keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Veskansan markkinoita


Jos mie jottai kirjotan tai mainihen pohjalaisista kute viimo kerrala, joku tiällä älähtää, jotta savokskii pittää kirjottoo. Miä aattelin ensin jot mitä miä nyt ossoisin kirjottaa savolaisittai, mut sitte miä äkkäsin jot kahotaa, tehhää vaik tikusta asiaa.

Ensi kahoin paikallislehen, jos siel vaik ois olnakii jottai tyypillistä tälle provinssile. No kaks asiaa löysin viimosesta lehestä. Täällä on neljä kertoo vuues  markkinat: nyt kesällä Jaako- markkinat, syksyllä keyrimarkkinat, sit tulloot het perrää Mikko-markkinat ja kevväällä Maria-markkinat. On kaikenlaisii Veera-markkinoitakkii ja mitä kaikkii. Just ol Rock-festivaalitkii, mut en tiiä olko siellä porukkoo, ne ku olvat päihteettömät.

Vaik miust tuntuu ett tiäll on ain markkinoihe aika. Hyö on keksineet elokuuksi Siltakemmakatkii sen perrää ko silta rakennettii. Ne onkii nii suuret kemut, jot maalaisii hirvittää. Onneks miä en oo tiällä sillon, vaik oisin miä kyllä halunna nähä sen Lauri Tähkän, joka kuulema tulloo tänne hoilottammaa sillon.Tämä on ain olna veskansoo, ko vettä on joka paikas. Ennehä ei mihikää piäsnäkää ko venneelä, teitähä ei olnakaa. Kirkkooki pit männä koko kylä samalla venneellä. Siitä on viel kirkkovene jälellä matonpesurannassa. Yhistykset, koululaiset tai muut porukat sillä joskus souteloot, mutta enemmänkii sitä vois käyttee. Märkänööhä se tuolla katokse alla käytö puutteessa.

Tämä ko on tyypilline saaristokunta, on tiällä yritetty järjestee kaikenlaisii siihe liittyvii kemuloita varsinki kesäaikan. Veskansa on joskus muinon pitänä tuliloita rannala ja sen tähe yritettii männä vuosina elvyttee sellasta perinnettä, mutta elokuussa kaik turistit on jo lähtenä pois. Mikkää ei sillon ennee kannata, paikalliset vain kahtoot televisiota. Mitäs hyö mistää kemuloista, hyöhä on nähnä vettä ja tulta ennekii. Jossai saaristos viel jottai näköjää nykyjääkii järjestäät.

10 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Murtehia piinaa nottei loppua näjy :)

isopeikko kirjoitti...

piisaa, piti mun sanomani.

marja-leena kirjoitti...

Onpa hauska lukea savvoo täältä kaukaisesta Vancouverista kun olen seurannut blogejasi vähän aikaan. Suomen ja savon kieli onkin heikko mut tulee hieman harjoitettua näin.

Kirlah kirjoitti...

isopeikko: niin teköö, niitei vaan itte osaa tuottaa, vaikka ymmärtää kyllä. Täskin jutus on varmaan paljon virheitä oikeiden alkuperäisten eteläsavolaisten mielestä.

marja-leena: kiva kuulla, että noinkin kaukana kiinnostaa tällaiset tavalliset asiat.

pinea kirjoitti...

"[...] Lauri Tähkän, joka kuulema tulloo tänne hoilottammaa sillon."
Tämä oli huippu ;D Pyrskähdin ääneen nauramaan!

(Olisi muuten hauska, jos näissä murrejutuissa olisi äänikin, niin että saisi nuotinkin mukaan)

Kirlah kirjoitti...

pinea: en usko, että ainakaan minun äänestäni ilahtuisit ;)

Mansikki kirjoitti...

Murteet on rikkaus ja monen ilon(kin) tuottajia. Tuosta savon murteesta olin tunnistavinani monia karjalan murteen sanoja. Se on tuttua äitini ja mummmoni murretta, vaikka äiti ei sitä käytä kuin sukulaistensa kanssa. Niin on pohojalaastunu.

Kirlah kirjoitti...

Mansikki: Karjalan ja savon murteet ovatkin aika lähellä toisiaan, ja lasketaanhan ne molemmat itämurteisiin. Pelkään, että olen tähänkin juttuun sotkenut joitakin karjalaisia piirteitä, isä kun oli myös karjalainen.
Yritin kuitenkin ajatella koko ajan kirjoittaessani savolaista tuttavapariskuntaa ja laitoin mielessäni heidän suuhunsa nämä sanat.

Hilja kirjoitti...

Ei ole olemassa sellaista kuin "karjalan murre". Nykyisen Etelä-Karjalan alueella puhutaan kaakkoismurteita, Pohjois-Karjalan alueella itäisiä savolaismurteita. Karjalan kieli on oma kielensä (ja siitäkin löytyy useita eri murteita).

Olen jo pitkään seurannut blogiasi, joka on erittäin mielenkiintoinen. Nyt oli pakko kommentoida :)

Kirlah kirjoitti...

Hilja: Olet oikeassa, tuosta samasta asiasta olen kirjoittanut joskus itsekin. Mutta arkikielessä tulee puhutuksi karjalan murteesta. Harva kieliin perehtymätön tietää, mistä on kyse, jos alkaa puhua kaakkoismurteista.

Mutta hyvä, kun tuli taas esiin, että asia tulee tunnetuksi.
Ja hyvä, että sait aiheen kommentoida :)