torstai 28. kesäkuuta 2012

Kesäteatteria Heinävedellä

Pari päivää vierähti Heinävedellä Valamossa. Meillä oli oikein pakettimatka: ruokailimme luostarin ruokalassa, yövyimme luostarin retkeilymajassa ja saimme aamiaisenkin samaan hintaan. Niin ikään samaan hintaan kuului Karvion teatterin esittämä Isän varjo, joka kertoo sodanaikaisista tapahtumista, kun Valamon väki joutuu muuttamaan  Laatokalta nykyiselle paikalleen Heinävedelle. Munkkien elämä kyläläisten kanssa oli kuvattu hauskasti ja humoristisestikin. Kiva ja mielenkiintoinen tarina, näyttelijät hyviä.
Tämä lauta-aidalta näyttävä kyhäelmä on kesäteatteri. Eivät näe sivulliset esitystä.
Isän varjo -esitysken lavastukseen kuuluva Valamon kirkko.

Ruokailussa istahti meidän neljän naisen seurueeseen erittäin epäsuomalaisesti nuori poika. Sen puoleen epätavallista, että salissa oli tyhjiäkin pöytiä vielä monta. Kehkeytyi mielenkiintoisia keskusteluita. Poika oli tämän kevään ylioppilas, kotoisin eteläisestä Suomesta ja oli Valamon ravintolassa suorittamassa siviilipalveluaan, hänellä oli vasta toinen työpäivänsä. Oikein miellyttävä tapahtuma. Jospa suomalaisetkin alkavat muuttua juroista valoisammiksi. Ja muuttuvathan he, jos kaikki vain yksinkertaisesti menevät muiden ihmisten viereen ja alkavat puhua.

Valamossa muuten on paljon vapaaehtoistyöntekijöitä monenlaisissa tehtävissä. Viime talvena tapasin naisen, joka oli ollut Valamossa yhtenä vapaaehtoisena kirjomassa vierasmattoa. Näimme nyt tuon kauniskuvioisen maton, joka on pienen huoneen kokoinen.

Savolaista huumoriakin saimme kokea. Kesäteatterilla Karviossa ei ole oikein hyvää parkkipaikkaa lähellä, vaan meidät ohjattiin katsomon ohi kapealle tielle. Puolen kilometrin päässä piti käydä kääntymässä ja sitten parkkeerata tienviereen alamäkeen. Järjestysmies vain virnuili, että on hyvä olla auto käännettynä jo valmiiksi oikein päin alamäkeen. Jos sattuu vaikka kylmä ilta eikä auto lähde käyntiin. Eipähän tarvitse alkaa työntää.

6 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Voi sinä olet käynyt ihanassa Valamossa!!!

Kirlah kirjoitti...

Tuula: siellä on kiva käydä. Viihtyisä, rauhaisa paikka.

Sari kirjoitti...

Kuulostipa mukavalta matkalta. Uskon kyllä tuohon, että suomalaiset alkavat avautua. Olen huomannut tämän omien nuorteni kohdalla, että ovat jo paljon sosiaalisempia kuin oman aikani nuoret miehet. Ja keskustelutaitoisia....

Kirlah kirjoitti...

Sari: vaihteeksi tällainen matka. Pari päivää vain oleskelua ja ihmettelyä.

kaisa jouppi kirjoitti...

Minäkin olen käynyt Valamossa.
Söin siellä hernekeittoa ja tattaripuuroa puolukkasopalla.
Minusta tuli kertalaakilla tattaripuuropuolukkasopalla-fani.
Hernekeittofani olin jo entuudestaan.

Kirlah kirjoitti...

Kaisa: Me syötiin pitkän kaavan mukaan seisovasta pöydästä: oikein hyvä kanakeitto alkuruokana, sitten salaatteja, kalaa ja lindströmin pihvejä, jälkiruokana vatkattua mustaherukkapuuroa ja kahvia.