maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kesä on virallisestikin avattu

Kesä on sitten virallisestikin tullut, kun kerran lauantaina oli satamassa kesäkauden avajaiset ja markkinatkin. Minusta turhaan pitkitetään kaikenlaisten putiikkien ja kohteiden avaamista. Jos olisi varemmin kaikki auki, turistikin alkaisi liikkua aiemmin ja saataisiin kesää vähän pidennetyksi. Se on tietysti kaksipiippuinen juttu. Turistin ei kannata vielä toukokuussa tai kesäkuun alussa minnekään lähteä, kun mikään paikka ei ole auki. Ja toisaalta mitään ei kannata pitää auki kun ei ole turisteja!

Lähdimme mekin markkinoille tavataksemme tuttavia ja aistiaksemme sen leppoisan kesätunnelman. Ja olihan siellä molempia. Kesässä viehättää eniten se, että ihmiset ovat joutilaan tuntuisia, ei kenelläkään kiirettä. Kojumyyjät ovat tuttavallisia kuin vanhat tutut, vaikkei heitä ole ikinä ennen tavannutkaan. Paitsi että yksikin haisi jo kilometrin päähän viinalle ja kävi baarissa juomassa lisää Koskenkorvaa. Olisiko muuten uskaltanut asiakkaille mitään puhuakaan.

Sataman läheisyyteen avattiin myös uusi kesäkahvila. Nimeksi tuli Soroppi. Ei tullut heti mieleen, miksi kahvila sellaisen nimen on saanut. Mutta Tavvaa savvoo -sanakirjasta katsomalla ilmeni, että on kyse kahvista, sumpista. Sanakirjan mukaan  olisi kyseessä laihanpuoleinen kahvi, mutta siitä en iljennyt omistajille mainita, kun paikalliset tuntuvat käsittävän soropilla kahvia ihan yleisesti. Oli miten oli, hyvää oli kahvi ja leipomukset maukkaita, kupit ja tarjottimet kauniit kesäkukkaiset ja tunnelma viihtyisä. Onnea ja menestystä kesäkahvilalle!

3 kommenttia:

anja kirjoitti...

Soroppi on minulle lapsuudesta tuttu nimitys huonosta (laihasta) kahvista.
Kiva, että se on käytössä kahvilan nimenä.
Tavvoo savvoo on oiva opas murteen ymmärtämiseen. Mukavaa juhannuksen aikaa toivottelen.

kaisa jouppi kirjoitti...

Olisikohan se ollut sitten soroppia, jos olisin keittänyt anopin antamien ohjeiden mukaan kahvia?
Omien laskujen mukaan olisi kuulunut laittaa 24 teelusikallista pöönyjä (jotka myös lusikoin ja vielä kukkupäällisiä) ja anoppi kehotti lusikoimaan 13 lusikallista VAALEAA JOHANNAA :D

Kirlah kirjoitti...

Anja: soropista en itse ollut ennen mitään kuullut.
Tavvoo savvoo on kiva opas, olen hankkinut nuo pienet murrekirjat melkein kaikista murteista vähitellen. Mutta heräsin niiden keruuseen vähän liian myöhän, muutama kirjanen puuttuu vielä eikä niitä enää saa ellei sattumalta kirpputoreilta.

Kaisa Jouppi: no aikamoista sumppia sinäkin oot joutunut eläissäs juomaan ;)