keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Jotkut ovat ihan pihalla

Oli aamulla pari tuntia reaalikokeen yo-valvontaa. Laittelin hyvissä ajoin jokaisen pulpetille paperit ja laskimet niitä tarvitseville. Kun otin oppilaat sisään, huomasin yhtäkkiä, että meillähän on kaksi täsmälleen samannimistä oppilasta. En ollut ajatellut asiaa papereita laittaessani. Ainoastaan oppilaiden toinen nimi on eri. Onneksi oppilailla on oppilasnumerot, joista viimeistään selviää kunkin henkilöllisyys.

Jossain vaiheessa kuulin yhden oppilaan mainitsevan toiselle, että olisi varmaan pitänyt käyttää lukuloma lukemiseen!! Minä itsekseni ihmettelin, kuinka jotkut voivat ottaa niin lunkisti. Mutta ei se vielä mitään. Kun oppilaalta kysyttiin, minkä aineen kysymykset hänelle annetaan, oli vastaus: "Jaa, en minä oikein tiedä. Mihinkähän minä olen ilmoittautunut!"

Rehtori ilmoitti, että oppilas on ilmoittautunut filosofiaan, antakaa hänelle filosofian kysymykset, mihin oppilas: "En suinkaan minä vissiin siihen, eiköhän se ollut jotain historian tapaista tai maantietoa tai sinne päin". Ei tänään niitä aineita ollut kirjoitusvuorossakaan, minkä kuultuaan oppilas sitten alistuneena: "Jaa, kai minun sitten pitää sitä filosofiaa ottaa".
Joskus hämmästyttää, miten jotkut ihmiset ovat ihan ulkona omasta elämästään.

Siellä minä pällistelin porukkaa vahtien kylmissäni (tuuletus puhalsi viileää ilmaa suoraan selän takaa ja pyöritti sukkiakin jaloissa) pari tuntia ja selailin joutessani eri aineiden kysymyksiä. Ei niillä opeilla, mitä minäkin muinoin olen saanut, kirjoitettaisi enää biologiaakaan. Biologian tutkimus on mennyt vinhaa vauhtia eteen päin. 
Filosofian kysymyksistä jäi mieleen: "Ihmisen arvo on se hinta, joka hänen palveluistaan ollaan valmiita maksamaan". Tällaisen on joku joskus lausunut, ja sitä piti kritisoida ja esittää oma näkemys. Käytin valvonnan toisen tunnin tuon asian pohtimiseen puolelta jos toiseltakin, ja tulin siihen tulokseen, että väite ei pidä paikkaansa!

7 kommenttia:

kaisa jouppi kirjoitti...

Niin, me olemme arvokkaita, koska meistä on maksettu kallis hinta! :D

Sari kirjoitti...

Kyllä oli silläkin abilla ollut ihan jotain muuta elämässään kuin koulunkäynti, joka ei edes tiennyt mitä ainetta kirjoittaa. Onkohan vanhemmat tehneet valinnat hänen puolestaan?
Olen samaa mieltä kanssasi tuosta väitteestä, että se on väärin!

Liisa kirjoitti...

Olisiko se vanha reaalikoe ollut tuolle muistamattomalle parempi? Olisi ollut mistä valita.

Kirlah kirjoitti...

Kaisa Jouppi: näinhän se on. Ja lisäksi on monta muuta syytä, rahallinen arvo kuitenkin vähäisin.

Sari: Enpä tiedä vanhempien osuudesta. Mutta ainakin oppilas on ollut meillä hyvässä päivähoidossa - ja hyvä niin.

Liisa: muistanet, että silloinkin tuli joillekin hylättyjä arvosanoja reaalista, vaikka oli kymmeniä kysymyksiä eri aloilta valittavana. Jotkut pitävät lukiota 3-4 vuoden hyvänä miettimispaikkana, mitä sitten joskus tekisi.
Tuntuu vain näin vanhan systeemin edustajana, että saattaisi olla parempiakin ja hyödyllisempiäkin miettimispaikkoja. Paikkoja, joissa ei aika menisi kokonaan hukkaan.

Lii kirjoitti...

Todella välillä täytyy kovasti ihmetellä nuortenkin ihmisten muistamtonta välinpitämättömyyttä koulumaailmassa! Jos nyt joskus unohtaa että olikin koe tänään, mutta jos tulee kirjoituksiin eikä ihan ole seljennyt mitä kirjoittaa tänään niin todellakin se vanhanaikainen reaali "pelastaisi". Itsekin aikoinani vastasin uskonnon kysymykseen kun oli niin sopiva :D.

No, ollaanhan sitä kalenterin mukaan keväässä ja kevätpäivän tasauksessa, niin ehkä syksy ja talvi on vienyt parhaimman terän.

Kirlah kirjoitti...

Lii:
kysyä vain sopii, onko tarkoituskaan, että kaikki kirjoittavat ylioppilaiksi. Lukio pitäisi minusta laittaa kokonaan uusiksi. Kaksi linjaa:
Toinen niille, jotka tähtäävät jatko-opintoihin, toinen niille, jotka ovat tulleet mietiskelemään paremman puutteessa. Asiahan ratkeaisi sillä, että keskiarvoraja olisi korkeampi lukioon pääsylle. Mietiskelypaikkojahan itse asiassa on muuallakin, esim. kansanopistot jne.

Rita A kirjoitti...

Ja sukatkin pyöri sinulla jaloissa, mutta kuitenkin filosofiset tuumailut sujuivat lämpimissä aivoissa :)

Jotkut oppilaat ovat ihan muissa maailmoissa, tuo vaikuttaa juuri sellaiselta. Olisi hauska tietää osasiko kirjoittaa filosofiasta eteeristä tai metafyysista, tai kenties eksistentialistista.