tiistai 1. helmikuuta 2011

Piposota


Viime perjantain Länsi-Savo-lehdessä oli artikkeli oppilaiden pipon käytöstä sisätiloissa. Eräässä koulussa oli yhtenäiskoulun oppilailta kielletty pipon käyttö sisätiloissa, siis käytävilläkin välituntien aikana. Aiemmin kielto oli koskenut vain luokkaa ja ruokalaa. Tästä oppilaat olivat nousseet kapinaan ja keränneet adressiin nimiä saadakseen aikaan kiellon kumoamisen. Sunnuntaina oli sitten samaisessa lehdessä yleisönosastopalstalla valtava määrä tekstiviestejä sekä puolesta että vastaan. 


Vein parille ryhmälleni koulussa tuon artikkelin, ja oppilaat saivat laatia harjoituksena ruotsiksi yleisönosastokirjoituksen muodossa oman vastineensa, saako pipoa pitää sisällä vai ei. Tuloksena ihan sama kuin maakuntalehden yleisönosastokirjoituksissa: osa perusteli moninkin tavoin, miksi pipoa ja päähinettä yleensäkään ei pidä pitää sisällä, jotkut sen sijaan olivat suoralta kädeltä sitä mieltä, että ketä se haittaa, jos joku istuu pipo päässä tunnilla.


Nuorempana olisin ollut automaattisesti ilman muuta sitä mieltä, että ei pipoa missään tapauksessa saa pitää lämpimissä sisätiloissa. Mutta kun jo 40 vuotta on suomalaisessa kulttuurissa käännetty joka asiassa vanhat tavat ja tottumukset nurin päin, en tiedä enää mitä ajatella. Eniten minua ihmetyttää, miksi ihmiset (ainakin osa) ovat kuin lehmälauma, kulkevat aina sen mukaan, mitä joku guru keksii pitää muotina: jos ei ole trendikästä pitää kovalla pakkasellakaan lakkia tai muuta päähinettä päässä, niin silloinhan sitä ei pidetä, vaikka aivot jäätyisivät. Ja jos muotilehdessä sanotaan, että sinun kuuluu pitää karvarukkasia ja karvahattua sisällä, niitä on silloin ehdottomasti pidettävä, vaikka hiki valuisi ja sitten ulos mennessä hiki jäätyisi naamaan kiinni.


Tavat ja tottumukset eivät ole yksiselitteinen juttu. Eräs tuttava kertoi, kuinka hän oli mennyt Israelissa temppeliin ja tietysti repäissyt kirkkoon astuessaan pipon päästään, kuten täällä kuuluu. Israelilaisia tapoja tunteva seuralainen oli kiireellä varoittanut paljaspäisyydestä. On ehdottoman paha asia paljastaa päänsä temppelissä!


Minusta päähine on ulkovaate samoin kuin ulkotakki. Mutta esim. kauppaan ostoksille mennessä minusta voi olla lakki päässä, onhan takkikin. Oppilailla voisi minun puolestani olla käytävillä oleillessaan ulkovaatteet päällä, jos siellä on kylmä, mutta luokassa ja ruokalassa on asiallista meidän kulttuurissamme ottaa ulkovaatteet pois. Tällainen tapa on kai muotoutunut aikojen kuluessa siitä syystä, että lämpötilaerot sisä- ja ulkotiloissa ovat suuret. Mutta kuten sanottu, ainahan eivät ihmiset toimi järjen mukaan.

10 kommenttia:

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Pipo siellä ja täällä. Saksalaisilla TV -toimittajilla ei ole koskaan mitään ihmisen luomaa päässään, vaikka olisivat Kontiolahdella selostamassa ampumahiihtoa parinkympin pakkasessa.

Joku aika sitten olin snägärillä Suomessa tosi kylmällä. Joku teini tahkosi paksu turve päässä pyörällään luukulle. Vähän ennnen luukkua hän sujautti aivonjensa suojan takkinsa sisään?

Joskus tulee vanhaan pieneen mieleen epämääräisiä kysyviä ihmettelyjä.

kato nyt tätäkin kirjoitti...

Olin nuori silloin, kun piti olla pipottomana pakkasella. Eikä minulla ole pipoa nytkään (huppu joskus), vaikka joskus tarvitsisinkin. Mutta kun katselen noita saksalaisia nuoria, jotka pitävät pipoa sisällä koulussakin, niin päänahkani kutisee pelkästä hautumisen ajatuksestakin...

isopeikko kirjoitti...

