sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Suomessa on monenlaista


Eilisen paikkakuntatestin vastaukset tässä. Mikäli joku ei ole vielä nähnyt testiä ja haluaa kokeilla arvuutella paikkakuntia, voi kokeilla tästä linkistä ja vasta sitten katsoa nämä vastaukset.
Olen itse käynyt kaikilla näillä paikkakunnilla, useimmissa kymmeniä vuosia sitten, mutta aikaahan ei nyt kysytty. Vaikka valokuvat ovat vanhoja ja huonoja, vähän sinne päin huitaistuja, laitoin kuitenkin.

1. Verla on vanha ruukkikylä Kouvolassa. Nykyään tuo kartonkitehdas on museona. Opettajayhdistys teki retken sinne pari vuotta sitten, kuva tehtaan tienoilta.

2. Keikyä sijaitsee Satakunnassa, lähellä Vammalaa. Kuuluu nykyään Äetsän kuntaan. Ainakin ennen Keikyä oli kuuluisa laukkutehtaistaan.

3. Sievi on Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa, 150 km Oulusta etelään. Paikkakuntaa on suunniteltu mahdolliseksi ydinjätteen loppusijoituspaikaksi. (MTV:n uutiset eilen illalla).

4. Piippolakaan ei ole enää itsenäinen kunta. Kestilän, Pulkkilan ja Rantsilan kanssa se muodostaa nykyään Siikalatvan kunnan. Sijaitsee lähellä Sieviä. Piippolassa on Suomen keskipiste. Kuva 70-luvulta, kuvassa näyttää olevan heinäseipäitäkin.
Mm. Pentti Haanpää ja Juha Väätäinen ovat kotoisin Piippolasta.

5. Vaala sijaitsee Kainuussa. Mm. Kajaani ja Paltamo ovat sen naapurikuntia. Lauluntekijä Kassu Halonen on sieltä kotoisin. En paikkakunnalta muuta muista kuin metsää, mutta tämän kuvan takana lukee: Vaala - Nuojua.

6. Masku on Turun lähellä. Tämä oli pakko ottaa mukaan siksi, että minuun teki aikoinaan suuren vaikutuksen siellä kierrellessä se, että ei tarvitse ajaa kuin viisi tai korkeintaan kymmenen kilometriä, niin ollaan jo uuden kunnan puolella. Sen sijaan kun täällä Itä-Suomessa ajaa 40 kilometriä, ei olla vasta kuin jossain toisessa vielä käpyisemmässä kylässä.

7. Kuortti on kylä Pertunmaalla Etelä-Savossa. Monet tietänevät sen ABC-huoltoasemasta, joka sijaitsee 5-tien varrella. Huoltoasema on kerännyt ympärilleen monenlaista liikettä, joten kylä alkaa olla jo suurempi kuin itse Pertunmaa.

Otin paikan mukaan siksi, että saan kertoa seuraavan tarinan:
Seiskaluokalle kouluun oli tullut kerran uusi oppilas. Englanninope kysyi, mistä poika tuli, ja poika vastasi: Kuorttista. Opettajalle oli kai paikkakunta vieras, joten hän kuuli: Ruottista. Siitä ope riemastui ja alkoi kysellä kaikenlaista Ruotsiin liittyvää. Tästä poika sai toisilta oppilailta lempinimen Börje, jolla nimellä häntä kutsuttiinkin sitten koko kolme vuotta. Kukaan ei enää oikeaa nimeä muistanutkaan.

8. Ylämaa sijaitsee Etelä-Karjalassa. Paikkakunnalla kaivetaan spektroliittikorukiveä, siellä pidetään myös korukivimessut.
Tuttavilla oli 80-luvulla kesämökki Ylämaalla ihan Neuvostoliiton rajavyöhykkeen tuntumassa. Mökki oli vielä Suomen puolella, mutta kun pulahti uimaan järveen, oltiin jo rajavyöhykkeellä. Aina mökille mennessä ja sieltä palatessa piti käydä vartioasemalla ilmoittautumassa. En tiedä, vieläkö nykyään on niin.


9. Viljakkala kuuluu nykyään Ylöjärveen, sijaitsee Pirkanmaalla lähellä Tamperetta. Paikkakunta on tunnettu lähinnä entisestä Haverin kultakaivoksesta. Helsingin olympialaisten kulta- ja hopeamitalien materiaali on kaivettu täältä. Minulla piti olla kaivoksestakin kuva, mutta ei löytynyt. Tämä kuva ei ole hääppönen, mutta on kuitenkin minusta tyypillistä Hämettä: järviä ja peltoja.
10. Maaninka on Pohjois-Savossa. Siellä sijaitsee Suomen korkein vapaana virtaava vesiputous. Tuosta kuvasta voit kuvitella vielä 40 metriä ylös päin.
Mm. kansanedustaja Mirja Ryynänen on Maaningalta kotoisin. Vanhempi väki muistaa varmaan myös maaninkalaisen kirjailijan Aino Räsänen ja hänen Helena-kirjasarjansa.

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Olen tainnut olla vain Maskun lähelllä ;siinä kaikki! Kaikki nuo muut paikat kokematta!

pau kirjoitti...

Ihana tuo Börje-juttu :D Se kirvoitti naurut. Kiitos kirjoituksistasi!

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: mutta sinäkin olet nähnyt maailmassa paljon sellaista uutta ja ihmeellistä, mistä minä en ole osannut edes uneksia :(

Pau: tuollaisia hauskoja sattumuksia ja tapahtumia vuosien varrelta olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta en vain enää muista mitään.
Olenkin alkanut ihan tietoisesti kaivella sellaisia muistilokeroista ja kirjoittaa tänne muistiin sitä mukaa kuin tilaisuus tulee.

Vallaton mummeli kirjoitti...

:D :D :D APUA Börje Kuottista, nyt ei nauru lopu millään. Kiitos ihanista iltanauruista! Oi, kohta on jo huominen :) Naurattaa vielä jopa sanavahvistus: resoi. Mikä siinäkin nyt niin naurattaa? Börje oli hyvä.

Kirlah kirjoitti...

Vallaton mummeli: Heh, jos oikein kaivelisin muistilokeroitani, voisin varmaan kertoa jonkin tarinan muistakin paikkakunnista. Ainahan sattuu ja tapahtuu. :D