maanantai 15. elokuuta 2011

Niin kuin aina ennenkin

Niin se vain pyörähti käyntiin uusi koulujen lukuvuosi, niin kuin aina ennenkin. Suunnittelupäivä oli sellainen kuin aina ennenkin: sivistysjohtaja kertoi kunnan yleisiä kuulumisia, taloustilanne heikkenee, niin kuin aina ennenkin. Yksi kyläkoulu on taas lakkautettu, niin kuin aina ennenkin. Tämä vain sattui olemaan viimeinen, tämän jälkeen ei ole enää, mitä lakkauttaisi, vain keskustan alakoulu on enää jäljellä. Lukioon otetaan vielä ensi syksynäkin uudet oppilaat, mikäli aloittajia on vähintään viisi. Ne ovat sitten näillä näkymin viimeiset. Kuntaliitosneuvottelut ovat käynnissä.

 Uusia kasvoja ei ollut kuin yksi uusi ope. Eikä mitään muita muutoksia kuin että minä olen nyt vaihtanut paikkaa opehuoneessa :) Luulin sen olevan hyvä paikka edelliseen verrattuna, jossa en nähnyt mitään korkean rojukasan takaa, mutta nyt joudun istumaan selin muihin nähden :( Ojasta allikkoon.

Eräs työkaveri kertoi, että hänen sisarensa (jota olen opettanut) asuu Saksassa, ja opettaa siellä suomea oppilaille. Nämä oppilaat olivat löytäneet vahingossa minun blogini, jota ovat alkaneet lukea. Tuntuu jotenkin oudolta, että joka maailmankolkalta on yhteys joka paikkaan, missään ei kukaan ole enää kadoksissa. Maailma on todella pienentynyt.

 Eräs toinen (niin ikään minun entinen oppilaani) kertoi på svenska, että hän on viimeiset neljä viikkoa puhunut ruotsia. Aloin kysellä, olivatko turistit ruotsalaisia vai suomenruotsalaisia. -Ei, kun on maahanmuuttaja. -Ai, sehän mielenkiintoista. -Todellakin, se on koira!
Häh, kaveri on puhunut koiralle pelkkää ruotsia. Koira ei kuulemma reagoi, jos esim. käskee suomeksi Tule tänne! Mutta jos sanoo Kom hit! heti tottelee. Ei muuta ongelmaa olisi, mutta kaveri ihmettelee nyt, miten saisi ruotsia osaamattoman perheensä kommunikoimaan koiran kanssa :)

Millähän kielellä noille kuvassa oleville hanhille pitäisi vastata.

9 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Näin televisiossa dokumentin sokean opaskoirasta, joka oli koulutettu Ranskassa ja "puhui" ranskaa. Kun saksalaismies halusi rautatieasemalla, hänen piti sanoa koiralla "gare" ja jos halusi leipomoon, piti sanoa "boulangerie".

Yaelian kirjoitti...

Onpa sääli ,että kouluja lakkautetaan oppilaitten puutteen vuoksi.Toivottavasti tulee ensi syksynäkin ainakin ne viisi sinne,saavat sitten melkein yksityisopetusta;D
Minun koirani osaa vain hepreaa,ja olenkin miettinyt,miten kävisi jos toisin sen Suomeen;D

kaisa jouppi kirjoitti...

Järjestä hiukan äksöniä opettajanhuoneeseen huomenna ja kieltäydy menemästä UUDELLE paikallesi.
Älä myöskään missään tapauksessa suostu ottamaan myöskään vanhaa paikkaasi takaisin, vaan tylttyä tavarasi ja itsesi vaikka rehtorin paikalle ;)
Tee asiat muutenkin koko huomispäivän niin, kuin ei ikinä kukaan ennen ole tehnyt :) ja kirjoita havainnoistasi meille blogilukijoillesi.
Jäämme outtamaan!

Kirlah kirjoitti...

Allu: kyllä sillä tosiaan on kai merkitystä, millä kielellä eläimillekin puhuu. Olen joskus kuullut hevosesta, joka oli saatu/ostettu venäläisiltä. sota-aikana hevonen oli kuullut venäläistä puhetta ja oli vauhkoontunut aina kauheasti. Ilmeisesti venäläiset omistajat olivat kohdelleet huonosti.

Yaelian:
Koulujen lakkauttaminen on todella sääli, hyvät rakennukset jäävät tyhjilleen, mutta turha sitä on koulua tyhjille seinillekään pitää.

Yksityisopetusta saavat oppilaat todellakin. Toisaalta pienessä oppilasmäärässä on huonotkin puolensa. 10-15 oppilasta olisi mukavin koko.

kaisa jouppi: en minä nyt niiin paljon sentään äksöniä tarvitse :) Sitä paitsi, meillä on niin mukava opehuone, etteivät varmaan meteliä nostaisi sellaisesta, ei olisi kuitenkaan mitään kirjoitettavaa.
Tai jos sittenkin toimisivat, potkaisisivat minut heti eläkkeelle.

Mansikki kirjoitti...

Niinpä! Kuinkahan kauan koiraa tai muuta eläintä pitäis opettaa, että se oppis uuden kielen? Ja oppisko ylipäätään? Pitäisköhän ruveta omalle Hessulle kokeilemaan. sitten vois perustaa koirien kielikoulun. Voi, mikä bisness idea ;D (Älä kerro tätä eteenpäin).

Kirlah kirjoitti...

Mansikki: tuopa jännä havainto. Aloitapa siitä omasta koirasta. :)

isopeikko kirjoitti...

Osaisikohan joku hanhea, muut kuin hanhet. Ehkä pöllöt?

Maarit kirjoitti...

Mukavaa koulutyön aloitusta teille! Pitääkin tulla jossain välissä katsomaan teidän opehuoneen uutta järjestystä.
Oletko muuten huomannut, että sua on lainattu: http://www.studio55.fi/mennaanmatkalle/artikkeli.shtml/1369688/suomen-ja-viron-kielten-hulvattomat-yhtalaisyydet-varo-naita-sanoja-ja-lauseita

Kirlah kirjoitti...

isopeikko: saattaa vaikka osatakin. Mies ainakin väittää, että hän on suorittanut oravakielen appron, miksei siis joku ole saattanut suorittaa vaikka pöllökielen laudaturin :)

Maarit: tervetuloa!
Olen joskus huomannut samantyyppisiä lainauksia tai ainakin linkkejä. Olen jopa nähnyt sellaistakin, että kieliblogistani on kopsattu suoraan jokin artikkeli jopa wikipediaan, mutta ei ole mainittu lähdettä!
Nyt olen sitten alkanut pelätä, että joku luulee, että wikipedia-artikkeli on ollut se alkuperäinen ja että minä olen lainannut sieltä.