keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Aivoista deletoitava osa


Eräänä päivänä sain puhelinsoiton. Yleensähän ihmisten esittäytymisestä puhelimessa ei saa mitään selvää. Niinpä nytkin ymmärsin vain: "Mmmm krmmmm sttmmm mmstvää".

Ja ennen kuin ehdin vastata tervehdykseen, jatkui juttu eteen päin. Hitaasti reagoivana en ehtinyt mukaaan taaskaan jutun alkuun ja luulin, että joku saksalainen tuttavani soittaa. Yleensähän vieraskielisestä puhelinsoitosta menee kolme ensimmäistä lausetta harakoille ennen kuin aivot ehtivät kääntää oikealle raiteelle ja oikealle kielelle. Mutta kun nyt en kolmenkaan lauseen jälkeen ollut käsittänyt vielä mitään, arvelin, että siellä puhuukin joku englantia.

Kun vähitellen aloin käsittää jotain, olivat ymmärrrettävät asiat vain lauseen fragmentteja, pieniä paloja sieltä täältä: "...Itämeren saastuminen...Omega 6 -rasvoja... hyvää nahalle... öljyä....niin että kuule Kirsti, laitetaanko tulemaan?" Onneksi heräsin siinä vaiheessa ja kiireesti ilmaisin, että kiitosta vain, mutta en tarvitse mitään. Minulta kyllä jäi  pimentoon, mitä siellä kaupattiin, mutta mitä väliä, koska en tarvitse mitään. Lopuksi ymmärsin, että minulle oli puhuttukin koko ajan suomea, mutta virolaisella aksentilla.

Tuo tapaus tuli tänään taas mieleeni, kun vaihto-oppilaan kanssa puhuimme englantia. Kun hän yhtäkkiä vaihtoi suomeksi, en saanutkaan selvää, mitä hän sanoi. Aivot eivät ymmärtäneet suomea, kun olin formatoinut ja digitoinut niille englantiraidan.

Tuo thaimaalainen vaihto-oppilas muuten tykkää kovasti talvesta, on ihan innoissaan lumesta. kylmästä ei niin kovin välitä. Jouluunkin hän oli erittäin ihastunut ja sanoi vaihtavansa uskontoa, että saa viettää joulua! Paitsi eivät kuulemma vanhemmat ilahtuisi sellaisesta. Ja vielä sain selville, että oppilas haluaisi vaikkapa jatkaa opiskelujaan nimenomaan Suomessa!

8 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Hauska juttu!!! Ja aivan tosi! Olen ollut sellainen asuntosäästäjä nyt jo jonkin aikaa, nyt menen tonne taaksepäin lukemaan, mitä olet touhuillut!

Sirokko kirjoitti...

Minulla on tuommoiset yksisuuntaiset kaistat aivoissa, vai sanoisinko peräti tunnelit, en käsitä miten jotkut osaavat ykskaks yllättäen hypätä kielestä toiseen sekoilematta. Monikielisessä porukassa olen usein jopa silmultaanitulkannut huomaamattani ranskasta ranskaksi..

kaisa jouppi kirjoitti...

Mulla oli konstit hukassa monta päivää, mitenkä tällä uudella näkkileipäpaketin (Koulunäkki) kokosella läppiksellä lähetellään kommentteja. Se, kun ei sujunutkaan samalla lailla, kun sillä vanhalla, joka on taas rikki.
Noh, nyt huomasin, kuinka asiat onnaa ja olen kirjoittanut antaumuksella kommentaarejani siinne sun tänne.
Joo, on jännää miten kauppiaat rykäsevät nimensä, paikkansa ja asiansa niin yhteen syssyyn, ettei saa selvää puhutaanko suamee vai savvoo! (Voihan toki olla, että se kuuluu myyntistrategiaan).
Minä ainakin sanon mahdollisimman tarkkaan artikuloiden: TTÄÄLLÄÄ KKAISA JJJOUPPPPI HHHÄLVÄLLLTÄ, PPPÄIVVVÄÄÄ!
Silloin vastapeluri, joko vastaa, tai lyö luurin korvaani, kun kuulee kusta on kysymys.

Ps. Edelliseen bloggaukseesi sen verran, että Jeesuksen omana ei tarvitse pelätä ketään, eikä mitään.
Voit sanoa ääneen, jos kuulet jotain "kummajaista", että Jeesuksen nimessä, häipykää!

isopeikko kirjoitti...

Suomea onkin vaikea ymmärtää, se on ihan sen omaisuus.

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: puhelinmyyjien tekemisistä saisikin vaikka romaanin.
Välillähän muuten oli murteella puhujia, ja se kai tepsi aikansa ainakin saman murteen puhujiin. Mutta jos soittivat väärällä murteella väärälle ihmiselle, taisi olla enemmän haittaa.
Nyt ovat siis keksineet virolaiset suomenpuhujat.

Sirokko: tuttua on tuo samasta kielestä samaan kieleen kääntäminen täälläkin! Ihmisen aivot ovat rajalliset. Kun tulee liikaa informaatiota ja kun alkaa väsyä, sekoavat aivot.

Kirlah kirjoitti...

kaisa jouppi: vai olet saanut pienen tietokoneen. Minä olen miettinyt, että kun tästä vanhenen, en ainakaan nykyistä pienempää voi ostaa, enhän minä näe siitä mitään eivätkä sormet osu näppäimille. Kyllä näitä vanhuutta kohti täytyy ruveta päin vastoin suurentamaan :)

isopeikko: jaa, mitenkähän tuo nyt pitäisi käsittää.

seijastiina kirjoitti...

Hyvä juttu!
Mutta sinun kuvasihan on ON kauniita, aivan ihania!

Kirlah kirjoitti...

Seijastiina: kiitos kiitos, pitänee puolet kiitoksista antaa Annikille, jonka kuvia on ainakin puolet.