sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Tarvitaanko onnellisuuteen status?


Oppilaiden kanssa keskustelunaiheena oli jälleen kerran aihe: Mikä tekee ihmisen onnelliseksi? Vastauksia on tietysti niin monta kuin on vastaajiakin. Yksi ihmisen onnelliseksi tekemä asia on "asiantuntijoiden" mielestä korkea status, eli jos ihminen muiden tai omasta mielestään "on jotain", on hän myös onnellinen. Mitä sitten kuuluu siihen, että "on jotain"? Köpstoppsbloggen listaa asioita, jotka antavat ihmiselle korkean statuksen. (Luettelo kirjasta: Marie Söderquist Tralau: Status - vägen till lycka).

Korkeaan statukseen kuuluu, että
1. on yleissivistynyt
2. on hyvä ja taitava työssään
3. on omalla työllä ansaittu omaisuus
4. on osallistuva ja kunnon vanhempi lapsilleen
5. osaa puhua sujuvasti monta kieltä
6. laittaa aikaa ja rahaa tarvitsevien avustamiseen
7. voi itse päättää työajoistaan
8. on selkeä elämänkatsomus
9. on mahdollisuus pitempään, yhtäjaksoiseen vapaaseen
10. on viihdyttävä ja hauska
11. on pitkä ja vakaa avioliitto
12. on taitava puhuja
13. on oma tyyli
14. on päästötodistus huippuyliopistosta
15. on paljon ystäviä

Tällaiselle listalle oppilaat hieman vain tuhahtelivat. Ehkä eivät kaikkea listalta edes sisäistäneet. He kertoivat eräästä blogia pitävästä julkkiksesta, joka kirjoittaa esim. käyvänsä syksyisin sienimetsässä ja marjassa. Heti perään kyseinen henkilö mainitsee pelkäävänsä, että ihmiset nyt luulevat, ettei hänellä muuta elämää olekaan. Siis tuon henkilön mielestä ei maalla yksinkertaisten ja tavallisten asioiden parissa viihtyvä ole korkealle noteerattu.

Kyseinen bloginpitäjä pitää kynsin hampain kiinni korkeasta statuksesta eli kaikesta, mitä tuossa listassa on ja vielä paljosta muustakin. Henkilö muun muassa mainitsee, että jos on vuorokausia, ettei ehdi nukkua eikä syödä, on hyvä juoda energiajuomia ja napsaista vain jokin välipalapatukka!

Sopii vain odotella, milloin kyseinen henkilö on burnouttinen tai jossain laitoksessa, ja saamme lehdistä lukea sen tavallisen: "Vasta nyt olen oppinut, mikä elämässä on todella tärkeää, ja mikä oikeasti tekee ihmisen onnelliseksi".

3 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

On mukavampaa olla onnellinen kun odottaa että jokin tekee onnelliseksi. Toimiikos tuo lista käänteisesti niin että on onneton siksi ettei se toteudu omalta kohdalta?

merike kirjoitti...

Onni olisi tehdä toiset onnellisiksi, sen kun oppisi:-) Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirlah kirjoitti...

isopeikko: niin ne väittävät, joten suru tulee puseroon tässä itse kullekin.

merike: siinäpä todella haastetta ja päämäärää. Mutta on hyvä, että on päämääriä!