perjantai 25. helmikuuta 2011

Lahjoja kuin jouluna

 Äiti tuli meille muutamaksi päiväksi tyttären mukana ja toi tullessaan paketteja. Jokainen sai paketin, parhaimmat kaksikin, vaikka mies oli ainut, jolla oli oikein syntymäpäiväkin. Ja mitä niissä paketeissa oli? Pohjalaista tavaraa, ettei meiltä totuus unohtuisi! Yllä kuvassa pohjalainen pariskunta. Ihan ovat henkilöt sennäköisiä kuin lapsuudestani muistan vanhojen ihmisten olleenkin: nutturapäisiä ja huivi hartioilla tai päässä ja vaatteet tietysti mustat.

Tuosta pariskunnasta tuli mieleen 50-luvulta eräskin nainen, joka oli etsinyt juhannuksesta lähtien alushamettaan ja väitti sitä varastetuksi. Vasta jouluna saunaan mennessä löysi sen päältään! Oikaisi illalla itsensä sängylle samoissa vaatteissa kuin missä oli päivällä tehnyt töitäkin. En tiedä, onko tuollainen ollut yleistäkin, mutta tällainen legenda kulkee kyseisestä henkilöstä.Yhdestä paketista tuli yllä oleva tulitikkurasioiden pidike. Sisälle mahtuu viisi tulitikkulaatikkoa, ja kun tämä on naulattu uunin viereen, ei koskaan ole meillä enää tulitikut kateissa. Ja koska nämä kerran on Etelä-Pohjanmaalta ostettuja, on joka askin päällä pohojalaanen sananlaskukin. Yhdessäkin lukee: "Moon aina ollu sellaanen, jotta ku mua kehuu, niin mä oikeen tykkään". Tai toisessa: "Niin kiaro miäs, notta pipokin pitää kruuvata päähän".

Korttia ei tarvitse tästä lähtien pelata enää luontokorteilla. Nyt alkaa peluu pohjalaisilla korteilla, joissa jokaisessa on parikin sanontaa. Jos luontokorteilla pelatessa oli pelaaminen hidasta kuvien piirtäjää arvostellessa tai eläimiä ja kasveja opetellessa, ei näillä peluu varmaan ole yhtään nopeampaa. Aina uuden kortin saatuaan kun täytyy lukea sanonnat.

Ja ilmeistyipä paketista myös vitsikirja. Tietenkin murteella. Osa näyttää olevan vanhoja eteläpohjalaisia sanontoja ja huulia, mutta suuri osa oli myös muuten tuttuja vitsejä, jotka oli vain muutettu murteelle.
Tässä yksi malliksi:
Isokokoonen opettaja kysyy ekaluokkalaaselta Maijalta:
-Mitä sinä aiot teherä Maija, kun susta tuloo yhtä isoo ku minä?
-Laihruttaa.

Ensi viikko on hiihtoloma, joten lähden viemään äidin takaisin Pohjanmaalle. Matkan varrelta otamme Aatun mukaan, joten pääsee lapsenlapsikin välillä oikeaan kielikylpyyn.

7 kommenttia:

Sauerkraut kirjoitti...

Hyvää lomaa!

Kirlah kirjoitti...

Danke schön, Sauerkraut!

isopeikko kirjoitti...

Pohojalaaset :) Peikkokin vois ruveta pohojalaaseksi

Sirkka kirjoitti...

Hyvää lomaa ja Aatulle mukavia kielikylpykokemuksia!

Aulikki kirjoitti...

Voi etta kun on hauskoja viesteja Pohjanmaalta. Aitien vierailut ovat aina muistorikkaita, ja niita sitten muistellaan kun vierailija on poissa. Oma aitimme salakuljetti makkaraa Atlantin yli. Kun tulli takavarikoi saunalenkit matkalaukun paalta, aiti totesi: "Luojan kiitos ei loytanyt kallista lauantaimakkaraa ja muuta laukun pohjalta."

vilukissi kirjoitti...

Ihana kirjoitus!!

vai että laihduttais; Maija, heh. Mulla taitaa olla samat pelikortit. Tuo tulitikkuteline ihan must!!!

Vallaton kirjoitti...

Vilukissi sanoi jo, mitä ajattelin :)

Heh, tässä on sanavahvistuksena retro.