tiistai 26. tammikuuta 2010

Taas kielivalinnoista



Kielivalinnat ensi vuodeksi alkavat olla taas ajankohtaiset. Kieltenopettajien liitto SUKOL on erittäin huolestunut kielivalikoiman kaventumisesta maassamme. Monet lapset ja nuoret eivät valitse enää kieliä valinnaisiksi, liikuntaa valitsemalla pääsee niin paljon helpommalla. Mutta pitääkö ihmisen aina päästä helpolla?

Elinan blogissa oli kielivalinnan vaikeudesta hyvä postaus, jota suosittelen luettavaksi. Ja kannattaa lukea kaikki kommentitkin. Niissä tulee esiin myös kieliä itse opiskelleiden näkökanta. En toista enää samoja asioita, joten suosittelen lukemaan sieltä ja harkitsemaan muidenkin kielten kuin englannin opiskelemista, kukin omien intressiensä ja kykyjensä mukaan.

Kun lukee eri artikkeleita ja nettisivustoja, monet tuntuvat olevan valmiita luopumaan kouluissa kaikkien muiden kielten kuin englannin opetuksesta. Perusteluna useimmiten vain "en ole saksaa/ruotsia/venäjää... ikinä tarvinnut". Jos tuo kelpaa perusteluksi, silloinhan minunkin puolestani voisi jättää pois vaikkapa lukion matematiikan, biologian, filosofian, kemian, fysiikan jne jne. Minähän en niitä ole koskaan tarvinnut, mutta en silti ole jättämässä niitä pois opetussuunnitelmista!

Kieltenopiskelun hyödyistä on niin paljon informaatiota eri koulujen OPO-tunneilla, netissä ja vaikka missä, että en ala niitä enää luetteloida. Vain sen verran mainitsen, että aina kaikesta on ihmiselle hyötyä. Tosiasia on, että pelkkä englanti ei ole autuaaksi tekevä, vaikka erittäin tärkeä sitä onkin osata. Minulla olisi vaikka kuinka paljon esimerkkejä entisten oppilaidenkin onnistumisesta työn saannissa juuri sen takia, että ovat osanneet muitakin kieliä. Joku muu hakija kun ei puolestaan ole osannut!

10 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Meidän tyttären koulussa kielivalinta on helppo juttu. Kielilinjalla on ensin englanti, sitten latina ja kolmantena italia. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Periaatteessa lapsi voisi hakeutua toiseen kouluun kielitarjonnan mukaan, mutta käytännössä sitä mahdollisuutta ei ole (kaikki Münchenin Gymnasiumit tupaten täynnä). Noista kolmesta kielestä on italia tyttären toivekieli, joten hyvin menee.

Kuinkahan usein Suomessa tarjotaan nykyään latinaa?

Allu kirjoitti...

Saksassa luetaan edelleen hämmästyttävän usein latinaa, minäkin tunnen lähistöllä pikkutytön, joka otti toiseksi kieleksi latinan. Itse luin lukiossa kolme vuotta latinaa ja se riittää mielestäni. Mies luki sitä 9v eikä hän sitä niin ihmeellisen paljon paremmin osaa.
Sukulaistyttö Suomessa aloitti saksalla, se oli hänelle itsestään selvää, kun oli sukulaisia Saksassa. Siitä ratkaisusta on ollut valtavasti hyötyä. Englanti tuli nopeasti perään ja molemmat kielet hän kirjoitti pitkänä kielenä ja puhuu molempia sujuvasti. Itse luin pitkän saksan ja lyhyen englannin, mutta englanti on mielestäni ainakin alkuvaiheessa helpompaa ja lyhyellä englannilla pärjää paremmin kuin lyhyellä saksalla. Sitäpaitsi minun englannin opetus koulussa oli niin pätevää, etten ole koskaan joutunut työelämässä Saksassa häpeämään englannin taitoani, vaikka saksalaiset työkaverit olivat lukeneet sitä 9v koulussa ja olen tarvinnut todella paljon englannin kieltä kansainvälisessä firmassa.

Jael kirjoitti...

