maanantai 7. joulukuuta 2009

Seutuyhteistyötä


Tänään oli taas erikoinen päivä koulussa. Haukivuoren kaikki lukiolaiset olivat meillä, samoin Ristiinasta oli joitakin oppilaita ja opettajia. Oppilaille on tosi tärkeää tavata yleensä vain ruudulla näkyvät luokkakaverinsa edes joskus livenä. Oppilaat ottivat luokkakaverit huostaansa ja järjestivät yhteistä ohjelmaa, meillä opettajilla oli omaa ohjelmaa.

Lyhyeksi kävi tapaaminen, sillä asiaa oli paljon. Että yhteistyö sujuisi, on tuntien alkamis- ja loppumisajankohdat oltava samat, samoin ruokailu, samat oppikirjat, sama kurssitarjonta ja kurssit samoissa kohdin oppilaan lukioaikana. Koeviikot yhteisine käytäntöineen, uusintakuulustelut, ja niin edelleen pitää myös olla edes suunnilleen samansuuntaiset. Tähän saakka ongelmia on tuottanut myös se, että kaikki loma-ajat eivät olekaan samoina päivinä ja samoilla viikoilla. Myös kunkin koulun paikalliset tapahtumat saavat opettajat repimään hiuksiaan. Milloin on kuoroharjoituksia, Lucia-juhlaa tai jotain erikoiskurssia, kuten melontaretkeä tai yrittäjyyskurssia, joilloin oppilaat eivät ole koko päivänä paikalla.

Jo kymmeniä kursseja tulee etänä tai annetaan meiltä päin muualle videoneuvottelulaitteilla. Tähän saakka on tarvittu suurta joustoa puolin ja toisin, mutta kun ensi vuonna etäopetus tulee vain lisääntymään, on pakko yrittää pitää jonkinlaisia yhteisiä pelisääntöjä.

Kaiken A ja O olisi tiedon kulku, mutta jos se kangertelee yhden koulun sisälläkin, on vaikeaa saada tietoa toiselle paikkakunnalle. Nykyäänhän on internetissä monenlaisia alustoja, johin saisi äkkiä syötetyksi tiedot kaikille. Mutta ongelma on aina se, että yksi on käyttänyt pedanettiä, toinen moodlea, kolmas jotain muuta joku ei tunne näistä mitään. Ninä ehdotin blogialustaa. Tällaiselle alustalle jokaisen on helppo kirjoittaa kaikenlaista tietoa, eikä tarvita välttämättä kuin yksi tunnus, joka annetaan kaikille tarvitseville tiedoksi. Sitä paitsi blogi voi olla myös sillä tavalla salasanan takana, että vain asianosaiset näkevät sen, ei tarvitse olla kaikille julkinen.

Mutta blogiehdotukseni ei mennyt läpi. Minusta tuntuu, että koska se on vieläkin suurimmalle osalle ihmisiä tuntematon, se mielletään vain himphampuksi, ja luullaan, että blogiin ei voi kirjoittaa kuin henkilökohtaisia päiväkirjanomaisia merkintöjä. Yhteiseksi foorumiksi tuli pedanet.

2 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Ehdotuksesi olisi todellakin ollut hyvä ja näppärä! Miten helppoa onkaan teilata hyvä ehdotus ja vain siksi, ettei luoteta ehdottajan tietoon ja kokemukseen!

Kirlah kirjoitti...

vilukissi: sinäpä sen sanoit. Juuri se, että itsellä ei ole kokemusta jostain, ei arvata tarttua uuteen.