torstai 11. helmikuuta 2010

Särkyvän kilinää - hiveleekö?


Niin siinä vain kävi, että kun sain uuden tietokoneen kuukausi sitten, piti ostaa uusi tulostinkin. Ja niin hieno ja kalliskin oli se entinen. Ellen väärin muista, maksoi monitoimitulostimeni viisi vuotta sitten yli 200 euroa. Ja uusi maksoi vain 49 euroa! Onko missään mitään järkeä. Mutta kun on uusi käyttöjärjestelmä, ei tulostin toimi sen kanssa. Mihin ihmeeseen minä nyt tungen tuon vanhan koneen? Kaikkiin muihin käyttöjärjestelmiin on ajurit olemassa, mutta ei Windows seiskaan, joka minulle laitettiin. Ihan turhaa istuvat ilmastonmuutos- ja saastumiskokouksissa ministerit, kun tavallisen ihmisen mahdollisuudet ekologiseen elämään on tehty mahdottomiksi.

Tarjottelin jo tulostinta äidillekin, kun hänellä on jokin tosi huono tulostin, mutta hän sanoi, että on menettänyt mielenkiinnon koko koneisiin. Ei jaksa kuulemma keskittyä enää tällaisiin, kun isää ja häntä viedään kumpaakin milloin minkin asian takia vuoron perään ambulanssilla sairaalaan. Vähemmästäkin mielenkiinto häviää.

Kun jollekin ihmettelin, mihin hyvän tulostimeni laittaisin, pelkäsi tuo henkilö, etten kai vain kunnan varikon kierrätyspisteeseen aio viedä. Sieltä kun ihmiset käyvät hakemassa ja tonkimassa itselleen toimivia koneita. Puhujan mielestä kaikki itselle käymättömät koneet pitää ensin rikkoa täysin kelvottomiksi, ettei vain kukaan voisi niitä enää itselleen korjata! Minusta uskomatonta ajattelua. Tiedän myös henkilöitä, jotka menevät käyttökelvottoman television kanssa metsään kalliolle ja heittävät toosan sitten alas. On kuulemma korvia hivelevää kuulla koneen pirstoutuvan säpäleiksi. - Eipähän ainakaan kukaan pääse minun kustannuksellani televisiota katselemaan!
Niinpä niin.

11 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Onko tuo suomalaista kateutta, ettei suoda toiselle mitään ja mieluummin rikotaan kuin annetaan toiselle? Kölnin peruslain kymmenes pykälä sanoo "Mer muss och jünne könne!" eli Man muss auch gönnen können eli pitää osata suoda toisillekin.

sirokko kirjoitti...

Uskomatonta itsekkyyttä.. että joku voisi hyötyä toisen kustannuksella.. Siis heh, mutta olen itsekin kuullut noita juttuja Suomessa, joten totta ovat. Miten antaminen voikin olla siellä niin vaikeaa..
Jos ei lähipiiristä löydy tarvitsijaa niin Marketin ilmoitustaululle vaan lappu että ANNETAAN toimiva tulostin. Ja joku tulee sen suunnattoman iloisena noutamaan.

Minz kirjoitti...

Pistä huuto-nettiin myyntiin tuo tulostin, uskoisin että kauppansa tekisi! Ja ehdottomasti kiertoon toimivat laitteet - kummallista ajattelua tosiaan, jos pitäisi ehjä vekotin rikottaa sen takia, ettei siitä vain olisi kellekään toiselle hyötyä. Hmm. Arvoasiat vähän nurinniskoin, mielestäni.

Nämä uudet ohjelmat ja käyttöjärjestelmät kyllä aiheuttavat välillä päänvaivaa. Tai sitten se on siellä käyttöjärjestelmänkin takana olevat "oliot", mistä en ymmärrä yhtään, mutta tiedän, että siellä sellaisia on. Jos on vääränlainen, niin edes oikea käyttöjärjestelmä ei auta välttämättä. Muutamaan kertaan tullut tällainen vastaan, kun konetta on vaihtanut ja siihen uuteen yritetty vanhat tarvittavat ohjelmistot saada sovitettua käyttöön.

