sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Tuhka haittaa meitäkin


Vulkaaninen tuhka Islannin tulivuoresta leijuu nyt Euroopan yllä ja haittaa tuhansien ihmisten elämää. Moni tuntuu olevan suorastaan vahingoniloinen Euroopan lentoliikenteen jumiutumisesta. Jostain artikkelista luin, että Euroopan lentoliikenne päästää joka päivä 250 000 tonnia hiilidioksidia päivässä ilmakehään! Kauhistuin jo viimeisellä lomamatkallanikin, kun koneessa pilotti kuulutti, että koneeseen otettiin 24 000 litraa kerosiinia ja se kaikki kutakuinkin kuluu matkan aikana. Huono omatunto lentämisestä tuli heti!

Itseäni koskettaa tämä tuhka nyt siten, että huomenna piti neljän saksalaisen oppilaan tulla opettajansa kanssa kouluun kymmeneksi päiväksi. Mutta ei ainakaan huomenna pääse kukaan lentämään. Sain juuri puhelinsoiton opettajalta, että hän on varannut keskiviikoksi lennon Suomeen. Kukaanhan ei tiedä, pääsevätkö tulemaan silloinkaan, mutta ei auta kuin odotella päivää kerrallaan. Jännittävää on kyllä sekin, että jos pääsevät tänne, miten pääsevät sitten pois. Täytyy alkaa katsella jo laiva-aikatauluja.

Harmittavaa jos eivät vieraat pääse tulemaankaan, vaikka heitä on nyt jo koko talvi odotettu tulevaksi. Itsekin olen saanut aloitetuksi kerrankin suursiivouksen jo ennen kesää, ettei tarvitse kesäkuumalla hikoilla kaappien siivousten parissa. Onpahan ikkunat pesty ja nurkat putsattu tuli vieraita tai ei. Olisi minusta kyllä ollut mukava välillä puhua taas saksaakin.

8 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Minä jaksan aina ihmetellä, miksi ihmiset eivät käytä junia. En tiedä, mikä saastuttaa eniten. Nyt puhutaan lentokoneista, huomenna jostain muusta. Minä olen saanut viikkojen matkoista omalla autolla Euroopassa irti tosi paljon, koska olemme kuitenkin majoittuneet hotelleissa, ajaneet muita kuin moottoriteitä etc. Mieheni on ajan takia pakko lentää työmatkansa, mutta minulle loma on pitkä laivareissu tai automatka. Junallakin on menty Sveitsiin.

Kirlah, sinulla on nyt saksalaisen siisti koti. Kun tein Marlene Dietrichin elämänkertaa, oli huomiotaherättävää, mikä saksalainen Hausfrau hänestä kehkeytyi mitä oudoimmissa tilanteissa. Hänhän jätti Saksan kokonaan kansallissosialismin takia ja vaihtoi kansalaisuutensa Yhdysvaltoihin, mutta köksä ja siivooja hänestä löytyi loppuun asti.

Kunpa, kunpa minunkin ikkunat olisivat jo pestyt!

Kiinnostavaa viikkoa saksalaisten vieraiden kanssa, Kirlah!

pianistms kirjoitti...

Kerran kun minulle tuli vieraita (täällä asuvia suomalaisia), pahoittelin heille likaisia ikkunoitani. He tokaisivat, että miksi minun ikkunoiden pitäisi olla puhtaampia kuin heidän. Asiasta ei sitten tarvinnut puhua sen enempää. Jonkin ajan kuluttua saksalainen naapurini valitti, että hänen lasihyllynsä on pölyinen, pitäisi putsata. Kerroin tarinan suomalaisista vieraistani ja kysyin, miksi hänen lasihyllynsä pitäisi olla puhtaampi kuin minun. Hänpä antoikin ihan eri vastauksen kuin minä, nimittäin: "No, kun minä olen siistimpi ihminen kuin sinä!" Jotenkin loukkaannuin, sillä olen kyllä niin siisti ihminen kuin aikani suinkin sallii, mutta enpähän sanonut mitään.
Sitäpaitsi kaikilla tuntemillani saksalaisilla on siivooja, joten mitä kunniaa siitä siisteydestä itselleen voi ottaa?
Sairaalassa viedään potilaille ruokalautasia. Lautanen on epäsiistin näköinen, kun kastiketta on roiskahdellut reunoille. Otetaan likainen rätti, jolla pyyhitään reunat "puhtaiksi". Nyt lautanen on puhdas - saksalaisesti.

