sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Hyvää ystävänpäivää kaikille


Hyvää ystävänpäivää kaikille! Ystävänpäivä on Suomessa niin uusi ilmiö, että sitä ei tahdo osata oikein vieläkään pitää minään. Kalenteriin se tuli Suomessa vuonna 1987. Nuoremmalla sukupolvella sen sijaan ei näytä olevan mitään ongelmia päivän vietossa.

En ole vieläkään oppinut lähettämään kenellekään ystävänpäiväkortteja, kun pitkään vastustin periaatteesta korttien lähettämistä. Juuri kun oli saatu joulukorttirumba päätökseen, alkaisi taas uusi. Silti joku uskollinen ystävä lähettää minullekin aina ystäväpäiväkortin, vaikka tietää jo etukäteen, ettei minulta kuitenkaan tule vastaavasti mitään. Tai olen saanut kivoja sähköpostiviestejä. Hups, tätä kirjoitettaessakin tuli hauska ystäväpäivätekstiviesti, johon joku oli jaksanut värkätä erilaisista merkeistä sydämenkuvan. Kiitos kovasti, mutta huono omatunto tuli!

Aloin ihmetellä, miksi Suomessa päivää vietetään ystävänpäivänä, vaikka se monissa muissa maissa on rakastavaisten päivä. Olemmeko kuitenkin niin jäyhiä, ettemme rakastavaisten päivään taivu.
Hyvää ystävänpäivää eri kielillä on vaikea löytää. Ruotsiksi se on Glad alla hjärtans dag! Englanniksi Happy Valentine´s day! ja saksaksi Glücklichen Valentinstag!

Löysin myös netistä pari sivua, joissa oli joillakin muillakin kielillä tuo sama, mutta siitä miten ja missä määrin tuota päivää noissa maissa itse asiassa vietetään, ei ole minulla tietoa. Tässä on yksi linkki, tässä toinen.

9 kommenttia:

Minz kirjoitti...

Nykyisen kiireisen elämänmenon keskellä Ystävänpäivä on mielestäni tervetullut, hyvä syy tavata ihmisiä, olla yhdessä ja tehdä asioita yhdessä.

Sydämellistä Ystävänpäivää sinnekin! =o)

Tuula kirjoitti...

Hyvaa ystavanpaivaa! Taalla se on Valentinen paiva, eika taalla juuri ystavia tanaan muistella :).

Leena Lumi kirjoitti...

Kirlah, minust aon tullut vannoutunut Ystävänpäivän viettäjä! Tosin se voisi ihan hyvin olla myös Rakastavaisten Päivä...Kortteja en tosin enää lähetä kuin kummipojalle ja 84 -vuotiaalle Ester-tädille,sillä joulukorttirumba vie minunkin voimat siinä asiassa. Mutta aina jotain silloin ja riippuu vähän mille päivälle osuu. Jos arkena, menen lounaalle jonkun ystävän kanssa etc. usein saan parhaalta ystävältäni jättikimpun tulppaaneja etc. Nyt Ystävänpäivä on sunnuntaina ja tänään on blogini 1 vuotissynttärit ja arvonta, joten Kirlah, tervetuloa!

Hyvää Ystävänpäivää, Kirlah♥

Sirokko kirjoitti...

Täällä sitä viettävät vain rakastavaiset, jos nekään.
Mutta hyvää ystävänpäivää silti sinullekin!

♥ Hannele kirjoitti...

Trevlig Alla Hjärtans dag!

Yaelian kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää Kirlah! Täälläkin viettävät tätä rakastavaisten päivänä,ja marketissa oli iso nurkkaus kaikenlaisia sydämiä ja aiheeseen liittyvää...

Leen@ kirjoitti...

Japanilaisilla on ihan oma tapansa viettää ystävänpäivää: tytöt antavat ihastuksensa kohteelle nimettömän suklaalahjan ja poikien tehtävänä on ottaa lahjan antaja selville ja kuukauden kuluutua 14.3. pidetään White Day, jolloin pojta antavat vastalahjan. Kaupat ovat pullollaan syädmenmuotoisia suklaita tähän tarkoitukseen. Luulisin, että on hyvin amerikkalaista perua, mutta tuo vastalahjan antaminen niin aitoa japanilaista kuin suinkin.

Siitä huolimatta: hyvää suomalaista ystävänpäivää! Korteilla tai ilman, minusta on mukava kun tässä ei todellakaan ole mitään pakkoa muistaa eikä edes vastavuoroisuutta...

Sauerkraut kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää!

Muutamat saksalaiset ovat muuten sanoneet minulle, että meidän suomalaisten ystävänpäivä on paljon parempi kuin Valentinstag...

Kirlah kirjoitti...

Kiitos kaikille. Kun tarkemmin ajattelee, on kiva, että meillä keskellä talvea on jotain muutakin ajateltavaa kuin pimeys ja pakkanen. Ystävät tuovat lämpöä lämpimine ajatuksineen.

Oli kiva kuulla myös muiden maiden ystävänpäivästä. Koska englantilaisen kielialueen kulttuuri on minulle aina ollut vieras, en ole oikein päässyt sisäistämään tuota valentiininpäivääkään. Mutta kyllä tästä vähitellen...