tiistai 29. toukokuuta 2012

Lyhyt käynti Madridissa

Madrid on miljoonakaupunki, josta ei saa selvää yhdessä päivässä. Yleisnäkymä on kuitenkin miellyttävä, puistomainen. Pakko oli täälläkin mennä kiertoajelulle yleiskäsityksen saamiseksi. Mutta kaksikerroksisen bussin yläkerrassa istuessa ei saanutkaan kuvatuksi kuin vähän talojen kattoja. Kuninkaanlinnastakin sain kuvatuksi vain vähän kattoa. Ylläoleva toimistorakennus oli tarpeeksi korkea päästäkseen kuvaan, alaosa on jäänyt vielä kokonaan kuvan ulkopuolelle :)
Kaupungissa on toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, tämä kaupungin hallintorakennus. Opettaja oli järjestänyt meille vanhan herrasmiehen oppaaksi kertomaan Madridista, samoin open ystävä oli mukana osan päivästä, joten kyllä kieliharjoitusta oli ajateltu tältäkin osin.
 Buen retiro -puistossa on Lasipalatsin edessä kaunis tekojärvi hienoine istutuksineen.
 Plaza Mayor -keskusaukiolla on kiva käydä syömässä tai juomassa ja muuten vain istuksia ihmisiä katsellen. Ruokailun jälkeen tutustuimme Casa Sorolla -taidenäyttelyyn eli espanjalaisen taiteilijan Joaquín Sorollan maalauksiin. Monet teokset muistuttivat suomalaisen Edelfeltin töitä. Ei kai mikään ihme, ovathan taiteilijat saman aikakauden maalareita.
Turistin työpäivä on pitkä ja päivän jälkeen alkoi jo nälkä hiukoa. Emme menneetkään tällä kertaa ravintolaan syömään, vaan maistelimme kauppahallissa tapaksia ja juomia eri tiskeillä. Tällainenkin syöminen on vaihteeksi kivaa: ostellaan erilaisia tapaksia eli pieniä välipaloja eri tiskeiltä ja siirrytään seuraavalle tiskille. Espanjalaista munakasta, pikkukaloja, kanavartaita, erilaisia piirakoita ja mitä kaikkea muuta tulikaan maistelluksi. Ihmisiä vain on liikaa joka paikassa tungeksimassa.
Iltamyöhällä pois lähtiessä oli Madridissa mielenosoituksia. Taisi olla tällä kertaa  jotain kähinää urheiluseurojen kesken. Poliiseja runsaasti paikalla, kaikki kadut tukossa.
(Aiemmin viikolla oli muuten koko maassa yhden päivän kestänyt opettajien lakko, Espanja painii todella talousvaikeuksissa).
 Ja mistähän kirkosta tämä on? Tätä mietin pitkään, kunnes muistin, että eihän se ole kirkosta vaan Toledon rautatieasemalta!
Toisin kuin Suomessa monissa maissa panostetaan kauneuteen julkisissa tiloissa. Niinpä Madridinkin rautatieasemalla oli valtavan iso alue keskellä rakennusta kasvihuoneena: palmuja ja muita trooppisia kasveja oli istutettu entiselle junanlähtöpaikalle. Rauhoittaa sopivasti hermostunutta matkustajaa.
Ja tässäkö istutaan kirkon seinustalla? Ei vaan tässä opiskellaan Pulgarissa Casa ruralin terassilla espanjaa. (Unohtui toissapäiväisestä postauksesta).

5 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

joo, kyllä maailma on pullollaan upeita paikkoja, sekä ihmisen käden koskemia eli rakennettuja että luonnonpaikkoja - ja ihmisten ihmeellistä elämää - ja näkee maailmalla, että eletään sitä muuallakin, itse asiassa on eletty paljon paljon kauemmin kuin meillä (muullakin tavalla kuin erätulilla istumalla ja ampuilemalla)

on kiva kuulla tämmöisistä hieman erilaisemmista matkakohteista joskus - kiinnostaisi ihan semmoinenkin kuin maalaiskylät maailmalla

en koskaan lakkaa ihmettelemästä niitä ihmisiä, jotka menee aina sinne samaan paikkaan (anteeksi vain!9 - että olis aina se sama taverna, hotelli ja tuttu tie!

Allu kirjoitti...

Näkyikö kuningasta vai oliko hän kenties taas ampumassa elefantteja? :-)

Sirkka kirjoitti...

Ihana pikavisiitti sinulla miljoonakaupunkiin, paljon kaunista nähtävää. Muistelisin vain, että kyllä meilläkin täällä karussa pohjolassa ennen osattiin rakentaa kauniisti, aina siihen saakka, kunnes tuli tämä "laatikkomuoti" rakennuksiin, jonka alta purettiin paljon vanhaa kaunista.

Yaelian kirjoitti...

Kiva pikavisiitti teillä.Olin vajaa 5 vuotta sitten eksän kanssa Madridissa 2 päivää,eikä sekään riittänyt kuin vain vähän...

Kirlah kirjoitti...

Annikki: kaikella on tietysti puolensa ja kaikessa voi nähdä hyvää tai huonoa, ihan kai kukin omien kokemustensa perusteella.
-Maalaiskylät maailmalla olisi tietysti myös kiva, mutta niihin on ihan mahdoton yleensä päästä ellei vuokraa autoa. (Ja minä en kyllä miljoonakaupungeissa ala autolla ajamaan!)

Allu: ei näkynyt kuningasta, mutta ei siinä vauhdissa olisi ehtinyt tunnistaakaan :)

Sirkka: totta, vanhoissa puutaloissa, kuten vaikka asemarakennuksissa oli vaikka mitä hienoja koristuksia. Voi että tätä funktionalismia :(

Yaelian: Madridiin on mentävä uudelleenkin. Ihmettelen itsekseni, kuinka en ole tullut siellä ennen käyneeksi, vaikka olen aina ollut Espanja-fani, samoin Toledo on ehdottomasti käymisen ja ihailun arvoinen paikka. Ei vain ole ennen tullut ajatukseen. Mutta eihän yksi ihminen joka paikkaan kerkeä!