torstai 14. kesäkuuta 2012

Näytelmiä mattorannalla

 Kuka väittää, että matonpesu olisi tylsää. Joka kerta tapahtuu jotain jännää. Nytkin valtava rahtialus lipui ohi, rinnalla kulkee punainen luotsivene, ja "lennossa" vaihtuu luotsi laivalle. Tässä salmessa syväväylä on niin kapea, että joskus on niin kova tungos, että hyvä että kaikki mahtuvat kulkemaan. Nytkin joku huviveneilijä on jäädä jalkoihin.

Mutta luotsi pääsee onnellisesti laivalle, ja tässä punainen luotsivene on jo palaamassa omaan laituriinsa toisen luotsiveneen rinnalle.

Eikä aika käynyt pitkäksi muutenkaan. Melkein alkoi harmittaa, että ei tullut kuin pari mattoa kerralla mukaan. Mukava tavata tuttuja rannalla. Altaat ovat koko ajan varattuja, ja pesijät vaihtuvat. Nyt oli pari miestäkin pesemässä, ja eräs vanhempi rouva mainitsikin, että ei ennen olisi tullut kuuloonkaan, että miehet mattoja pesisivät. Ainakin täällä Savossa se on ollut "akkojen" hommaa. Ja kun miehet ovat joutuneet nyt tähänkin työhön ryhtymään, myöntävät, että kyllä se on tosi raskasta työtä.

Rannalla ollut eräs pesijämies sanoikin, että kyllähän näitä mattoja pesee, mutta ikkunanpesu on hänestä niin karmeata, että sen hän jättää muille. Joo, onko niin, että miehet valikoivat vain sen, mikä tuntuu mukavalta, ja naiset joutuvat tekemään loput halusivat tai ei.
Vaan luulen, että nykyään työt valikoituvat perheissä sen mukaan, keneltä se parhaiten kulloinkin luonnistuu.

Ja kiva on tavata eteläsuomalaisia kesämökkiläisiäkin, joihin ei yleensä muuten pääse tutustumaan. Vaihtelu virkistää tältäkin osin. Ja hyvä että ehdin pestä olenkaan koko mattoja, sillä linnuillakin oli menossa kaikenlaisia näytelmiä.

2 kommenttia:

kaisa jouppi kirjoitti...

Nikolainkaupungissa kävimme aina yhdessä Magnuksen kanssa mattopyykillä merenrannassa.
Niitä ihania tynnyreitä ei enää ole käytössä.
Noh, tuskin täältä asti lähdettäisikään, vaikka olisikin.
Termospullollinen kaffia ja sipulimakkaraleivät olivat aina mattorantakeikalla must.
Täälä Hälvällä Magnus pesee matot virittämässään pesupaikassa miltei keskellä pihapiiriämme.
Minä juon kaffia ja katson päältä.

Kirlah kirjoitti...

Kaisa Jouppi: Tänään taas kävimme pesemässä uusia mattoja ja siellä oli tällä kertaa pelkkiä miehiä! Taitavat roolit vaihtua vähitellen sitä mukaa kuin miestenkin ansiotyöt kevenevät.