torstai 15. lokakuuta 2009

Tehokkuus huippuun


Mikään ei ole suututtavampaa kuin istahtaa tietokoneen ääreen ja huomata, että kone alkaa ladata ja päivittää automaattisesti kaikenlaisia päivityksiä. Jos kone on viisikin vuotta vanha kuten minulla, voi mennä 3-10 minuuttiakin ennen kuin kone on toimintavalmis. Ja jos on avaamassa vielä jotain tiettyä sovellusta, ovat hermot menneet jo useaan otteeseen, ja kiukku on ylimmillään, ennen kuin kone suostuu hiljenemään rumpsutuksesta.

Koska suhteellisen suuri pala ihmisen elämästä lohkeaa nykyään blogimaailman lumoissa, ja tärkeät muut asiat lojuvat tekemättöminä, olen kehittynyt taitavaksi joutilaan ajan hyväksikäyttäjäksi. Ja ihme ja kumma, olen alkanut jopa toivoa pitkiä latausaikoja, jotta saan jotkut asiat tehdyiksi. Voisihan ne muutenkin tehdä avaamatta tietokonetta ja sitten istua joutilaana odottamassa, mutta niin oudot ovat ihmisen psykologiset aivot, että siitä saatu mielihyvä ei ole ollenkaan minkäänlainen verrattuna siihen, että latauksen aikana tehty työ tuo riemua: Sainpas tehdyksi - olenpa tehokas!

Laadin oikein listaa siitä, mitä voi tehdä jonain hermojaraastavana joutilaisuusaikana. Näitä kaikkia olen käytännössä tehnytkin:

1. vaihda pyyheliinat ja laita pesukone pyörimään
2. kastele kukat
3. laita ompelukoneeseen jo oikeanvärinen lanka valmiiksi seuraavaa ompelusta varten
4. etsi vasara ja hakkaa saunan lauteiden löystyneet naulat
5. etsi kadonneet avaimet
6. pyyhi pölyjä
7. vie roskapussi
8. syö välipalaa
9. ompele se kauan repsottanut tai puuttunut nappi
10. opettele opiskelemasi vieraan kielen oppikirjasta kymmenen sanaa
11. ompele kauan repsottanut pyyheliinan lenkki
12. parsi villasukan kantapää
13. tiskaa käsintiskattavat hienommat teekupit/viinilasit
14. ripusta pyykit narulle
15. hae pyykit narulta
16. laskosta pyykit kaappiin
17. lue meneillään olevasta romaanista yksi luku
18. kuuntele tai lue opiskelemasi vieraan kielen kirjasta yksi kappale
19. siivoa ja järjestä vaate- tai astiakaapista yksi hylly
20. pese yksi ikkuna
21. pese vessa
22. imuroi
23. kuori perunat
24. luonnostele aikomasi kirje tai blogiteksti paperille
25. suunnittele seuraavan päivän työt
26. soita puhelu
27. lähetä tekstiviestejä
28. käy kääntämässä komposti
29. ota voimistelukeppi ja tee hartia- ja niskalihasliikkeitä
30. tee venytysvoimisteluliikkeitä
31. istu rauhassa ja kuuntele rentouttavaa musiikkia

Tässä oli kuukauden joka päivälle jokin tekeminen. Sen kun käy läpi, voikin sitten taas aloittaa alusta. Jokaisella tietysti on erilaiset tekemättömät työt. Kaikki inhottavat työt tulevat kuin sivumennen tehdyiksi kun ne tekee pienissä osissa ja pätkissä. Tai voihan joutilaisuusajan käyttää niinkin, että ottaa koneen viereen vakituisen romaanin, käsityön tms, jota tekee vain silloin kun joutuisi muutenkin istuksimaan.

Pienissä pätkissä tekeminen muuten sopii tietysti ilman tietokonettakin. Varsinkin inhottavat tai muuten tuskaa tuottavat työt voi tehdä pienissä erissä ilman suurta ruljanssia. Itselleni tällaisia ovat mm. siivous, ikkunanpesu, kaappien siivous jne. Olen oivaltanut, että ei kaikkia asioita tarvitse tehdä kauhealla urakalla koko päivää ja alkaa inhota asiaa entistä enemmän. Nimenomaan ikkunoiden pesunkin voi jaksottaa pitemmälle aikavälille, vähän kerrallaan.

Sama pätee moniin mieluisiinkin hommiin. Esimerkiksi marja- ja sienimetsään on mukava mennä vaikka joka päivä ja olla kerralla puoli tuntia tai korkeintaan tunti. Selkä ei siedä pitempää kykkimistä. Kasvimaalla perkaan yhden penkin päivässä. Ja esimerkiksi mustikat poimin aina niin, että kesällä uimaan mennessä minulla on uimakassissa puolen litran pakastepurkki, johon kerään uimapolun varrelta ohimennen rasian täyteen.

Siivouksen olen alkanut tehdä niin, että yksi huone siivotaan päivässä, yhden huoneen ikkunat pesen yhtenä päivänä, seuraavana toisen, kesällä yhden maton pesu yhtenä päivänä jne. Kaikkiin näihin menee aikaa ½-1 tuntia kerralla, ja koko loppupäivä on aikaa tehdä vaikka mitä jännää ja hauskaa, sellaista, mistä nauttii, kun velvollisuudet on tehty.

