä (pyöreät synttärit) lomalla jo heinäkuun alusta. Yleensä jäävät vasta heinäkuun puolesta välistä.
Kesäkuu on yksi inhokkikuukauteni. Siihen on monta syytä, mutta en niitä nyt tähän listaa. Mutta: Lasten kanalta se on Suomessa vielä kylmä kuukausi. Täälläkin on kesäkuussa ison Päijänteen rannalla uimakoulut ja lapset vapisevat siellä ihan sinisinä. Minulla on sellainen valokuva kesäkuun puolesta välistä kun meidän Merillä ja naapurin ystävällä oli vanttuut (lue: lapaset) kädessä!
Minun kesäni alkaa heinäkuun lopulta ja jatkuu täysillä syyskuun lopppuun. Toivoisin muidenkin löytävän syyskesän lumon. Ja sinähän Kirlah olet löytänytkin! Minä pidin aina osan kesälomastani syyskuussa kun olin liike-elämässä, sillä nautin sienestämisestä, marjastuksesta ja puutarhan sadonkorjuusta.
Lasten kevätväsymykseen luulisi auttavan pitkän joululoman. Välillä se on pitkä ja sitten taas ihan lyhyt. En tajua...
Ja vosihan muutaman lomapäivän laittaa pääsiäiseenkin, jolloin yhdessä pyhien kanssa siinä olisi jo kunnon loma.
No, nyt vasta huomasin tuon Hannelen kommentin. Siellä on siis tuokin asia jo huomioitu...,kuten se, että isien PITÄÄ pitää isyslomat.
PS. Katso sun kuvaasi Kirlah: Ensi joulun joulukortti!
Mitenkäs syksyn ylppärit? Ei ehtisi enää pitää kertauskursseja ja opiskelijoiden olisi otettava huomioon kurssimäärien kertyminen ja pakollisten tekeminen jotta ehtisivät ennen keväänkin ylppäreitä. Kyllä miä tykkään tästä nykyisestä systeemistä. Ja koko viikon syyslomasta en luovu.
Tuo valokuva on aivan mahtava!
(Ruotsissa on yliopiston kertauskurssit elokuussa)
Sattuneesta syystä vietämme Suomi-lomaa aina elokuun alkupuolella. Sää on ollut usein varsin hyvä, mutta kuun puolivälissä on Etelä-Suomessakin usein aika syksyistä. Vai johtuisikohan se siitä, kun katselen kouluun kiiruhtavia lapsia, iskee syksyinen olo... ;-)
Kolme kuukautta taitaisi olla se paras vaihtoehto jos pelkkää kesää ajattelee, siinä välissä se voisi osua kohdallekin jossain vaiheessa.
Ulkosuomalaisena valitsisin mieluummin lomaksi kesäkuun valoisat yöt kuin elokuun lopun syysilmat. Mutta eihän sitä mitään lomaa voi pelkästään sääkartan mukaan valita.
Hei kaikille!
Vielä noiden hyvien näkökulmien lisäksi sekin, että juuri valoisuuden takia alkukesä puoltaisi paikkaansa loma-aikana. Elokuun lopussa alkaa jo syksyistää.
Eikä ole millään lailla taattua Suomessa säätkään. Muistan monia kertoja, että ole opettanut toukokuun lopulla hiki ohimoilta virraten partisiipin perfektiä ruotsissa.
Toisaalta muistan monta koulunalkua elokuun puolivälin jälkeen, jolloin ei enää lyhythihaisilla vaatteilla ollut asiaa töihin.
Nämä nyt vain muistutuksena siitä, että vaikka pari viimeisintä vuotta on ollut kylmä alkukesä ja kuuma loppukesä, ei mikään ole Suomessa taattua.
Mnäpidän elokuusta ja syyskuusta...loma saisi kestää 3 kk, vähintään...joopa joo
Perfektparticip:
De beställda biobiljetterna har jag i fickan.
Du kan inte ha den otvättade skjortan..
Suomen sää on niin vaihteleva, ettei siihen oikein voi vedota, vuodet ei ole veljeksiä. Loma on lomaa,oli sää mikä tahansa, mutta koskaan sitä ei ole tarpeeksi...
Lähetä kommentti