lauantai 13. helmikuuta 2010

Vaikea viinalaki


Suomen alkoholilainsäädäntö tuottaa meille päänvaivaa. Ei se ennen ole ollut ongelma, laki on aina ollut mikä on, mutta nyt kun järjestämme huhtikuuksi luokkakokousta, juuri alkoholi tuntuu meistä järjestäjistä ongelmalta.

Järjestämme luokkakokouksen entiselle kotipaikkakunnalle, kumpikaan meistä järjestäjistä ei asu siellä enää. Helpointa on tilata paikallisesta pitopalvelusta ruoat, mutta jos haluaa alkudrinkiksi vaikkapa kuohuviiniä, se pitäisi jotenkin itse järjestää. Ei myöskään ruokajuomana voi olla alkoholijuomaa, ei ainakaan pitopalvelun taholta, heillä ei ole anniskeluoikeuksia.

Ajattelimme ensin hölmöyksissämme, että voimmehan me hommata juomat itse. Mutta kun piti ryhtyä tuumasta toimeen, huomasimme, että meiltä loppuu hermot, jos alamme niin suureen urakkaan. Ensinnäkin alkudrinkiksi pitäisi olla myös alkoholitonta. Kuinka paljon mitäkin, pitäisi vaivalloisesti kysellä ihmisiltä ympäri Suomea.

Ruokajuomaksi joku haluaa ehkä punaviiniä, joku ehdottomasti valkoviiniä, joku vain olutta. Ja onko merkkikään sitten kelpaava kaikille. Ja kuinka paljon mitäkin laatua.
Jos tuon kaiken vaikkapa hankkisikin, niin miten maksu? Kenen tilille, kaikilta yhtä paljon etukäteen ruoan yhteydessä vai vain viiniä juovilta? Vai maksetaanko lasikuppiin paikan päällä kukin juomiensa lasillisten mukaan?

Voi hyvä ihme, miten kauhea homma! Olisi niin yksinkertaista, kun laki sallisi pitopalvelun järjestää myös viinitarjoilun.Päätimme kylmästi, että alkudrinkkinä on kaikille yhteinen ja samanarvoinen alkoholiton booli tai alkoholiton muu kuohuva juoma. Ruokajuomana se, mitä pitoruokaan kuuluu. Jos joku haluaa väkevämpää juomaa, voi mennä sitten paikalliseen ravintolaan jatkoille. Tai voisi kai jokainen ottaa omia juomaeväitä? En tiedä edes, onko sellainen sallittua.

Mutta uskon ja toivon, että koska osallistujamäärä lähenee 50 henkeä, jokainen ymmärtää, että emme jaksa ruveta ottelemaan juomien kanssa. Toisaalta, kun teimme esikyselyn kaikille juomatoiveista, oli vain ihan muutamassa edes mainittu mitään toivetta, joten ehkä teimme oikean ratkaisun.

2 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Miksi joka juhliin pitäisi väkisin alkoholia tunkeakaan, iloa saa aikaan muutenkin. Suomessa pitäisi ruveta järjestämään iloa-ilman-alkoholia -kursseja, kun ei se muuten näytä onnistuvan. Onhan sitä nauruterapiakurssejakin...

Kirlah kirjoitti...

Sitähän minäkin. Itse asiassa en alun perin ollut tullut ajatelleeksi koko asiaa ennen kuin joku mainitsi.
Olenkohan minä kauhean laiska ihminen, kun en viitsi ruveta järkkäämään.h