maanantai 28. toukokuuta 2012

Kurssin Toledo-päivä

 Kuvista katsomalla ei voi kuin kuvitella, millaista jollain paikkakunnalla on. Niin nytkin. Toledo on rakennettu joen varrelle jyrkille kallioille, jolloin sitä on ollut muinoin helppo puolustaa. Ja nykyihmisen silmin katsottuna se on mitä kauneinta katsottavaa. Näimme kaupungin myös iltavalaistuksessa jo eka iltana ajaessamme lentokentältä Pulgarin kylään. Uskomattoman ihana ja kaunis. Puolitoista päivää kaupunkiin tutustumista on aivan liian vähän. Mutta kaikkeahan ei ihminen voi saada!

Kollaasin kuvat on räpsitty vähän sieltä täältä turistijunan ikkunasta.  Kaikki vilahti ohi yhtäkkiä, mutta isolla porukalla turistikierrokseen osallistuminen oli ainoa keino edes yleiskäsityksen saamiseksi kaupungista. Toledohan on yksi Unescon maailmanperintökohteista, joten jo senkin puoleen se on näkemisen arvoinen paikka. Kaupungin hallitsevimmat rakennukset ovat Alcazárin linna ja Katedraali, johon tutustuimme erikseen seuraavana päivänä. Sekin on aivan käsittämättömän iso ja koko korttelin kokoinen pinta-alaltaan. Pieniä yksityiskohtia vaikka kuinka paljon. Pieniä koristeita, pyhäinkuvia, maalauksia, uskomaton määrä kaikkea. Tunti katedraalissa ei ole vielä mitään.

Tämä kultainen laitos katedraalin aarrehuoneesta. Sitä käytetään lähinnä pääsiäisviikon (La Semana Santa) valtavassa juhlakulkueessa.
 Vanhankaupungin kadut ovat kapeita kuten yleensäkin vanhoissa kaupungeissa.

Tämä taitaa olla kaikkein kapein katu, nimeltään Calle de la Soledad eli Yksinäisyyden katu. Siitähän ei mahdu kulkemaan kuin yksin.

Toledoon tutustuimme kiertoajelun lisäksi opettajan äidin serkun johdolla. (Huom! espanjalaiseen kulttuuriin kuuluva sukulaisverkosto! Kaikki tapaamamme ihmiset olivat jotenkin opettajan sukulaisia). Tämä viehättävä serkku kertoi meille  kaupungista ja sen historiasta. Hänen johdollaan tutustuimme myös El Greco -museoon. Samoin tutustuimme El Grecon maalauksiin, jotka ovat kaikki uskonnollisia ja synkkäilmeisiä, lähinnä Raamatun henkilöitä. El Grecohan oli 1500-luvulla Kreetalla syntynyt ja Toledossa vaikuttanut taidemaalari.

Toledon lähellä sijaitsee myös erään rikkaan henkilön kartano (Circal), jonka laaja puutarha on avoinna yleisölle vain kerran vuodessa, ja se päivä sattui olemaan juuri meidän Toledo-päivänämme. Tämäkin puutarha on aivan käsittämätön ihanuudessaan. Ei sellaista voi toiselle kuvata. Ruusutkin lautasen kokoisia, ja paljon! Kuvassa valkopukuisia tyttöjä, joilla oli ensimmäinen ripillepääsypäivä, la primera comunión. Muutenkin tuona päivänä näkyi kaupungilla paljon rippilapsia, ja sukulaiset ympärillä häärimässä kameroineen.

Näkymä puutarhasta kaupunkiin päin.

Ei kommentteja: