tiistai 17. marraskuuta 2009

Saahan sitä kokeilla


Missä vähintään kaksi kokoontuu yhteen, on puheenaiheena possuflunssa. Tässä kahdenlaisia neuvoja tuon pelätyn taudin estämiseksi.

Tänään kuulin eräältä venäläiseltä tuttavaltani, että hän ei aio ottaa rokotusta, vaikka saisikin. Hänessä ei ole ollut kuulemma 37 vuoteen flunssaa. Ei itsellänikään usein ole, viimeksi kaksi vuotta sitten, mutta kiinnostuin tietämään, onko hänellä sitten olemassa jokin hyvä neuvo taudin välttämiseksi. Ja olihan hänellä.

Tehdään oikein kunnon ehkäisyrohto, johon tarvitaan 300 grammaa puristettuja valkosipuleita. Ne laitetaan puoleen litraan pirtua. En muista, kuinka kauan näiden pitää muhia pullossa, ehkä viikko tai kaksi. Sitten aletaan rohdon nauttiminen:

Ensimmäisenä päivänä yksi tippa pieneen määrään maitoa (tai muuta nestettä), toisena päivänä kaksi tippaa, sitten kolme ja niin edelleen, kunnes päästään viiteentoista tippaan päivässä. Sen jälkeen aletaan nauttia rohtoa käänteisessä järjestyksessä: 14, 13, 12 tippaa jne. Kun on nautittu enää yksi tippa päivässä, otetaan vielä seuraavat kaksi viikkoa joka päivä 15 tippaa, minkä jälkeen kuuri lopetetaan. Tämän jälkeen pitäisi olla sen verran vastustuskykyä, ettei flunssa hevin tartu. Kuuria ei tarvitse toistaa ennen kuin vaikkapa kolmen vuoden kuluttua.
Ainakin itse aion kokeilla, ei kai siitä haittaakaan ole.

Sain tänään tällaisen kännyköissä kulkevan tekstiviestin, jossa hyviä neuvoja, miten muutenkin voi välttyä tuolta kamalalta taudilta:

1. Ei sikoja sänkyyn!
2. Pöydällä ei porsastella!
3. Välttele ylpeitä emakoita!
4. Pidä välimatkaa karjuihin!
5. Älä koske kinkkuihin!
6. Unohda kärsiminen!
7. Töpseliä saa työntää vain varmistettuihin rasioihin porsimisen estämiseksi.
8. Sikailut tehtävä ulkotiloissa (terassi tms.)!

13 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Eilen yksi opettaja kertoi, että ollaanpas tämän Vogelgrippen (!!!) takia opittu pesemään käsiä. Alkaa mennä Grippet sekaisin, tosin sekaisin taitaa mennä vain niiltä, jotka ovat olleet vain pelkääjän paikalla. Baijerissa on sairastuneiden määrä alkanut vähentyä, tauti taitaa siirtyä muualle Saksaan.

Kasselin kyyhky kirjoitti...

Naurettavan hauskat ohjeet! Nauruhan on niin terveellistä, että eiköhän noilla ohjeilla flunssasta selvitä.

Jael kirjoitti...

Jos kokeilet niin laitappa tänne blogiin sitten miltä tuntui;D

isopeikko kirjoitti...

ei tippa tapa, mutta helposti tulee mieleen vaikuttaako tipat mitään, ja mitä tehdään sille lopulle lääkkeelle.

Sirokko kirjoitti...

Niinhän ne monet lääkkeet tehdään,että lorautetaan yrttiä puhtaaseen viinaan, tuossa ei ainakaan ole lisäaineita mukana eikä kai tule edes kovin kalliiksi.
Toinen suositeltu juttu oli ujuttaa murskattua valkosipulia hunajaan, teelusikallinen sitä mössöä tuntui suussa ja sielussa monta päivää, onnistuin nielemään sitä vain kerran. Valkosipulipirtu tippoina tuntuu helpommalta nieltävältä.

Kirlah kirjoitti...

Kato nyt tätäkin: Noitten eri flunssien kanssa sekoaa todella. Joskus tuntuu, että suurinta vahinkoa aiheutetaan vouhkaamisella. Täälläkin kuulemma Lapissa alkaa olla huippu jo itse asiassa ohitettu. Tv:ssä eilen illalla joku lääkäri väitti, että tavallinen kausiflunssa on hänestä usein vaarallisempi ja ärhäkkäämpikin kuin sikaflunssa.

Kirlah kirjoitti...

Kasselin kyyhky: :D olen samaa mieltä.

Yaelian: kyllä varmasti laitan.

Isopeikko: Mistä epäluulo? Ja mistä tiedät, että lääkettä jää jäljelle, voihan tippojen kokoa suurentaa ;)

Sirokko: Hih, et usko, mutta minäpä eilen tuon pirtuohjeen kuultuani tein hunajatee-valkosipuli-sekoituksen ja kulautin kurkkuuni. Valkosipuli poltti mennessään sisuskalutkin ja tiristi silmistä vedet, mutta niin vain meni puoli mukillista. Tämä siis jo ennakkoon tuota pirtu-sipulijuomaa odotellessa. Pirtua en vain nyt tähän hätään saa, joten tyydyn tavalliseen kirkkaaseen.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Sikalenssu helepottuu, ku on väkijuamahan uutettua valakosipulia ja yrttiä nautittavaksi. Liäntä ku nassutteloo koko aijjan, ei muista pian taurista mitää. Suasittelen heikkohermoosillen.

Kirlah kirjoitti...

äijänkäppyrä: nuo kaikki tuollaiset valkosipuli- ja yrttijutut ovat minusta nimenomaan ennaltaehkäiseviä, ne eivät ole mitään lääkkeitä, jotka parantaisivat sitten, kun jokin tauti on iskenyt.

Samalla tavalla kuin leipä on ennaltaehkäisevä nälkäkuolemaa vastaan. Ei sekään vaikuta enää sitten kun henki on jo lähtenyt!

Meita kirjoitti...

Ennaltaehkäisevä teho perustuu varmaan siihen, ettei kukaan tartuttaja änkeä kovin lähelle valkosipulilta ja viinalta lemuavaa tyyppiä.

Kirlah kirjoitti...

Meita: samahan se, miten tauti pysyy poissa, silloinhan rohto on asiansa ajanut.

tupakissi kirjoitti...

Kyllä mä ainaki uskon tippoohi ku kirvehe silimähä! Tottapa soot siälä pohojaases liottanu ittelles Ruattin tippojaki? Niillä ku troppaa, nii friskaantuu, vaikka olis pää kainalos!
Viime viikolla isännälle tuli hikka. Se nikotteli yätä päivää, varmaha nelijättä voorokautta. Sitte mä löysin netistä jonkun "perintöresetin". Kastella sokurinpala etikalla ja imeskellä suihinsa. Se tehos kerrasta! Ku hikka yritti illansyrjäs taas ärsytellä, ei muuta ku uus käsittely. Sen veeki son ollu pois!

Kirlah kirjoitti...

Tupakissi: Ruattin tippoja ei oo tullu kokeiltua, mutta aina joskus, kun muistan, saatan ottaa muutaman tipan Eginamaxia, sillä pitäisi olla myös jonkinlaista vahvistavaa vaikutusta.

Pitääpä laittaa korvan taa tuo sokeri-etikka-resepti. Olen sitä mieltä, että monet vanhat konstit kannattaisi pitää mielessä. Kiitos vain kovasti vihjeestä, laitan oikein kirjoihin muistiin.