Mutta hyvä, kun on toimivat pelit! Tekniikka on aina hyvää niin kauan kun se toimii! =oD

Annikki kirjoitti...

uskomattomalta se tuntuu, mutta kyllä sellaisia ihmisiä on - enemmänkin kuin arvaakaan, koska monet ei kehtaa sitä sanoa ääneen - ihmeesti ihmiset kuitenkin esim. tuo tavaraa lahjoituksena kirpputorille - eli tosi moni ajattelee, että tosta voisi olla vielä hyötyä jollekin - on niitäkin, jotka pääsee siten kaatopaikalle tavaroita viemästä, mutta moni katsoo sellaiset tavarat, joita joku voi vielä käyttää hyvin ja jopa korjaa niitä ennen luovutusta

Elina Koivisto kirjoitti...

Tosi kummallista ajattelua sekä ekologisesti että muutenkin. Me olemme laittaneet paljon tavaroita kiertoon ja antaneet niitä ystäville tai kirpputoreille. Uskon, että antaessaan saa. Samoin olemme saaneet tosi paljon huonekaluja sukulaisilta ja ostaneet halvalla ystäviltä. Antamisesta tulee molemmille osapuolille hyvä mieli.

Kirlah kirjoitti...

Allu: ovatko muka saksalaiset vähemmän kateellisia? Mutta ehkä on tiettyjä asioita joita eri ihmiset kadehtivat toisiltaan eri lailla. Tiedän ihmisiä, jotka eivät mistään hinnasta vie esim. vanhoja hyviä vaatteitaan kirpputorille tai anna kenellekään kierrätykseen. Juuri sen takia, että toinenkin saisi maksaa vaatteista kovan hinnan. Mieluummin polttavat tai repivät.

Kirlah kirjoitti...

Kiitos muillekin kommenteista, pitänee tarjotella jollekin konetta. Mutta varmaa on, että kaatopaikalle sitä en vie. Jollekin hyötykäyttöön annan.

Ja toden totta. Kunpa ihmiset aina ymmärtäisivätkin, että antamisesta saa paljon paremman mielen kuin rikkomisesta ja särkemisestä, kuten Elinakin totesi.

Leena Lumi kirjoitti...

Kirlah, mun tuli ihan paha olla. Miten ihmiset voi olla tuollaisia! Jos tulisi kisa, kumpi Suomessa voittaisi kateus vai kiima, se olisi kateus. Ihan mitä tahansa kadehditaan: aviopuolisoita, autoja, ulkonäköä, puutarhaa, taloja, taitoja, oppiarvoja...ja nyt vielä jotian tekniikan vempeleitäkin. Minä kierrätän kaiken, mitä en itse pysty loppuun kuluttamaan.

Kirlah kirjoitti...

Leena Lumi: uskomatontahan se on, mutta niin totta. Kateus on kantava voima. Kunpa se energia suuntautuisikin johonkin positiiviseen!

♥ Hannele kirjoitti...

En del maskiner återvinner man delvis; tar vara på järnet, koppar, plast, olika delar, som används, smälts, görs nya delar av.

Mutta miksi ei saisi korjata vanhoja koneita, on kumma ajatus. En tiärä ihan tarkkaan, miten Suomessa, mutta täällä kaikki roskat joka perhe laittaa eri "laatikoihin": paperi, pahvit, muovi, metalli, lasi erikseen. Niistä tehdään uutta tavaraa.

Neljän lapsen äiti kirjoitti...

P.S.
Kul mä ne vanhat koulukirjat 1970-luvulta vein loppiksiin, mut eihän millään kaikkee voi säästää. Täällä Ruattis sillai, et yläasteellakin käytetään samat kirjat, 3-5 oppilasta vuosikausia, et oikeestaan kukaan ei sitten saa niitä melkein rikkiluettuja kirjoja kotiin.