perjantai 11. toukokuuta 2012

Äitienpäiväkukkia luonnossa

Ylihuomisen äitienpäivän kunniaksi keväinen vuokkokavalkadi. Yllä kangasvuokko, joka kuuluu keväisiin kylmänkukkiin. Rauhoitettu. Kasvaa vain täällä Kaakkois-Suomessa mäntykankailla.

Kylmänkukkiin kuuluu myös hämeenkylmänkukka, joka kasvaa Hämeessä. Sekin on rauhoitettu. Tosi kiva, että kaverit muuttelevat paikkakunnalta toiselle, niin saan minäkin aina terveisinä erilaisia kuvia eri puolilta Suomea. Suomi tutuksi kavereiden kautta!

 Ja kiva, että joku asuu myös Etelä-Suomessa, niin saamme kadehtien ihailla näitäkin kukkia vain kuvista. Vaikka mekin asumme aika eteläisessä Suomessa, ei täällä kasva mikään muu vuokko kuin kangasvuokko. Valkovuokkoja on joku tuonut meille joskus puutarhaan, ja ovat ne hengissä säilyneet, mutta viime keväänäkin oli vain yksi ainut kukka. Tänä keväänä ne olivat jääneet jalkoihin, kun talvella kaadettiin pari puuta juuri niiden läheltä ja nyt ne ovat ihan sahanpurujen peitossa. Ilmeisesti kovin tallottujakin, kun ovat jääneet kääpiöiksi.

 Keltavuokkoja meille on luvattu tuoda myös, saas nähdä, milloin saamme niitä.

Ja sinivuokkoja saimme puutarhaan tänä keväänä. Ei tiedä vielä, alkavatko viihtyä. Kyllä valko- ja sinivuokkoja kasvaa ihmisten puutarhoissa, mutta ei luonnossa.

4 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Onpa tuo kangasvuokko kaunis.

Hämeen kylmänkukan tiedän, koska mies on Hämeestä. Eikö se olekin jopa maakuntakukka siellä.

Kasvaahan valko-ja sinivuokkoja luonnossa. Kun Turkuun päin ajaa on tienreunat valkoisenaan. Ja ns. kotipitäjässäni tiedän vieläkin sinivuokkapaikat.

Meille on valko- ja sinivuokko tuotu tontille, mutta leviää tosi vauhdilla. Väittävät, että keski-Suomessa ei niin vuokot luonnossa kasvaisi. Mekin veimme mammalla Keuruun tilalle valkovuokkoja ja siellä ne kasvavat ja leviävät edelleenkin.

Oi ihanaa toukokuuta sinulle!

Kirlah kirjoitti...

Leena Lumi: kasvaa tietenkin luonnossa, mutta tarkoitan, että ei nimenomaan täällä Saimaan ympäristössä. Keski-Suomessakin kasvaa hyvinkin luonnossa, meidänkin puutarhan valkovuokko on saatu nimenomaan Jyväskylän läheltä.

annikki kirjoitti...

kangasvuokon ja hämeenkylmänkukan ero on se, että hämeenkylmäkukassa ei ole lehtiä kukkimisaikaan - värikin on tietty erilainen, hämeenkylmänkukka on sininen ja kangasvuokko melko valkoinen, vaikka saattaa kuvassa vivahtaa siniseen - on olemassa myös niiden välimuotoa eli niiden risteymää, siinä on lehdet kukinta-aikaan, mutta hieman erilaiset kuin hämeenkylmänkukalla ja kukat on vaaleat, ei siniset

Kirlah kirjoitti...

Kiitos Annikki valaistuksesta. Huomasin kasvikirjoista, että kylmänkukkia ja sinivuokkoa eivät kaikki laske kuuluviksi vuokkoihin. Mutta yhtä kaikki, kauniita ovat silti.