torstai 7. heinäkuuta 2011

Kolme kärpästä samalla

 Eilen oli se ilta, kun kävimme katsomassa ja kuuntelemassa oopperaa Tosca Savonlinnan oopperajuhlilla. Itselleni tämä oli eka kerta tällaista plaatua käynti Olavinlinnassa ja hienoa ja komeaahan se oli. Hienot puitteet tällaiselle suurteokselle ja mahtavalle musiikille. Ei se pienessä konserttisalissa olisi miltään kuulostanutkaan. Onneksi lauloivat italiaksi, joten laulujen sanat oli heijastettu seinälle suomeksi ja englanniksi. Näin pysyi juonesta hyvin kärryillä ja lopussa alkoi oikein jännittää, miten siinä tarinassa käykään.

Ennen ohjelman alkua pyörittelimme kaverin kanssa päätä, jotta mitenkähän kauheaa musiikkia, kuinka sitä saattaa yli kaksi tuntia kestää, sellaista kakofoniaa soi korvissamme. Mutta huh, onneksi se olikin vain soitinten virittelyä eikä viihteeksi tarkoitettukaan.  Tykkäsimme esityksestä niin, että otimme mukaamme jo ensi kesän ohjelmankin, jossa näyttää olevan Taikahuilukin ohjelmistossa. Sitä olen usein haaveillut meneväni katsomaan, jospa nyt saisi aikaseksi, kun oopperan narunpään sai auki.

 Pääosan esittäjät saivat valtavat aplodit ihan ansaitusti. He saivat kukkakimppujen lisäksi myös suomalaiset saunavihdat. En olisi vihtoja huomannutkaan, mutta olin takanani istuvien englantilaisten puheesta kuulevinani sanat finnish saunavihta. Ja tästä kuvasta suurentamalla katsoin, että totta totisesti, vihdat he ovat saaneet.
 Mutta ei illan anti pelkkään oopperaan jäänyt. Jo sillalla pois lähtiessämme kuulutettiin jotain englanniksi. En ymmärtänyt, muuta kuin attention! Mitähän varten Suomessa pitää kaikki olla nykyään vain englanniksi, ettei omassa maassaan enää pysy kärryillä tapahtumista. Mutta siellä kuulutettiin, että pian silta käännetään sivuun, että laivat pääsevät kulkemaan.

Isot laivat pääsevät vain tältä puolelta linnaa, kun silta on käännetty sivuun. Tovin seisoimme rannalla ihmisjoukon keskellä ihmetellen, millainen paatti sieltä saapuisikaan. Ei kai nyt tämän yllä olevan takia pelkästään jätetty osaa oopperavieraista linnan pihalle kököttämään!

 Työntyihän sieltä lopulta isompaakin vehjettä, jota vain tuli ja tuli, ei loppua tuntunut tulevan ollenkaan.

 Näin paljon puuta voi yksi lotja kuljettaa kerralla. Kuljettaisivat vain enemmän vesitse puuta, olisi maanteillä vähemmän rekkoja tien tukkona.

Ja vielä kolmaskin näytelmä osui kohdallemme. Juuri eilisiltana oli Suomen presidenttipari sekä Ahtisaaren pariskunta ja ulkomaisista vieraista ainakin Hollannin kuningatar Beatrix seurueineen oopperassa. Siksi luulimmekin, että sillalla tullut vieraskielinen kuulutus tuli jotenkin heihin liittyen, ja kun samalla näimme pari poliisivenettä ja kadulla vielä poliisiautoja.

Sen verran huono tuuri kävi, että kun kameraa joutui vain vähän huitomaan arvovieraisiin päin uteliaiden päiden yli, sattuu kuningatar olemaan juuri selin. Mutta se on sentään paras kuva saamistani. Toiseksi paras on sellainen, jossa näkyy kuvan keskellä jonkun toisen kuvaajan kameran kuva, josta suurentamalla ei näy yhtään parempaa kuvaa kuin minullakaan. Iloitsen hiljakseen, ettei sekään saanut sen parempia kuvia. Vieraiden autot oli parkkeerattu niin lähelle kääntösiltaa kuin suinkin mahdollista, joten vieraat eivät kauaa olleet ihmisten pällisteltävinä.

8 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Olitpa hienossa seurassa!

Yaelian kirjoitti...

Hienoja vieraita oli siellä lisäksesi! En ole koskaan käynyt Savonlinnassa,mutta noilla ooopperajuhlilla olisi kiva joskus käydä.

Kirlah kirjoitti...

Allu: todellakin. Enkä olisi ikinä uskonut, että näenkin kaikki ihan oikeasti.

Yaelian: Savonlinna on kaunis kaupunki. Kannattaa käydä nimenomaan kesällä, silloin siellä on todella tunnelmaa: tori, laivat, kaikki! Ja linnan puitteet todella upeat oopperalle. Hieno kokemus.

isopeikko kirjoitti...

Ihmisen rakentama vuori, tosin aika piäni.

kaisa jouppi kirjoitti...

Joskus minäkin vielä sinne Savonlinnaan itseni vyöräänn (ja Magnuksen kans.)
Minulla on paha tapa jäskähtää tuijottamaan ihmisiä.
No mitä, kun niin harvoin pääsee täältä Vähältänevalta ihmisten ilmoille :(
Vai, että oikein kuninkaallisia..

Kirlah kirjoitti...

Isopeikko: :)

Kaisa Jouppi: vyörää vain, siitähän ei ole enää kuin kivenheitto meidänkään kulmille, Saimaan kauneimpaan, väittävät.

Rosina kirjoitti...

Mukava katsella edes kuvia Savonlinnasta. Elokuussa suuntaamma matkamme sinne nyt peruuntuneen tilalle.
Suosittelen minäkin kaunista kesäkaupunkia. :)

mm kirjoitti...

Opiskeluaikana vietin kaksi kesää Saimaan vesistössä eri paikoissa. Savonlinnankin rannassa vietin muutaman yön. Kaunista se seutu todella on. Paattimme sai tehdä kovasti työtä tuossa linnan ympäristössä, koska virta ol/on siinä kohtaa mahtava. Kiitos, kun annoit virikkeen noihinkin muisteluihin :)