♥ Hannele kirjoitti...

Onneksi mieheni oli junlla reissussa, 24 tuntia..

Sauerkraut kirjoitti...

Saksalaisesta siivouksesta tuli mieleen, kun asuin Kölnissä. Meidän talossamme kävi siivooja, joka laittoi lattianpesuveteen kukkientuoksuista pesuainetta ja käytti porraskäytävien siivoukseen niin paljon vettä, että vielä hänen lähdettyäänkin vesi lainehti lattioilla. :)

Miksi ikkunoiden likaisuutta täytyy pahoitella? Ehkä vieraat eivät edes huomaisi, jos isäntäväki ei sanoisi mitään.

Kirlah kirjoitti...

Leena Lumi: Minusta tuntuu, että minä ainakin olen saanut tarpeekseni junilla matkustamisesta niin kuin kaikilla muillakin kulkuneuvoilla.
Olen mennyt Müncheniinkin asti joskus Helsingistä asti yleisellä express-bussilla, ei nääs ollut siihen aikaan varaa lentää.
Minusta tuntuu,e ttä lentoliput ovat liian halvat. Jos olisivat kalliimmat, ihmiset harkitsisivat vähän matkojaan.

Kirlah kirjoitti...

pianistms: mielenkiintoisia lausahduksia. Pitääpä kokeilla, saa nähdä, kaikkoavatko loputkin kaverit :)

Hannele: kyllä lentämälläkin saa aikaa kulumaan matkaan. Kerran kollegani kanssa olimme Espanjassa comenius-matkalla, piti tulla kolmella lentokoneella ja vaikka millä muulla vehkeellä välillä. Meni toista vuorokautta pitkälti ennen kuin olimme kotona.

Sauerkraut: tuo siivoojahan oli sitten samanlainen kuin meillä oli koulussa vielä 10 vuota sitten!
Ikkunanpesusta olen samaa mieltä, samoin monesta muustakin pahoittelusta. Itse en ainakaan huomaisi yleensä mitään epäsiistiä, ellei isäntäväki mainitsisi. - useimmiten en huomaa sen jälkeenkään.

Marjattah kirjoitti...

Matkustamisen vaikeudet ovat kohta viikon verran olleet päällimäisinä uutisissa. Odotan mielenkiinnolla tietoja 'tuhkan leviämisestä' kaikkialle, missä logistiikalla on merkitystä. Eilisissä uutisissa jo huomasin puhuttavan elin-ja verensiirroista, harvinaisten lääkkeiden pikaisista toimituksista. Muitakin viittauksia alkaa ilmaantua, hiljalleen. Miten moni taho onkaan riippuvainen nopeista yhteyksistä! Tilanne on tukala meille poispilatuille eurooppalaisille, jotka ovat tottuneet että katastrofit koskevat muita, kaukaisia yhteisöjä.

Kirlah kirjoitti...

Marjattah
Olemme nimenomaan poispilattuja. Toisaalta hyvä, että meitä ihmisiä välillä palautetaan maan pinnalle, vaikka se niin kurjaa onkin.

Eniten minua ihmetyttää aina se, miten syyllisiä ja vastuunkantajia etsitään heti muualta, itsessä ei ole mitään vikaa ja itse ei tarvitse kantaa mistään vastuuta.
Minusta kaikkia kustannuksia ei voi panna lentoyhtiöiden maksettaviksi. Eiväthän ne ole edes syyllisiä!
Jonkinlaista kohtuullisuutta!