keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Abeilla liikaa töitä

Minkähän takia ei valtakunnassa saada koulujärjestystä muutetuksi niin, että abeilla olisi syksyn ekassa jaksossa vain pari-kolme viikkoa koulua, jolloin heille voisi neuvoa ja kerrata asioita, joita he menevät kirjoittamaan syksyllä. Sen jälkeen olisi kaikilla opetuksetonta lukuaikaa, ettei olisi niin kaameaa päällekkäisyyttä kuin nyt. Ehkä isoissa kouluissa onkin niin, että oppilaat eivät ole valinneet syksyksi juuri kursseja. Mutta tällaisissa pienissä kouluissa on opetettava ikään kuin vanhan systeemin mukaan. Kahlattava kursseja läpi, osallistuttava kirjoituksiin ja luettava vielä kurssikokeisiinkin ja kaikki yhtaikaa, ja silti kurssin opetus ja suoritus jää hataraksi, kun osa oppilaista on aina kirjoituksissa. Ellet suorita kurssia nyt, kun sitä opetetaan, siirtyy sen suorittaminen vuodella eteen päin.

Eilenkin abeilla oli sekä englannin että ruotsin kurssikokeen kuuntelu sekä jokin historian tai yhteiskuntaopin koe, vaikka varsinainen koeviikko ei ole sentään vielä edes alkanut ennen kuin huomenna. Mutta kun kuunteluitakaan ei voinut laittaa niille päiville, jolloin on yo-kirjoituspäivä.

Yritin lohduttaa, että ennenkin on ollut lukiolaisilla "kauheaa". Olen joskus katsonut vanhoista teinikalentereistani, että on ollut esim. aamupäivällä ensin latinan koe, pari oppituntia ja sitten lähdetty puolilta päivin kymmenen kilometrin hiihtolenkille. Jo tuo sana "hiihtäminen" ja lumen ajatteleminen saivat kylmät väreet menemään joidenkin selkäpiissä.

Joku keksi kysyä, osaanko minä puhua latinaakin, ja missä maassa sitä oikein puhutaan. Ei ollutkaan vielä heille tullut missään vaiheessa ennen esille, että latina on kuollut kieli, sitä ei puhuta missään. Tämän kuultuaan joidenkin suu loksahti auki. Täh! Mikäs se sellainen kieli on!
Minusta on ihanaa päästä pitämään pientä esitelmää kielistä. Tarinaa olisi riittänyt pitempäänkin aiheesta, mutta kun joku katsoi kelloa, muistin, että minullehan maksetaan vain ruotsin opettamisesta, joten palasin päivän aiheeseen, joka oli kurssiasioiden kertaamista tämänpäiväistä ruotsinkoetta varten!

5 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Miksiköhän kokeita tarvitaan?

SaaraBee kirjoitti...

Tuli elävästi mieleen koulun liikuntatunnit ja juuri nuo pakkohiihdot. Sitten vaan kokeita tekemään. Eniten kenkutti päivät jolloin oli kolmea vierasta kieltä ja kolmet sanakokeet. Oi niitä aikoja!

Kirlah kirjoitti...

isopeikko: en minä ainakaan tarvitsisi ja välittäisi :( Lieneekö vanha jäänne jostain kivikaudelta.

Vihreät niityt: minä kyllä hiihdin mieluummin kuin voimistelin. Minua suututti että kesken päivän piti mennä riisumaan ja laittamaan jumppapuku päälle.
Ei se voimistelu sinänsä suututtanut, mutta en olisi välittänyt kesken koulupäivän alkaa hikoilla.

Terttumarja kirjoitti...

En pitänyt koulussa esimerkiksi hiihdosta.
Ehkä syynä oli se, kun omistin mustat vanhat sukset, joissa oli sellaiset siteet, että monot jatkuvasti luistivat niistä pois.:(

Kirlah, sinulle on blogissani tunnustus (haaste), ole hyvä.

Kirlah kirjoitti...

Rosina: Jokaisella on kouluajoilta varmaan asioita, joista ei yhtään tykännyt syystä tai toisesta.
Meillä muuten oli keskikoulussa jumppajärjestäjät, joiden tehtävänä oli aina ennen jumppatunnin alkua pestä salin lattia kauhean haisevalla ja likaisella mopilla. Ei ollut kivaa sekään.
Nyt aikuisena ihmettelen kovasti, mistä ihmeestä se lattia oli aina likainen juuri ennen meidän jumppatunnin alkua, koska ainakin me tytöt jumppasimme paljain jaloin sievissä voimistelupuvuissa.