sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Pakkorunoko


Olen tullut erittäin allergiseksi pakkoruotsikeskustelulle. Oli sitten kyseessä positiivinen tai negatiivinen mielipide kyseessä, alkaa kynsiä syyhytä. Satuin kuitenkin Reanblogiin, jossa oli kirjoitettu aiheesta runo, ja ihan positiivinen minun kannaltani, joten pakkohan minun oli se sieltä noukkia. Rean sivuilla on muitakin kivoja runoja, vilkaiskaa vaikka.

Jag tycker svenska är bra att kunna
Eikö vois muillekin kunskapen unna
Bättre med många language att prata

Så kan man monen kanssa tjata!

Bättre att vara lite rikare
Än bittert på andra kolla med kikare!
Vai olisko bättre olla kieliköyhä
Och verbalt aika löyhä?

Man kan prata många kieltä

och visa andra mitä mieltä
olisi siinä ettei kan språka
silloin alkaa med andra bråka!

Ja kannattaa ruotsia osata myös ymmärtääkseen tätä iki-ihanaa O helga natt -laulua. (Oi jouluyö).

6 kommenttia:

sirokko kirjoitti...

Sekakielet vaan on niin ihania, vaikka jotkut saakin niistä näppylöitä, ei voi mitään, puhun sujuvasti montaa..kuulijan kielitaidosta riippuen. Joku voisi tuon runonkin lukea satiirinen välke silmissään.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

En ole millään muotoa ruotsin kielen inhoaja. Minusta pakkoruotsi on joidenkin ihmistä älyllisempien olioiden vouhkaa.

Kirlah kirjoitti...

sirokko,totta mitä puhut. Runon voi tulkita monella tavalla. Itsekin meinasin ensin saada näppylöitä tästä, etkä varmaan ihmettele, sillä vuosikymmeniä olen saanut lukea oppilaitten sekakielisiä aineita.

Sitten tulkitsin niin, että vaikka vuosia opiskellaan ruotsia (tai mitä muuta kieltä tahansa, huom!), saattaa lopputulos olla vain sekakieltä.

Mutta päätin tulkita runon positiivisesti: Pienelläkin kielitaidolla pärjää. Kaikesta, vähäisestäkin taidosta on aina hyötyä!

Äijänkäppyrä: luulen ja tiedän ja luulen tietäväni, että vain pieni osa ihmisiä vouhkaa ruotsia vastaan ja pitävät kovaa meteliä. Pitäähän ihmisillä olla aina jotain konhottamista.
Minä vain hykertelen onnellisena aina, kun kuulen sellaisista entisistä oppilaistani, jotka eniten ovat meuhkanneet, etteivät ikimaailmassa tule ruotsia tarvitsemaan ja sitten kuitenkin usein juuri ne ovat sitä eniten joutuneet käyttämään. Ähäkutti!

Mansikki kirjoitti...

Aivan ihana runo. Tykkäsin. Kielten opiskelu ei saa olla liian tiukkapipoista hommaa. Tietysti kielioppi on tärkeä oppia, mutta kielellä voi myös leikitellä.

Vallaton mummeli kirjoitti...

En mielestäni ole jouluihmisiä, mutta O helga natt on kauneimpia joululauluja, mitä tiedän. Kiitokset, minun jouluni alkoi tästä.

Kirlah kirjoitti...

Mansikki: Samaa mieltä.

Vallaton mummeli: Niin minustakin. Toinen laulu, jota rakastan, on Sydämeeni joulun teen.