tiistai 19. heinäkuuta 2011

Tällainen ihme

 Aina matkatessa osuu silmiin jokin pieni vaatimaton kyltti jostain nähtävyydestä tai muusta ihmeellisestä. Tällaiset tulee kiireessä ja johonkin päämäärään ajaessa ohitetuksi maininnalla "tuollakin pitäisi joskus käydä" tai "minkähänlainen tuokin olisi". Ja tavallisesti ei sitä "joskus"-aikaa tule koskaan.

Olemme yli 30 vuotta ajaneet hyvin vaatimattoman kyltin ohi, useimmiten edes huomaamatta sitä. Plakaatti osoittaa Ruokolahden Syyspohjassa sijaitsevalle salpalinjan jäännöksille. Eilen sitten päätimme poistaa tämän kohteen käymättömien kohteiden listalta, ja kannatti totta totisesti. Johan nyt Suomen suurimpiin kuuluva rakennuskohde oli nähtävä, Suomenlahdelta Sallaan ulottuva linnoitusketju salpalinja. Linja alkaa Kymenlaaksosta Vironlahdelta ja jatkuu valtavine panssariesteineen linnoituksineen ja bunkkereineen eri paikkakuntien läpi pohjoiseen aina Sallaan saakka.

 Tässä kohtaa nelirivinen panssarieste. Järkäleitä on todella neljässä rivissä ja korkeampia kuin ihminen. Kuva siis leveyssuunnassa. Estettä on alettu rakentaa heti talvisodan jälkeen. Mikä valtava voimainponnistus tuohon maailmanaikaan linnoittaa koko itäraja. Ruokolahdella linja on säilynyt tavallista paremmin ja sitä on useita kilometrrejä.

 Alueella on valtavasti juoksuhautoja ja bunkkeri korsuineen. Korsuihin saa mennä omin nokkineen tutustumaankin, mutta ei ilman taskulamppua. Me ei välitetty sinne pimeään mennä, vaikka taskulamppu olisi ollut jo polun alkupäässä postilaatikossa turisteja varten.

 Tämä kuva ei ole äskeisestä Ruokolahden bunkkerista, vaan Puumalan kirkonkylän bunkkeri, joka kuuluu samaan salpalinjaan. Täällä pääsee kesäisin tutustumaan tähän korsuun oppaan johdolla, siellä on sähkövalotkin, mikä antaa ehkä liiankin kotoisan vaikutelman miesten oloista. Täällä on vain kuviteltava, millaista on ollut olla sodan keskellä pimeässä, ehkä vain jokin pieni öljytuikku palamassa! Puumalan kirkonkylässä linjaan kuuluu ainakin kolme muutakin bunkkeria, mutta ne eivät ole turistikohteita.

Puumalan virastotalon edessä oleva kivenmöhkälekin on jostain salpalinjalta haettu järkäle, jossa muistotekstikin.

Ei kommentteja: