maanantai 2. marraskuuta 2009

Todellista tärkeää


Aamulla oli tv:n pääuutisaiheena se, että tänään aletaan syöttää internetiin ihmisten verotustietoja viime vuodelta. Tuli vain jälleen kerran mieleen, eikö toimistoihmisille todellakaan ole antaa mitään tärkeämpää tehtävää kuin laittaa muitten töllisteltäväksi ja ihmisten tiedonjanon tyydyttämiseksi nuo tiedot kiireesti näkyville. Montakohan tuntia hyvää työaikaa menee siihenkin sen sijaan, että virastoissa käsiteltäisiin ihmisten hakemuksia ja tiedusteluja tai valituksia, jotka kasaantuvat korkeiksi pinoiksi ja annetaan kansan olla epätietoisuudessa päätöksenteosta.

Olen aina ihmetellyt sitäkin, miksi yhteiskunnassa nykyään saa kaiken rahaan ja verotukseen liittyvän tiedon ihan noin vain, oikein painetaan erikseen vihkosia kunnissa, joissa on jokaisen verotiedot. Onko niillä muuta käytännön merkitystä kuin että saadaan ihmisten pohjaton tiedonhalu tyydytetyksi ja näin ruokitaan kateutta ja kaunaisuutta. Kun taas minusta moni muu tärkeämpi tieto pidetään niin salassa, ettei suinkaan millään saa tietää, vaikka olisi tähdellistäkin.

Eikö ole ristiriita siinäkin, että keskustelunaiheissa tuttavan tai kaverin kanssa ei voi kaverilta suoraan kysyä, paljonko tällä on rahaa pankissa tai paljonko hän maksaa veroa ja paljonko saa palkaa. Ja sitten kuitenkin kaveri voi soittaa palkanlaskijalle, ja tämä laskettelee sieltä tiedot silmää räpäyttämättä.
Ja kukaan ei edes kyseenalaista tällaista asiaa! Paitsi että ensimmäistä kertaa aamu-tv:ssä mainittiin mahdollisuutena, että ehkä ensi vuonna ei nettiin enää laitetakaan noita verotietoja.

11 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Eikös ne verokalenterit olleet aina bestsellereitä Suomessa? Ei tulis Saksassa mieleenkään, että tiedotettaisi ihmisten veroista. Tai valtion virkamiesten palkat tunnetaan aika hyvin, kun kaikki tietää esimerkiksi lukion opettajan palkkaluokan.

Yaelian kirjoitti...

Ei varmaankaan ole mukavaa sellaiselle,joka ei halua noita verotietojaan julkisesti jaella.Täällä on paljon vaikeampi löytää netistä tuollaista informaatiota.

Kirlah kirjoitti...

Allu, ovat olleet bestsellereitä ja ovat edelleenkin. Lions club ainakin meidän paikkakunnalla on julkaissut oikein erikseen vihkosen, että ihmiset saavat lukea ja pohdiskella ja mässäillä toisten verotiedoilla.
Minusta riittää, kun lukee vaikka netistä jonkin ammatin yleiset palkkatiedot. Kunkin verotiedot ovat sen sijaan jo henkilöäkohtaisia asioita.
Mutta kaksinaamaistahan tässä maailmassa on moni muukin asia.

Yaelian: jospa täälläkin päästäisiin siihen, että ei kaikkien henkilökohtaisia tietoja julkaista ja revitellä.
toisaalta en kyllä usko sitäkään. Niin paljon on jauhettu mediassa koko syksy puoluerahoituksista.

kato nyt tätäkin kirjoitti...

Muistan selailleeni kotikuntalaisteni verotustietoja jostain vihkontapaisesta. Mies oli ihan järkyttynyt, kun kerroin siitä hänelle. Omasta tilistäni, veroista ja muista on helppo sanoa, että yli puolet menee (mutta se johtuukin veroluokastani, kun minä olen "vain leipärahaa kotiin tuova puoliso").

Kirlah kirjoitti...

Kato nyt tätäkin: en ole ennen ajatellutkaan, että käytäntö on vain suomalainen, kuten esim. tässä linkissä olevassa artikkelissakin väitetään:
http://mediaviikko.fi/artikkeli/3418/

Mutta hullulta minusta käytäntö on aina tuntunut, varsinkin kun juuri yksityisyyyttä niin valtavasti nykyään yritetään suojella.

Leena Lumi kirjoitti...

Tämä on niin käsittämätön muinaisjäänne, enkä ymmärrä ketä tämä hyödyttää. Ehkä niitä, jotka haluavat liestsoa kaunaa, kateutta ja pahaaoloa ja sitten vaalien alla huutavat, että 'muutosta tarvitaan, kaikki ovat tyytymättömiä'. Suomalaiset sairastavat pahaa oloa ja kateutta jo ilman verotietojen, ihmisten yksityisyyden paljastuksiakin. Laitettaisiin noikin virkailijoiden työtunnit, mitkä tuohon menee väkimäärän vähentämiseenja/tai työtahdin tehostamiseen ja sitä kautta palkkatulon verotuksen alentamiseen.

Nurkkalintu kirjoitti...

Asiaa kirjoitit. Olen samaa mieltä.

Kirlah kirjoitti...

On sentään joku, joka ei kaipaa noita vuotuisia verotietoja, hyvä Nurkkalintu ja Leena Lumi. Tavallisesti saan ihmisiltä nimittäin ihmettelyyn vastauksen: "Täytyyhän ne saada tietää!"

Vallaton mummeli kirjoitti...

Tätä samaa julkistamista olen minäkin ihmetellyt vuosia. Joo, kyllä vähän kateellisena, kun ei niissä minun verotustietoja ole näkynyt.

Eikö henkilötietosuojalaki koskekaan verotustietoja? Kaikesta muusta saa kyllä nykyään olla varuillaan, ettei vahingossakaan lipsahda kenenkään yksityisyyttä loukkaavaa tietoa.

Hyvän asian otit esille.

Kirlah kirjoitti...

Vallaton mummeli: just noin.

Kirlah kirjoitti...

Vallaton mummeli: just noin.