12 kommenttia:

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Sähän oot järiestäny asias niinku pohojalaasakka ennen. Mä en ny ihan tarkoon muista, mutta joinki näin se meni. Viä likasankoo mennesnäs, oo navetas ollesnas ja tua puita tupahan tullesnas. Voit muistaa kuinka kansansanonta menöö oikiasti.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, kiire pakkaa olemaan jokaisella.
Onko se sitten oikeaa kiirettä? Ehkä voisi vain istua hiljaa ja hengittää, maailma ei kiirehtimällä parane. Vai?
Meilläkin on muuten samanikäinen kone, pahanääninenkin vielä, ja samat odotukset on täälläkin sen auetessa hitaasti...

Rosina

Leen@ kirjoitti...

Tuttu ilmiö. Tekemislistan voisin kopioda ihan tuollaisenaan. Paitsi kompostin kääntäminen on mielestäni jo paljon isompi homma.

Leen@ kirjoitti...

Blogilaskurisi näyttää tasan 4000 juuri nyt minun kohdallani! Onnea sinulle, paljon on lukijoita käynyt tällä ammentamassa iloa ja viisautta.

Mansikki kirjoitti...

Hyvä lista. Ja kun osais vielä sitä noudattaa. Mulla tahtoo tekemiset rönsyillä: Vien kaksi,kolme asiaa mennessäni ja tuon saman verran tullessani, jolloin aikaakin tuhraantuu saman verran enemmän ja lopuksi oon aivan naatti. Ahneella on piip loppu. Nuorempana tämä oli enemmänkin sääntö, että siivouspäiväna ei loppua näy, kun otan vielä tuon ja tuon. Nykyään tahti on ehkä vähän hidastunut. Onneksi.

Annikki kirjoitti...

tuhti on lista - eikä onnistu meikeläiseltä - odotusajoilla voi tosiaan tehdä kaikenlaista, ja upean listan olet tehnyt - mutta mutta ... meitä on sitten meitä muita, jotka ei oo noin aikaansaapia - jos ehkä jotakin mutta usein vain on upeaa istua ristissä käsin vaan ja kattella taivaan tätivyötä - mutta toiset ne saa aikaseksi ja sitten on meitä muita

vilukissi kirjoitti...

Olen alkanut kans tekemään tuon tyyppisesti kuin sinäkin, enää en pilaa kokonaista viikonlopun päivää tai lomapäivää jollakin ikävällä ja pakollisella! Maailmaa emme saa valmiiksi, joten pitää nauttia joka päivä jostakin kivasta. Pakko tunnustaa, että tämä bloggaaminen vie aikaa ja toisen blogissa vieraileminen; mutta on se sen "väärtti"!

Kirlah kirjoitti...

Äijänkäppyrä: kyllä on vanha kansa ennen tiennyt, miten asiat hoituvat.

Rosina: juuri samaa mieltä. Siksihän minä bloggaankin, ja "haaskaan" tietokoneella hyvää työntekoaikaa. Ellei kehittäisi itselleen tuollaisia mainitsemiani kommervenkkejä, jäisivät kaikki työt tekemättä.

Leen@: vai tuli 4000 täyteen. Sinähän ansaitset palkinnon. Jos lähetät osoitteesi sähköpostiini lahdeki (ät) gmail (piste) com
lähetän sinulle ylläripalkinnon.

Kirlah kirjoitti...

Mansikki: niin, silloin nuorena... silloin jaksoi vaikka mitä...

Annikki: kyllä joutilaana istuminenkin on arvokasta. Ihmisen aivot tarvitsevat aikaa pelkkään kokemusten järjestelyyn.

Vilukissi: just samoin minäkin ennen jätin inhottavia hommia vapaapäiväksi, ja kaikki vapaapäivät kuluivat työntekoon.
Jos niitä yrittää tehdä tuolla tavalla vähän kuin sivumennen, saa vapaapäivän käyttää vaikka bloggaamiseen!! heh heh.

Akkapaha kirjoitti...

Nyt tartuit ajankohtaseen. Helkkari! Ko oisin aiemmi älynt, ni miekii oisin voint tään uuven konneen kans vaik villapaijan jo neuloo, vaikken ossaakkaa.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Olet kai tehnyt jotain tuskaisen hitaan koneesi sisämyksille. Itse poistin äsken omasta etanastani turhat tiedostot ja ajoin levyn eheytyksen (defrag). Kas, koneesta tuli niin vetreä, että en enää ehdi ulkoiluttaa rakkejakaan avaamismuodollisuuksien aikana. Kai nämä temput jo tehnyt moneen kertaan.

Kirlah kirjoitti...

Akkapaha: Juu. Kyllä tuskaisa odotus saa ihmisen tekemään ja oppimaan sellaistakin, mitä ei osaakaan! :)

Äijänkäppyrä: olen laittanut joskus virusetsinnän pyörimään, joskus on ollut haittaohjelmia, joskus ei.
levyn eheytyksen olen joskus laittanut, nyt en ole aikoihin muistanutkaan. Jospa ompelenkin laspenlapselle aiotun joulukalenterin loppuun ja laitan siksi aikaa eheytysohjelman pyörimään.
Mutta jos tästä tulee sitten niin nopea, että minulta jää kaikki työt tekemättä!!