perjantai 11. helmikuuta 2011

Ei vain oma asia


Tänään alkoivat ylioppilaskirjoitukset tekstitaidon kokeella, ensi viikolla on kuuntelut ja torstaina penkkarit. Näin on abien kouluvuosi saatu melkein päätökseen. Mutta huomasipa joku, että kas, jokin pakollinen kurssi puuttuu. Eipä tullut aiemmin ajatukseen suorittaa sitä!

No eipä sitten taas kuin kovalla kiireellä sopimaan päivää, milloin oppilas sen tekisi. Ensi torstaina pitää olla jo todistukset kourassa, moni joutuu hakemaan alustavasti niillä opintopaikkoihin. No eihän se ole niin yksinkertaista kuin äkkiä luulisi. Jotta kaikki ehditään saaada valmiiksi, pitää ensi maanantaihin mennessä olla kaikki abien numerot annettuina koneilla. Miten tässä nyt näin kävi, ihmettelee oppilas. Juu, sopii ihmetellä vain. Olemmekohan me paaponeet näitä vähiä oppilaitamme liikaa, kun eivät oikein osaa olla omatoimisia kaikissa asioissa.

Tuleeko monikaan yleensä ajatelleeksi, että aina jos jättää tekemättä jonkin asian, ei siitä ole haittaa pelkästään itselle, vaan melkein eniten kärsivät jotkut muut. Niin tässäkin: opettajan pitää jossain välissä ehtiä tekemään yhtäkkiä uusi koe, jonkun pitäisi se valvoa ylimääräisellä ajalla. Kanslistikin on talvilomalla, joten kansliassakin on hankala olla koetta tekemässä, jonkun pitää ehtiä tarkistaakin se koe ja antaa numero, rehtorin pitää ehtiä tulostaa todistukset koneelta. Ne pitää vielä kierrättää opettajilla ja tarkistuttaa, jos vaikka jollekin nousisi lopullinen numero. Ja missä välissä sen tekee, kun kuuntelukokeet painavat maanantaina päälle.

Toinen esimerkki kouluelämästä, missä oma tekemättömyys kostautuu kaikille muillekin. Jos oppilas ei lue läksyjään, ja esimerkiksi kielten tunneilla pitäisi keskustella kyseisistä asioista, ei parikaan saa itselleen harjoitusta, kun toinen vain jumettaa. Varsinkin pienissä ryhmissä on kovin ongelmallista, jos ei asioissa päästä eteen päin. Luulen, että 30 oppilaan ryhmässä tällaista ongelmaa ei niin tulekaan. Jos vaikkapa viisikin vain istuu, ei sitä kukaan huomaa. Opettaja menee eteen päin enemmistön mukaan.

Yksi tavallinen toisen ihmisen hyväksikäyttö on se, että oppilas yksinkertaisesti vain pinnaa. Kun sitten tulee hetki, että ei kokeeseen pääsisikään, ollaan vaatimassa ylimääräisiä korvaavia tehtäviä. Eli kaikki ylimääräinen on pikemminkin rangaistus opettajalle kuin itse oppilaalle.

Eikä toisen ihmisen riisto rajoitu pelkästään kouluelämään, olivatpahan vain muutamia esimerkkejä. Varmaan jokainen löytää omalta työpaikaltaan ja muuten lähipiiristä samantyyppisiä tapauksia. Varmaan moni ei tule ajatelleeksikaan, että jostain omasta toiminnasta saattaisi olla toiselle paljonkin haittaa, ajatellaan vain, että henkilö itse kärsii eniten, "omapahan on asiani". Kannattaa siis katsoa peiliinkin, jospa sielläkin katsoo "toisen riistäjä" vastaan.

P.S. Eilisestä lähtien katselen ikkunastani kuvassa olevaa maisemaa. Ei ole enää oravia, ei kauriita eikä lintujakaan.

5 kommenttia:

Aulikki kirjoitti...

Tiedoksi:

http://213.250.98.241/teju/wl/newsp/teju/ad/110202/3c8dd2025d73facabdef086c00b4bae3.pdf

Luin Tejuka-lehdesta taman artikkelin, ja ajattelin tuon vaalipalstan tietojen kiinnostavan sen takia kun puhutaan venajan ja ruotsinkielen vaihtoehdoista....

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka voi olla mahdollista, että erityisen lahjakkaaksi kehuttu ihminen ei käsitä, että viime tipassa peruttu tapaaminen tuottaa harmia turhaan odottavalle? Vaikka on monta kertaa maininnut, että tämän tapaamisen takia on suunnitellut sen päivän menot, tullut pää kainalossa ollakseen ajoissa paikalla. Tai ei ole mennyt mihinkään, koska on odottanut tapaamista, joka sitten perutaan viittä vaille tai tapaamishetken jo mentyä ohi. Kun nallina kalliolla odottava sitten viidennenkymmenennen turhan odotuksen jälkeen vienosti mainitsee asiasta, hänet haukutaan pataluhaksi. Mutta joskus on jokaisella mitta täynnä, vaikka olisi kuinka suuri astia.
pianist

isopeikko kirjoitti...

metsä kaadettu kaikki, kohta se on paperia ja sille painetaan mainoksia, jotka heitetään roskikseen. Surullista.

EIkös jokaisen ihmisen tekemiset vaikuta toisten tekemisiin? Niinpä jollen hoida hommaani, niin sinun työsi vaikeutuu... ovelasti ihmiset ovat keksineet ettei omia hommia saakaan hoitaa koska se on laitonta :)

Kirlah kirjoitti...

Aulikki: kiitos, katsoin tuon artikkelin. Meidänkin kunnassamme haetaan muutaman muun kunnan kanssa ministeriöltä lupaa alkaa venäjän opetus jo seiskalta ruotsin sijaan. Mutta käsittääkseni se ei vielä tarkoita näiden kahden kielen täydellistä vaihtoehtoisuutta. Jos valitsee venäjän seiskalla, on ruotsi otettava kuitenkin kahdeksannella.

Kirlah kirjoitti...

pianistms: ja kuinka monta kertaa esim. ihmiset peruvat vaikkapa hammaslääkäriaikoja ihan viime tipassa ihan vain laiskuuttaan. Ymmärrän, että joskus voi sattua unohduksia ihan kenelle tahansa tai tulla ihan välttämätön este ja joutuu jotain perumaan, mutta nythän onkin kyse vain välinpitämättömyydestä ja laiskuudesta aiheutuvista harmeista. Niitä ei minusta voi antaa anteeksi!

isopeikko: yhteiskunta on mennyt niin monisäikeiseksi ja olemme toisistamme niin riippuvaisia, että aina kun laistamme jostain, se hankaloittaa muiden elämää. Mutta on olemassa ihmisiä, jotka eivät piittaa miten muiden käy.

Kuulinpa tässä hiljattain hämmästyksekseni sellaistakin, että eräässä ammattikoulussa saattavat jotkut opettajat vain yksinkertaisesti jättää menemättä tunneille, ja oppilaat odottavat turhaan. Tällaista en ole Suomesta ennen kuullut! Onkohan peräti yleistäkin!