
Julkisuudessa on alkanut valtaisa keskustelu perheen ja uran ristiriidasta. Kumpi on tärkeämpää, ja tuleeko naisen luopua urastaan lasten hyväksi jne jne. Asia tuli taas ajankohtaiseksi, kun Paula Lehtomäki kieltäytyi puheenjohtajuuskisasta vedoten perhesyihin.
Tuo kaikki sai itseni miettimään jälleen kerran, milloin naisen on oikea aika hankkia lapsia vai pitäisikö niitä hankkia ollenkaan. Olen tullut siihen tulokseen, että milloinkaan ei ole hyvä aika, teki niin tai näin, ei ainakaan muiden mielestä, ei varsinkaan yhteiskunnan.
Itse olen saanut molemmat lapset jo opiskeluaikana. Olin opiskellut jo neljä vuotta, kun ensimmäinen syntyi. Minulla oli jäljellä enää muutama luento viikossa, mutta kieltenopiskelijoillahan on läsnäolopakko keskusteluharjoituksissa, ääntämisissä, käännöksissä jne. Vain kolme viikkoa sai olla poissa. Tuon kolmen viikon poissaolon jälkeen oli pakko mennä keskusteluharjoituksiin, joissa en kyennyt vieläkään istumaan kuin vähän toisella poskella.
Seuraava talvi menikin sitten gradua tehdessä.
Olen aina ollut sitä mieltä, että lapset on tehtävä peräkkäin, jotta niistä on seuraa toisilleen, joten toinen lapsista syntyi kolmen vuoden kuluttua. Silloin olin auskultoimassa eli opetusharjoittelussa. Silloinkin pidin vielä harjoitustunteja päivällä, kun yöllä menin synnyttämään. Parin kuukauden kuluttua piti jatkaa opetusharjoittelua, joten mies vei aamulla töihin mennessään vanhemman tytön päiväkotiin, minä vein sitten opiskelemaan mennessä vauvan perhepäivähoitoon.
Seuraava vuosi oli yhtä vaikea kuin muutkin. Olin valmistunut, mutta en saanut vielä vakituista paikkaa. Sain vuodeksi väliaikaisen viran toisesta kaupungista, jonne joka aamu bussilla tai junalla 55 km. Tuolloin meillä olikin hoitaja lapsille kotona, mutta hän oli juuri koulusta päässyt nuori, hän oli pelkästään lasten kanssa. Kun raahauduin puolikuolleena töistä, laitoin ruoan ja huolehdin vielä seuraavankin päivän ruuat valmiiksi hoitajalle ja lapsille.
Seuraavana vuonna sain vakituisen paikan, mutta oppilaat olivat maailman villeimpiä ja hurjimpia ja koulutöihinkin meni suuri osa illasta. Näitä vuosi pidän elämäni vaikeimpina ja raskaimpina. Olin niin rasittunut, että lopulta tukkakin alkoi lähteä suurina tukkoina päästä. Onneksi minulla on sellainen mies, joka ei ole pelännyt kotitöitä eikä lasten kanssa olemista. Ilman yhteistyötä hänen kanssaan en olisi selvinnytkään.
Kerroin tämän siksi, koska minulta on sattumalta hiljattain useampikin kysellyt, onko mahdollista selvitä, jos saa lapset jo opiskeluaikana. Jos minun olisi ollut taloudellisesti mahdollista, olisin kyllä jäänyt kotiin kokonaan hoitamaan lapsia pariksi kolmeksi vuodeksi. Mutta tilanne silloin oli se, että minun oli valmistuttava mahdollisimman äkkiä, että pääsemme edes joskus jaloillemme. Nythän minun oli keväisin ja kesäisin hankkiuduttava lasten ja opiskelun ohessa välillä töihinkin, että ei tulisi nälkäkuolema.
Minulta kysytään myös, kadunko, etten odottanut ennen lasten hankkimista vakituista virkaa. En tiedä, mitä katumista siinä on. Tehty mikä tehty. Niin kauas taakse päin kuin suvustani tiedän, on lapset tehty aina jo parikymppisinä. Nuorempana jaksaa paremmin niiden yövalvomiset ja kiukuttelut. Monet nykyään säästävät lapsenteon vasta 35-40 vuoden ikään, jolloin itse ei jaksa enää yhtä paljon. Toisekseen, siihen ikään mennessä on saanut aina tehdä kaiken miten itse haluaa ja mennä ja tulla miten mielii, joten ei ehkä sopeudukaan niin hyvin lapsen ehdoilla elämiseen.
Kaikesta on aina mahdollista selvitä, mutta en silti kauheasti suosittele kenellekään lasten saamista ennen kuin opinnot on tehty loppuun! Kaikki eivät nimittäin ole yhtä jääräpäisiä ja päämäärätietoisia kuin minä.