torstai 31. joulukuuta 2009

Uudet numerot taas opeteltava


Uusi vuosi tuo yhä vieläkin mieleeni sen uuden vuoden, jolloin ensimmäisen kerran aloin ymmärtää käsitteen Uusi Vuosi. Silloin kirjoitettiin vuosi 1961. Muistan elävästi, miten äiti käski kirjoittaa luvun paperille ja sen jälkeen kehotti kääntämään paperin toisin päin: Ihme! Kumminkin päin oli sama luku!

Sain tänä vuonna pitkästä pitkästä aikaa uudenvuodenkortinkin. Ei taida olla enää kovin suosittua lähetellä niitä. Toisaalta uudenvuodenkorteista tulee aina mieleen epämiellyttävä tunne. Korttejahan läheteltiin ennen usein sellaisille, joille ei jouluna ollut muistettu lähettää korttia, mutta joilta oli itselle tullut kortti.

Uudenvuoden korteissa oli tavallisesti onnea tuovia asioita, kuten hevosenkenkiä tai sikoja kirmailemassa tonttujen kanssa. Sika ei kai ole suomalaisille kuitenkaan ainakaan laajemmin merkinnyt onnea tuottavaa eläintä, mutta saksalaisille se sen sijaan tuo onnea. Saksalaisethan sanovat: "Du hast Schwein gehabt", kun tarkoittavat, että "Olipas sulla onnea!"

**************************
Mitä vuosi tullessaan tuo,
kurkistaa ikkunaan sinne
meidän koskaan ei suo.
Vuotta uutta kukaan ei tunne.
**************************

Tällaisen tekstin kera sain tuon kuvan ja uuden vuoden toivotukset ja toivotan kaikille lukijoilleni samoin antoisaa Uutta Vuotta 2010.

3 kommenttia:

Katilein kirjoitti...

Ihana kirjoitus! Minä harrastan uuden vuoden kortteja, mutta voin häpeäkseni tunnustaa sen johtuvan siitä, että olen unohtanut lähettää joulukortin :)

Sirokko kirjoitti...

Toisaalta monessa maassa ei lähetetä joulukortteja ollenkaan vaan nimenomaan tervehdyksiä uudelle vuodelle. Suomessa se kai on useimmiten unohduksesta johtuvaa :)

Kirlah kirjoitti...

Katilein, itse en laita uuden vuoden kortteja enkä ystävänpäiväkorttejakaan. Ystävänpäivä on jotenkin niin uusi juttu, että en ole päässyt siihen sisälle. Ja jokin ihme periaatekysymys minulla: kun on juuri laitettu joulukortit, alkaisi taas se sama rumba samoille ihmisille! En laita tänäkään vuonna!

En tiedä, onko pääsiäiskorttien lähettäminen kuinka yleistä, minusta ainakin vähempi kuin ennen vanhaan. En laita niitäkään. Itselleni tulee joka vuosi muutama: aina ulkomaalaisilta.

Sirokko: eikös Venäjälläkin vietetä vain uutta vuotta.