
On ollut mielenkiintoista seurata vuosien aikana, miten nuorten arvostukset ja mielipiteet ovat vuosien myötä kielten keskusteluharjoituksissa ja aineissa muuttuneet. Kokemusta on minulla jo 70-luvun lopulta ihan näihin päiviin asti.
Rauhanliike ja kehitysmaiden auttaminen olivat ihan itsestäänselvyyksiä oppilaidenkin mielestä, kun olin nuori opettaja. Muistan jopa, että järjestettiin valtakunnallisia rauhanmarsseja kylän läpi. Kerrankin koulussa oli vain pari oppilasta, jotka eivät halunneet ottaa osaa marssiin, ja joutuivat oppilastovereiden ankaran puhuttelun kohteeksi. Ei juuri auttanut selittelyt, että mitä se maailmanrauhaa edistää, jos he käyvät kello 12 kävelemässä koululta SALE:lle ja takaisin!
Kehitysmaiden ja heikko-osaisten auttamisesta keskusteltaessa olivat vastaukset jo ennalta arvattavissa: kehitysmaita on autettava, rahankeruu on itsestäänselvyys. Muistan sen hetken, kun ensimmäisen kerran kuulin oppilaan suusta sanat: Pudotetaan kehitysmaihin pommi. Sillähän siitä ongelmasta päästään!
Työttömyys ja siihen suhtautuminen ovat mielenkiintoisia aiheita. Ennen oli itsestäänselvyys, että jos joutui työttömäksi, piti ensisijaisesti ottaa vastaan mitä tahansa työtä parempia hommia odotellessa. Työttömyyskorvausta saisi nostaa vasta sitten, jos ei kerta kaikkiaan mitään työtä olisi tarjolla. Olin kuolla kauhusta, kun ensimmäisen kerran kuulin oppilaan sanovan, että ellei hän saa oman tulevan alansa töitä, hän voi ihan rauhassa olla työttömänä vaikka lopun elämäänsä.
Mutta eivät kaikki kuitenkaan ihan noin vain niele sitä, että nuori ihminen pelkästään työtön olisi. Pari vuotta sitten joku esitti, että jos meiltä lukio loppuisi, minä kuulemma saisin nauttia rauhassa työttömyyskorvausta, mutta nuoremmat opettajat joutaisivat hakea uutta työtä. Mutta näidenkään ei tarvitsisi etsiä mitä tahansa työtä tilapäisestikään, vain koulutustaan vastaavaa.
Mansikankeruu oli tavallinen nuorten kesätyö 80-luvulla. Sukupolvi, joka ensimmäistä kertaa asetti sen kyseenalaiseksi, on tällä hetkellä noin kolmikymppinen. "Siinä tulee selkä niin kipeäksi, et sinäkään pellolle menisi", joku esitti minulle. Eipä puhuja arvannut, että olin ensinnäkin maatalosta kotoisin. Ja toisekseen, olin siihen mennessä jo ainakin viitenä vuonna ollut perheeni kanssa joka kesälomalla mansikankeruussa aina pari viikkoa kerrallaan. Saimme palkaksi seuraavan talven mansikat, perunat ja porkkanat. Ja ihan viime vuosiin asti olemme keränneet joka kesä itse talven mansikat joltain tilalta.
Perhe, puoliso, lapsia, hyvä ammatti, omakotitalo, auto ja koira olivat futuuria harjoitellessa vielä 90-luvullakin tavalliset tulevaisuudenhaaveet. Oma ura, auto ja talo ovat vieläkin itsestäänselvyyksiä, mutta puoliso ja lapset eivät. On erittäin tavallista, että ura on ihan ensimmäisenä suunnitelmissa. Puoliso ja rakkaus eivät kuulu mitenkään yleisesti nuorten ajatusmaailmaan. Sitä paitsi sana rakkaus käsitetään hyvin kapea-alaisesti vain miehen ja naisen väliseksi. Rakkautta ei yksinkertaisesti ole olemassa. Lapset puolestaan ovat nuorten mielestä kirkuvia olentoja, jotka jarruttavat ihmisen vapautta kaikin tavoin, sellaisia ei aiota hankkia.
Uskonnon arvostus on alamaissaan. Ennen oli luokassa syvästi uskonnollisiakin oppilaita, uskonnosta sai puhua, uskonnollisia tekstejä saattoi käsitellä ihan kuin mitä muita tekstejä tahansa. Uskonnosta saattoi vaihtaa mielipiteitä luokassa ihan kuten mistä tahansa muusta aiheesta. Mutta kuten kaikki muukin on muuttunut, muuttui oppilaiden asennekin. Tuli uusi sukupolvi, joka ei suostunut lukemaan uskontoa käsittelevää kappaletta ollenkaan, ja nyt kuuluu jo heti murahduksia luokassa, jos mainitsetkin u:lla alkavan sanan.
Nämä eivät ole tietenkään kaikkien oppilaiden mielipiteitä, ovat vain yleissuuntaa kuvaavia. Mielipiteet ilmentävät jotenkin sitä yleistä arvomaailmaa, joka on koko yhteiskunnassa. Ennen oli yhteiskunnassa tietyt yhteiset arvot. Opettajana jo tiesi etukäteen, miten oppilaat tulevat vastaamaan. Oli kyse siitä, että saa oppilaan vain sanomaan asiansa vieraalla kielellä. Opettajan kannalta on nyt mielenkiintoisempia keskusteluja, kun ei vastaus olekaan arvattavissa.