Nykyään on niin paljon kieliä valinnaisena,että melkein tulee kateelliseksi.Silloin kun itse olin lukiossa, oli englannin lisäksi vain saksa ja ranska,olisin ottanut enemmänkin kieliä jos olisi ollut.Pojallani oli erinomainen englanti jo ennen lukiota, ja hän jatkoi ranskan opiskelua,joka oli alkanut jo ennen lukiota,tosin se ranska ei monenkaan vuoden opiskelun jälkeen oikein sujunut kun ei ollut tarpeeksi motivaatiota siihen.Englanti kyllä on edelleenkin niin tärkeä kieli,että se kannattaa opetella kunnolla,koska sitä tarvitaan niin paljon.Myös espanja on tärkeä.Täällä juuri tänään uutisissa sanottiin,että ensi vuonna tulee lukioissa valinnaiseksi kieleksi myös kiina.

Rouva Nordman kirjoitti...

Opetushallituksessa on tällä hetkellä menossa hanke, jossa tähdätään vieraiden kielien (muiden kuin englanti) aseman ja houkuttelevuuden parantamiseen. Koulutuksessa on mukana noin kolmesataa opettajaa. Pääsin itsekin siihen mukaan ja se on mielestäni mielenkiintoinen ja tärkeä hanke.

Sauerkraut kirjoitti...

Meidän lukiossamme oli aikoinaan valinnaisina kielinä saksa ja venäjä. Venäjästä ei vaan yleensä tullut ryhmää.

Nyt opiskelen matkailuvirkailijaksi ja meidän pitää valita uudeksi kieleksi saksa, ranska tai venäjä. Saksaa jo osaan. Ranskasta ja venäjästä en oikein osaa valita. Molemmat olisivat hyödyllisiä: venäjä täällä, mutta ranska muualla Euroopassa. Onneksi opettaja taisi jo päättää, että valitsen venäjän...

Susy kirjoitti...

Olá,
Interessante este post!!
Realmente penso que é fundamental a aprendizagem de vários idiomas,quantas portas se abrem quando podemos ler e nos comunicar em outros idiomas!!!
Parabéns!!!
Saúde e Paz!!!
Susy Pavlov
Brasil

Kirlah kirjoitti...

Allu ja
Kato nyt tätäkin:
aloin oikein itsekin kiinnostua siitä, paljonko Suomessa latinaa opetetaan. Äkkiä googlettamalla löytyi tämä sivu:
http://www.tieteessatapahtuu.fi/397/Pekkanen.html
jonka mukaan kouluja olisi noin 40, teksti on kylläkin ainakin 10 vuotta vanha, joten ei kovin ajankohtaista tietoa. Mutta romahdusvuosien jälkeen latinanopetus olisi lisääntymässä, ainakin pikakursseina ja kansalaisopistoissa.

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: itse asiassa ihmisen pitäisi osata kaikkia kieliä. Mutta kunkin kohdalla tarve riippuu tietysti siitä, mitä kielellä tekee: tarvitseeko harrastuksessa, opiskelussa, matkoilla vai työelämässä.

Kouluopetuksen päämäärähän on kai valmentaa ihmisiä työelämään ja siellä tärkein kieli tutkimusten mukaan on nykyään englanti, sitten ruotsi, saksa ja muut kielet, tuossa järjestyksessä.

Kirlah kirjoitti...

Katilein: minkähänlainen tuo koulutus lienee? Mitä siellä tehdään?

Sauerkraut: meillä on niin kauan tullut aina venäjänryhmiä kuin on ollut opettajakin eli 80-luvun alusta lähtien. Ja aina on tullut ryhmiä.

Meillä on tullut aina saksanryhmätkin. vaikka meillä on vähän oppilaita, on harvinaisempien kielten lukijoita prosentuaalisesti enemmä kuin monissa muissa kouluissa. Kerran vertasin erääseen ison kaupungin isoon kouluun ja mitä kuulinkaan! Meillä oli pienestä oppilasmäärästä yhtä paljon kieltenlukijoita kuin siinä isossa, jossa olisi pitänyt olla suhteellisesti ottaen ainakin 10 kertaa enemmän! Ja useimmiten ne, jotka ovat kieliä valinneet, lukevat niitä ihan loppuun saakka.

Kirlah kirjoitti...

Susy: Totta! kielistä on paljon hyötyä ja mitä enemmän kieliä osaa, sitä useampia portteja avautuu!