perjantai 3. joulukuuta 2010

Sinivalkoinen päivä



Tänään oli vuorossa sinivalkoinen päivä koulussa. Kuvista löytyvät melkein kaikki mahdolliset suomalaisuudet. Nyt olin laatinut muutaman tietovisailukysymyksen suomalaisuuteen liittyen. Julkaisen kysymykset taas täälläkin, jos joku vaikka innostuu visailemaan itsensä kanssa. Vastaukset kysymyksiin tämän postauksen lopussa. Tietysti oli myös meillä jo perinteeksi muodostunut glögipullon arvonta: arvontaan saa osallistua, kun maksaa arpalipun mukana pienen summan keräyskuppiin. Toinen arvonta oli tietovisaan osallistujien kesken.

Oppilaille oli myös ilmoitettu, että mielellään kaikilla saa olla yllä sinivalkoista, kuten opettajillakin. Ja paras luokka palkittiin. Yläkoulun oppilaille oli myös ohjelmaa keskusradion kautta.

Kaksi uutta ylioppilasta sai tänään juhlatilaisuudessa lakkinsa. Koko lukio pääsi tunniksi tilaisuuteen ja kahville. Sen jälkeen minulla oli vielä ruotsia abiryhmälle kaksi tuntia. Ihan kivaa meillä oli, vaikka puoli neljään asti pakerrettiin ja sentään ennen "pitkää lomaa". Ei kukaan edes vinkunut, että pitäisi jo aiemmin pois päästä.Yksi poika laittoi pöydälleni suklaakonvehdin tunnin loputtua, joten tulkitsin, ettei heillä nyt ihan kurjaakaan ollut.

Suomeen liittyviä kysymyksiä:
1. Miksi Suomen vaakunassa on leijona?
2. Kuinka monta eri lintulajia on bongattu Suomessa?
3. Luettele kaikki viisi Helsingin itäpuolella sijaitsevaa Suomen merenrantakaupunkia!
4. Kuka oli Suomelle valittu kuningas Suomen itsenäistyessä?
5. Kuka on Ragnar Arthur Granit?

Vastaukset:
1. Jo Kustaa Vaasan ajoista lähtien leijonaa on käytetty valtakunnan itäisten maakuntien tunnuksena vuoteen 1809 ja sen jälkeen Suomen suuriruhtinaskunnan tunnuksena. (Wikipedia)
2. 465 eri lajia.  
3. Porvoo, Loviisa, Kotka, Hamina, Oulu.
4. Saksalainen Hessenin prinssi Friedrich Karl. 
5. Oikeastaan neljäs suomalainen Nobel-palkinnon saaja, sillä hän oli syntyjään suomenruotsalainen (s. 1900). Hänet kutsuttiin v. 1940 Karoliiniseen instituuttiin, jossa hän työskenteli neurofysiologian professorina. Hän tutki värien näkemistä, mistä syystä sai Nobel-palkinnon.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiva tuollainen tapahtuma koulussa:-)Ja ihanasti on löytynyt sinivalkoisia juttujakin...

Sirokko kirjoitti...

Kivasti suunniteltu sinivalkoinen tapahtuma, eka kerta kun huomaan siniristin Pax-purkissa.
Ja olisin muuten reputtanut..

Kirlah kirjoitti...

Yaelian: Eikä vaadi paljon energiaa tällainen pieni arkipäivästä poikkeama. Meillä vain tahtoo olla opettajainhuoneen pöydät niin täynnä tavaraa (papereita, kansioita, kirjoja), että eivät hienot koristelut meinaa erottua.

Sirokko: en muuten minäkään ollut tuota sinistä väriä aiemmin ristiksi mieltänyt. Samoin olin aina nähnyt tietysti tuon linnunkin, mutta vasta nyt huomasin sen pastillien nimen mukaisesti tietysti rauhankyyhkyksi. Paljon infoa kulkee silmien ohi huomaamatta. Kaikkea eivät aivot ehdi rekisteröidä.

Allu kirjoitti...

Minäkin kiinnitin heti huomion Paxin ristiin. Olen usein miettinyt, että mitähän Friedrich Karlin perilliset nykyään ajattelee ideasta, että F.K. olisi lähtenyt kunkuksi Suomeen.

Terttumarja kirjoitti...

Mukava itsenäisyyspäivän tietoisku.
Nappaan muutaman kysymyksen ensi tiistain "T----n tuokio"- käyntiini.
Kiitos!