sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Arvatkaa missäArvatkaa, missä kävimme viikonloppuna? Vihjeenä mainittakoon, että kuvassa oleva naakka näytti olevan paikkakunnan ainoa elävä olento lauantai-iltana! Ihan paikkakunnan keskustassa!

Kauhistuimme, millaista menoa paikkakunnalla asukkaat (mikäli niitä jossain piileksii) ovat pitäneet, kun portaatkin on särjetty, ihan kuin Isoontalon Antin laulussa. Oikein piti mennä katsomaan lähempää, miten pahasti onkaan käynyt. Mutta yllätys yllätys ja aprillia, portaiden kuuluukin olla rikkonaiset, siihen on tehty suihkulähde! Tämä on olevinaan taideteos.

Tästä vihjeestä ei saa enää pisteitä, se on jo niin helppo. Tässä vaakuna kunnantalon seinässä. Kunnankirjaston edessä oli myös kirjailijapatsas, kirjailijan, joka on syntynyt tässä pitäjässä ja joka on Suomen ensimmäinen suomen kielellä kirjoittanut kirjailija. Täällä kunnan elokuvateatterin nimi on Juha, kansalaisopisto on Jukola ja apteekki kantaa nimeä Seitsemän veljeksen apteekki.Missähän me myös kävimme? Ei, ei ollut eläintarha eikä rottalaboratorio vaan Heurekan tiedekeskus. Kuvassa rotat pelaavat koripalloa, yksi on juuri tekemässä koria. Hauska osoitus siitä, miten eläimet saadaan palkitsemisen avulla tekemään mitä vain. Kirjavat rotat on ehdollistettu tekemään koreja oikealla olevaan koriin, vaaleat vasemmalla. Jokaisesta korista rotta saa makupalan palkkioksi. Ja koreja tuli vaikka kuinka paljon!


 Nämä pihalla olevat kivenmurikat ovat eri puolilta Suomea olevia näytekappaleita kivilajeistamme. Mielenkiintoisia nekin.
Heurekassa olemme käyneet ennenkin, mutta  joka kerta siellä on jotain, jota ei ole aiemmin huomannut. Ja tottahan toki siellä oli myös kieliin liittyvää: kielikarttoja maailmalla puhutuista kielistä. Myös maapallo, jonka äärellä voi kuunnella, miltä eri puolilla maailmaa puhutut kielet kuulostavat.

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Heurekassa en ole vielä koskaan käynytkään,vaikka piti mennä sinne jo silloin kun poikani oli pienempi.Ihan noiden kielikarttojen vuoksi voisinkin sinne ehkä ensi kesänä mennä.

Terttumarja kirjoitti...

Heureka!
Seuraavalla Etelä-Suomen matkalla sinne, edellisestä käynnistä onkin melkein kaksikymmentä vuotta.

Paivi kirjoitti...

Heurekassa en ole vielä koskaan käynyt. Ja jokaisella Suomen-lomalla mietin, veisimmekö lapset sinne, mutta kun aikaa on vähän ja menopaikkoja paljon, on se aina jäänyt. Mutta ehkä ensi vuonna. Onkohan oikeasti käymisen arvoinen paikka...?

Sauerkraut kirjoitti...

Lapsena tykkäsin Heurekasta tosi paljon! Pääsymaksu oli jo silloin kallis - 75 markkaa, mutta kyllä se taisi olla sen arvoista. Edellisestä käynnistä onkin aikaa yli 10 vuotta, jos ei lasketa sitä kun viime kesänä kävin Heurekassa pikaisesti kahvilla ja ostamassa postikortteja unkarilaisen kaverin kanssa. Näyttelyssä emme käyneet.

Kirlah kirjoitti...

Kyllä minusta Heurekaan kannattaa mennä. Siellä on monenlaisia juttuja, joista oppii fysiikkaa ja kemiaa, itselle eivät olleet välttämättä uutta, mutta nuorille ehkä. Ja se miten antoisaa jokin on, riippuu tietysti myös omasta itsestä, miten hyvin perehtyy asioihin.

Minusta kokemuksena mukava on myös planetaarioesitys. Niitä muuten voi valita useampiakin, me kävimme vain yhdessä, sellaisessa, jossa kerrottiin mustista aukoista. Huikea tunne, kun tuntuu kuin itse imeytyisi mustaan aukkoon tai kun lentää avaruudessa tai vaikka nousee korkean kerrostalon katolle ja sieltä putoaa.

Kato nyt tätäkin: jos lapset ovat nähneet samantyyppisiä tiedekeskuksia Saksassa, kuten arvelen, ei tämä niihin nähden ole päätä huimaava, mutta yleensä lapset tykkäävät kovasti kokeilla kaikenlaisia asioita, niin täälläkin näytti olevan.

SAuerkraut: Pääsymaksu oli muistaakseni yli 20 euroa hengeltä. Riippuu siitä, miten monta planetaarioesitystä aikoo katsoa.

Yaelian: en tiedä, miten hyvin olet selvillä maailman eri kielistä. Itselleni niissä ei ollut mitään uutta eikä kummallista, mutta jos ei ole kovin perehtynyt maailman eri kieliin, saattaa olla antoisaakin niitä karttoja tutkia. Pelkästään niiden takia ei kannata mennä.

Rosina: sinne vaan, on siellä aina jotain uuttakin, kuten minullekin, vaikka olin aiemmin käynytkin.

Allu kirjoitti...

En ole minäkään vielä ehtinyt Heurekaan, vaikka usein olen sinne ajatellut mennä.

Kirlah kirjoitti...

Allu: hassua, että olen luullut, että "kaikkihan nyt Heurekassa ovat käyneet". Ja näyttää siltä, että se on monilta vielä näkemättä.

Sauerkraut kirjoitti...

Aiheeseen liittymättä, mutta siltä varalta, että blogin pitäjää sattuu kiinnostamaan, ajattelin ilmoittaa löytäneeni pari ulkosuomalaisblogia, joita en listallasi nähnyt:

http://lahdentakana.blogspot.com/

http://munkkila.blogspot.com/

Kirlah kirjoitti...

Sauerkraut: blogejahan on ulkosuomalaisillakin pilvin pimein. Mutta pitääpä vilkaista näitäkin, tackar tackar.

Sirokko kirjoitti...

Onko Nurmijärvellä keskustakin.. olen kuvitellut ajelleeni paikkakunnan läpi mutta en kai sitten kun en tuollaista rappurauniotakaan huomannut :)
Heurekassa olen kyllä käynyt useinkin, sentäs.

Kirlah kirjoitti...

Sirokko, onhan siellä, mutta jotenkin on hajanaisen tuntuinen, ei selvää asutustihentymää.

merike kirjoitti...

Täytyypä käydä etsimässä Nurmijärven keskustaa:) Isoisän talokin lienee purettu, siinä urheilukentän lähellä. HEUREKA on näkemättä, sehän ei ole Helsingissä:D Kielikartat kyllä rupesivat kiinnostamaan, kiitos vinkistä. Ja taidanpa tehdä kertomuksen viime viikonlopun autoretkestä eräälle toiselle paikkakunnalle..