Joskus pipo on niin tiukalla, ettei se lähde millään päästä.

anumorchy kirjoitti...

Ai jaa. Minun kouluaikanani oli ihan erilainen piposota. Me kovikset emme halunneet niita paahan edes valitunnilla 15 asteen pakkasessa.

Kirlah kirjoitti...

äijänkäppyrä: usein saa ihmetellä, jos ei yhtäällä niin sitten toisaalla.

Kato nyt tätäkin: jaa että pipo on tullut sielläkinmuotiin sisöätiloissa. No tietysti, mistä ne täällä muuten sitä älyäisivät "asusteeseen kuuluvana" ja "omaan identiteettiin kuuluvana" pitää, ellei maailmalta malli ja muoti olisi saatu. Suomessa ei ymmärretä, että meillä pitäisi olla eri muoti kuin lämpimämmissä maissa.

isopeikko: niinpä. Peikoilla ainakin on helppoa, kun on karvaa ympäri vuoden päässäkin.

anumorchy: Muistan erittäin hyvin, miten 80-luvulla oltiin huolissaan siitä, että oppilaat 20 asteen pakkasella tuiskussa kulkivat ilman pipoa ja seisoivat nenä sinisenä välitunnilla. Sota oli kauhea. Nyt kun se sukupolvi on vanhempina eikä näin ollen itsekään vaadi lakkia päähän kylmällä, on nuoriso keksinyt, että laitetaan pipo päähän sisätiloissa. Ainahan sitä jotenkin täytyy saada kapinoida vanhempaa sukupolvea vastaan.

vilukissi kirjoitti...

Olen seurannut aamuisin nuoria menossa kouluun...vielä on lapasia käsissä, mutta kun päästään kylmiin maaliskuun aamuihin, niin kädet ovat paljaina ja pipo päässä. Hyvä, että edes pipo. Itse en tahdo sietää pipoja/lakkeja sisätiloissa enkä nyt ainakaan ruokailussa. Onneksi pipomuoti on ollut jo pitkän aikaa, kiitos virkkaavien poikien, jotka saivat sen aikaan. Mutta jokin rääpy pitäisi olla, missä niitä pidetään.

Anonyymi kirjoitti...

Käytän smaoja vaatteita vuodesta , vaan en vuodenajasta, toiseen. Vastustan muotia muodin vuoksi.Tietävätköhän nuoret lökäpöksyt, että se muoti on amerikkalaisista vankiloista, koska vyöt ja henkselit on kielletty? Tulevan kevään naistenmuotia on kuulemma lyhyt takki ja iso laukku.Ajatelkaa nyt, kun kaikki naiset laumana juoksevat kuin hölmöt kanat! Vain kun joku jossain on sanonut, että se on muotia! Luulen, että muotisuunnittelijat kyllä salaa nauravat partaansa, kun saavat ihmisiä höynäytettyä.
Pipo sisällä kätkee esim. likaiset hiukset. Mutta kuka viitsii tahallaan hiostaa juuri pestyjä hiuksia?
pianistms

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: Kädet ovatkin pään lisäksi toinen kohta kehossa, josta lämpö haihtuu valtavan nopeasti, joten kylmällä hanskojen käyttö auttaa nopeasti viluntunteen häviämiseen. Ja taas päin vastoin. Lenkilläkin jos tulee valtava hiki, auttaa jo aika paljon asiaa, kun ottaa käsineet pois. Päähineelläkin on helppo säädellä kehon lämpötilaa, kuten minusta sen alkuperäinen tarkoitus onkin.

pianistms: Samaa mieltä. Mikään ei ollut karmeampi muoti kuin se, että piti talvipakkasillakin kulkea niin lyhyessä puserossa, että keskivatsa jäi paljaaksi. Olisi hauska tietää, kuinka moni sai munuaistulehduksia tai muita vaivoja. olen nähnyt jopa sellaisen ihmeen, että raskaana oleva nainen kulki koko pullea maha muiden näkyvillä talvikylmällä. Eikö se ollut jo vauvallekin vaarallista.

Villasukka kirjoitti...

Meidän koulussa ei pipoja/lippiksiä saa käyttää sisätiloissa. Miusta se on oikein ja kuuluu hyviin tapoihin. Ja käytävillä meillä ei todellakaan ole kylmä, päinvastoin, saunaolosuhteet kun oppilaat vääntävät aina patterit täysille!

Kirlah kirjoitti...

Villasukka: jos kaikkialla ja kaikilla kasvattajilla olisi yhtenäinen käytäntö, olisi kaikilla helpompaa.