maanantai 14. toukokuuta 2012

Uskoisiko tuota

Miten päin aurinko näyttää kiertävän taivaanrantaa? Tietysti myötäpäivään eli vasemmalta oikealle, selvähän se. Mutta miten se näyttäisi kulkevan taivaalla eteläisellä pallonpuoliskolla? Tämäpä ei olekaan enää meidän kannaltamme itsestäänselvyys. Se nimittäin kulkee "vastapäivään" eli oikealta vasemmalle.

Kun tästä tuli talvella puhetta kansalaisopiston ryhmässä, siellä joku päästi minulle likaisen naurun, ja sanoi että "kuule kyllä se aurinko sielläkin nousee idästä". No sehän nyt on selvä. Tietysti maa kiertää aurinkoa aina samaan suuntaan ja aamuisin näemme "auringon lähtevän kiertämään" taivasta myötäpäivään. Mutta kokeilepa piirtää vaikkapa läpinäkyvälle paperille ympyrä ja siihen nuolia myötäpäivään. Katso paperia nurjalta puolelta ja oho, ympyrän nuolet kulkevatkin "väärään" suuntaan.

Tai piirrä palloon kuin päiväntasaajan kohdalle myötäpäivään samalla tavalla viiva nuolineen. Kun kurkit ikään kuin pohjoiselta pallonpuoliskolta viivaa, se kulkee taas "oikeaan suuntaan". Mutta katsopa sitä eteläafrikkalaisen näkökulmasta, asia onkin päin vastoin! Ellet vieläkään usko, katso luonto-ohjelmia, jotka kertovat eteläiseltä pallonpuoliskolta. Joskus niissäkin näytetään aamua tai iltaa nopeutettuna ja aivan takuulla aurinko kulkee "nurin päin".

Tämän todistavat myös Australiassa käyneet tuttavani. He väittävät myös, että jos Suomessa laskee vettä viemäriin, se pyörii mennessään myötäpäivään. Mutta jos tekee saman Etelä-Afrikassa, vesi pyöriikin toiseen suuntaan.

4 kommenttia:

Sauerkraut kirjoitti...

" He väittävät myös, että jos Suomessa laskee vettä viemäriin, se pyörii mennessään myötäpäivään. Mutta jos tekee saman Etelä-Afrikassa, vesi pyöriikin toiseen suuntaan."

Tuli mieleen Simpsonien jakso, jossa Bart Simpson soitti toiselle pallonpuoliskolle ja kysyi, mihin suuntaan vesi pyörii, kun siellä vedetään vessa.

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut: heh, olisi katsonut ensin oman vessan pyörimissuunnan ja kääntänyt sen toisin päin ;)

mm kirjoitti...

Tätä eivät kaikki turistit päiväntasaajan lähellä huomaa, koska aurinko on siellä pääsääntöisesti koko ajan korkealla. Totuushan on se, että kaikkialla kääntöpiirien välissä puolet vuotta surinko kulkee pohjoisen säännöin ja puolet etelän. Siis jo Thaimaassa, monille tutussa turistikohteessa asia on juuri näin.

Opimme asian jo ensimmäisessä Bangkokin asunnossamme, jossa olohuoneen molemmilla sivuilla oli parveke. Se oli hyvä tietysti pääsääntöisesti tarvittavan läpituulen takia.

Syksyllä sinne muuttaessamme pyykit kuivuivat eteläparvekkeella. Myöhemmin aloin ihmetellä, miksi pyykit pysyivät kosteina yllättävän kauan. Huomasin, että aurinko paistoikin pohjoissuunnasta, joten pyykit siirrettiin pohjoisparvekkeelle.

Jos olisimme osanneet maantietomme, olisimme heti tienneet, että aurinko paistoi suoraan pään päältä vuodessa kaksi kertaa, tasauspäivien aikaan...

Mahtaakohon koulunne maantiedon opettaja osata ilman muuta ymmärtää tämän sovellutuksen :)

Kirlah kirjoitti...

mm: mielenkiintoista. Ei ole sitten tullutkaan koskaan mieleen, että aurinko voisi muuttaa suuntaa kesken kaiken :) Eipä tuollaista tule ajatelleeksi normaalisti.

Sen vain muistan, miten koulun maantieteen kirjassa oli kuva Afrikasta, jossa mies ei nähnyt varjoaan, koska aurinko paistoi suoraan pään päältä.

Pitääpä joskus muistaa kysyä maantiedon opelta, mitä hän sanoo.